Sonja Pekkola lehmänä ja Kirsti Elo variksena. Kuvat: Heli Mustonen
TEATTERI | Valkeakoskella innostuttiin lasten kesäteatterista vuosien jälkeen ja se kannatti. Mimmi-lehmä ja Varis esitetään vielä 29.7. Kirjaslammen tanssilavalla osana Työväen musiikkitapahtumaa.
”Ihana, että lapset tuovat aikuisia teatteriin rauhoittumaan ja päästämään irti kännyköistä!”
Heli Mustonen, teksti ja kuvat
Lapsille suunnattu kesäteatteriesitys on silloin mennyt putkeen, kun aikuinen menee hiljaiseksi ja alkaa miettiä, kumpikohan sitä on, varis vai lehmä.
Onko sellainen ei-sanaa ja harmaan kaikkia sävyjä rakastava penseä varis, joka näkee elämässä vain esteitä ja rajoituksia. Vai onko myönteinen ja helposti innostuva lehmä, jolle jokainen päivä on seikkailu.
Valkeakoskella tätä on pohdittu koko heinäkuun ajan, kun viisihenkinen työryhmä teki oman versionsa kirjailija Jujja Wieslanderin luomien Mimmi-Lehmän ja Variksen ensitapaamisesta ja ystävyyden alusta.
Esitykset vanhalla tanssilavalla
Lapsille suunnattu kesäteatteri on Valkeakoskella ja koko eteläisellä Pirkanmaalla harvinaista teatteriherkkua, vaikka lapsiperheet tulisivatkin mielellään katsomaan. Tämä oli työryhmälle yksi motiivi lähteä lastenteatterin tekemiseen.
Työryhmä on esittänyt Mimmi-Lehmä ja Varis -näytelmää Kirjaslammen tanssilavalla. Vanha tanssilava sijaitsee aivan Valkeakosken keskustan tuntumassa veden äärellä.
– Me vedämme näytelmän vielä yhden kerran Kirjaslammen lavalla perjantaina 29.heinäkuuta. Tämä esitys on kaikille ilmainen. Perjantainen esitys on osa Työväen musiikkitapahtumaa, kertoo työryhmän jäsen, skenografiasta vastannut Suvi Rokka.
Työryhmän muita jäseniä ovat dramatisoinnista ja ohjauksesta vastaava Henna Valkeamäki, naamioinnista vastaava Heidi Tourunen ja rooleissa olevat Sonja Pekkola ja Kirsti Elo. Sonja Pekkola on akaalainen ja muut Valkeakoskelta.
Työryhmän valmistaman esityksen ovat mahdollistaneet taloudellisella tuellaan Työväen musiikkitapahtuman lisäksi Valkeakosken kaupunginteatteri ja Valkeakosken kaupunki.
Tekijänoikeudet haettu Ruotsista
Mimmi-Lehmästä ja Variksesta kertovat suositut kirjat ovat ruotsalaisen Jujja Wieslanderin kirjoittamia ja Sven Nordqvistin kuvittamia. Ensimmäinen Mamma Moo -kirja ilmestyi jo 1990-luvulla ja nämä satuhahmot ovat esiintyneet paitsi kirjoissa, myös muun muassa äänilevyillä, tietokonepelissä ja nukketeatterina.
Valkeakoskelainen työryhmä haki versiolleen tekijänoikeudet kirjailijoilta Ruotsista, kirjan kustantajilta ja kirjat suomeksi kääntäneeltä kääntäjältä, ja sai siitä kiitosta.
– Kuultiin, että tämä on hyvin harvinaista, varsinkin silloin, kun on kyse vapaammista ryhmistä, Suvi Rokka sanoo.
Noin 40 minuuttia kestävä työryhmän oma versio on otettu paikkakunnalla hyvin vastaan ja miksipä ei olisi otettukaan, sillä ohjaaja Henna Valkeamäki on innostunut ammattilainen ja työryhmän muut jäsenet pitkäaikaisia teatterialan harrastajia ja osaajia.
Ammattitaito ja kokeneisuus ovat näkyneet esityksissä; samoin se tinkimätön asenne, että näytelmä ei ole ”vain” lastenteatteria, vaan se on teatteria yleisöistä ehkä lahjomattomimmalle.
”Ystävyys voi kohottaa pessimistiä”
– Optimistisuuden ja pessimistisyyden vuoropuhelu ja erilaisuuden hyväksyminen, ne ovat kiehtovia teemoja aina, selittää ohjaaja sanoo Henna Valkeamäki Mimmi-Lehmän ja Variksen valintaa tämän kesän aiheeksi.
– Ystävyys voi kohottaa pessimistisen ja synkän ihmisen energiaa ja omaa olotilaa aivan niin kuin Mimmi-Lehmä tekee tässä näytelmässä Varikselle, hän jatkaa.
Näytelmää työstäessään ryhmä on törmännyt siihen ikiaikaiseen pohdintaan, että missä kohtaa lastenteatteri menee esittävän taiteen ”ranking-listalla”. Sonja Pekkolan mielestä lastenkultuurista puhutaan Suomessa aivan liian vähän. Myös arvostus on edelleen alakantissa, vaikka tekeminen on yhtä kunnianhimoista kuin aikuistenkin kulttuurissa.
Valkeakosken esitys on tarkoitettu alakouluikäisille.
– Lapset ovat tulevaisuuden teatterintekijöitä ja katsojia, jos he saavat siihen ”jäljen” lapsuudessa. Siksi mekin otimme tämän huomioon esimerkiksi lippujen hinnassa. Niiden täytyy olla edullisia, että kaikki voivat tulla, Henna Valkeamäki painottaa.
Aikuiset irti kännyköistä
Kun katselee näytelmän välillä verkkaistakin tahtia ja ajattelee, että lapset pitäsi saada sukeltamaan teatterin taikamaailmaan peräti 40 minuutiksi, se tuntuu ylivoimaiselta haasteelta. Mutta onko se sitä?
– Tosi iso osa lapsista on tänä päivänä levottomia, se on totta. Mutta tällaisella rauhallisella ohjauksella voi myös vähän haastaa lapsia ja aikuisia pysähtymään, hän sanoo.
– Lapset ovat myös kaikki erilaisia. Siksi en ole jännittänytkään, miten lapset jaksavat keskittyä ja rauhoittua katsomaan teatteria, Kirsti Elo.
Sonja Pekkola sanoo, että teatteriesitys on lapselle myös opettavainen kokemus. Esitys menee koko ajan eteenpäin, eikä pysähdy, vaikka lapsi haluaisikin painaa pause-nappulaa ja häilätä välillä jotakin muuta.
– Ja tämä koskee myös aikuisia. Ihana, että lapset tuovat aikuisia teatteriin rauhoittumaan ja päästämään irti kännyköistä, naurahtaa Suvi Rokka.
Valkeakosken työryhmä ennustaa digitaalisuuden ylivallan väistymistä tulevaisuudessa:
– Väitän, että livetaide, niin kuin teatteri, on tulevaisuuden juttu, Kirsti Elo sanoo.
Mimmi Lehmä ja Varis Valkeakosken Kirjaslammen lavalla pe 29.7. klo 15. Tapahtuma on osa Työväen musiikkitapahtumaa. Vapaa pääsy.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Maria Veitolan vaikea valinta – kuka saa Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia palkinnon?
KIRJALLISUUS | Matti Kuusela luki ehdokaskirjat, löysi oman suosikkinsa – mutta uskoo Maria Veitolan valitsevan toisin.
Päivi Lukkarilan Skutsi ei kelvannut isoille kustantajille, nyt se on yksi Finlandia-voittajasuosikeista
HENKILÖ | Finlandia-ehdokkuus tuli kesken koulun ruokatunnin. ”Olin aivan äimän käkenä”, sanoo tamperelainen opettaja-kirjailija.
Lohikäärmeen tähdittämä kirjallisuusilta Metsossa voi olla jännittävämpi kuin Leijonien taistelu jäähallissa
KIRJALLISUUS | Salla Simukka kertoo, miltä tuntuu saada Finlandia-ehdokkuus, ja Anniina Mikama paljastaa, millä taktiikalla huimapäiset nuoret neidot käyvät tuhoa kylvävän lohikäärmeen kimppuun.
Finlandia-ehdokas Poika ullakolla, poika kellarissa on Salla Simukan ja JP Ahosen taidonnäyte
KIRJAT | Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas on vuoden 2024 kotimaisen fantasiakirjallisuuden kärkikastia.