Jos Armi Aavikko olisi noussut kuuluisuuteen tänään, olisiko häntä väheksytty kauneutensa vuoksi?

02.07.2021
ArmiAavikko siin 00010u9d

Armi Aavikko, Miss Suomi 1977. Erik Uddström / Yle

RADIO | Yle Radio Suomen musiikkidraama Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa kertoo yhden mahdollisen tarinan Armista ja hänen mukanaan myös 1970-luvun musiikkibisneksestä ja sen ajan julkisuudesta.

”Armin persoona jää ohueksi ja esiin tulee taitava ääninäyttelijä Minka Kuustonen.”

ARVOSTELU

3 out of 5 stars

Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa

  • Käsikirjoitus: Kati Kaartinen. Ohjaus: Antti Leino. Tuotanto: Pekka Savolainen / Yle Draama.
  • 20 jaksoa, 2021.
  • Kuuntele: Yle Areena. Yle Radio Suomi 5.7. alkaen ma–pe klo 17.30.

Jos Armi Aavikko olisi noussut kuuluisuuteen tänään, hän olisi luultavasti päässyt paljon vähemmällä ikävän vihjailevalla julkisuudella (ainakin valtamediassa, somessa ehkä ei), voinut paljon paremmin ja ehkä jopa elänyt pidempään.

Hän olisi ehkä voinut olla juuri se nuori ja kokematon ihminen, jolle aivan yllättäen tarjoutuu upean tuntuisia mahdollisuuksia ja joka tarttuu niihin ilman, että häntä väheksyttäisiin missitaustan ja kauneutensa vuoksi.

Tätä emme kuitenkaan koskaan saa tietää eikä Ylen tämän kesän musiikkidraamakaan sitä yritä selvittää. Sen sijaan Armi Aavikko – siinä välissä olin elossa kertoo yhden mahdollisen tarinan Armista ja hänen mukanaan myös 1970-luvun musiikkibisneksestä ja sen ajan julkisuudesta. Tarina on mielenkiintoinen ja sitä esitetään sopivissa 20 minuutin paloissa – joita tosin on 20 kappaletta eli lähes seitsemän tuntia.

ArmiAavikko siin 00010u9r

Armi ja Danny. Kuva: Erik Uddström / Yle

Armi nousi julkisuuteen missikisojen ja Ison D:n eli Ilkka ”Danny” Lipsasen kautta 1970-luvun lopulla. Radiodraama seuraa hänen elämäänsä aina kuolemaan eli vuoteen 2002 saakka. Samalla kuulijalle piirretään ajankuvaa monesta muustakin asiasta ja ilmiöstä, ja ainakin tietyn ikäisille radion ystäville tämä on varmasti iso osa ohjelman viehätyksestä ja mielenkiintoisuudesta.

Sarja etenee ikään kuin päähenkilön itsensä kertomana tarinana, jossa on käytetty paljon ääniefektejä. Mielenkiintoisimpia ovat dokumentaariset pätkät Armin omista vanhoista radio- ja tv-haastatteluista sekä tuoreemmat puheenvuorot niiltä, jotka Armin tunsivat.

Jonkinlaista epätasaisuutta työn jäljessä on; esimerkiksi siinä missä joitakin kohtauksia on rakennettu kuin huolellisinta radioteatteria, jotkut haastattelut ovat äänitykseltään surkeita ja pahimmillaan puhelimessa tehdyn kuuloisia.

ArmiAavikko siin 00010u9y

Minka Kuustonen. Kuva: Jukka Lintinen / Yle

Armia esittää Minka Kuustonen ja Dannya Ilkka Heiskanen, mukana on muutenkin joukko nimekkäitä näyttelijöitä – ja tässä on ehkä tämän musiikkidraaman suurin ongelma. Harva meistä muistaa, miltä Armi kuulosti puhuessaan, aika moni sen sijaan tunnistaa suositun Minka Kuustosen äänen. Armin persoona jää ohueksi ja esiin tulee taitava ääninäyttelijä Kuustonen, joka esittää Armia; Armista tuleekin Minka eikä toisin päin.

Myös muiden näyttelijöiden kohdalla huomaan etsiväni näyttelijän nimeä äänen perusteella enkä oikeastaan kuuntele, mitä tämä sanoo, ketä hän esittää.

Yksi poikkeus joukossa on ja se on Ilkka Heiskanen. Kuulijana en epäile hänen esittävän yhtään ketään: ensi repliikistä alkaen äänessä on Iso D, kohtelias ja hyvätapainen mies suuremmasta maailmasta, jolle Armi ei osannut sanoa ei. Eikä sitä tässä osaa ihmetellä kuulijakaan.

Leena Reikko

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua