Punni-palkitut: Heli Koskinen (vas.), Riikka Smolander-Slotte, Hannamari Korhonen ja Annastiina Stormi. Kuva: Mikko Saari
PALKINNOT | Lastenkirjainstituutin Punni-palkinnon voitti Mila Teräksen kirjoittama ja Hannamari Ruohosen kuvittama kuvakirja Ensilumi. Isovanhemman transsukupuolisuutta lapsen näkökulmasta käsittelevä kuvakirja oli rohkea avaus.
Mikko Saari, teksti ja kuvat
Lastenkirjainstituutin vuoden 2023 Punni-palkinnon voitti Mila Teräksen kirjoittama ja Hannamari Ruohosen kuvittama kuvakirja Ensilumi (Karisto, 2022). Teos käsittelee transsukupuolisuutta lapsentasoisesti ja lapsihahmon tahdissa edeten.
Transsukupuolisuutta on viime vuosina käsitelty ansiokkaasti nuortenkirjoissa, mutta pienille lapsille suunnatuissa kirjoissa aihe on vielä harvinainen. Kirjan kuvitus ohjaa katsomaan aihetta lapsen avoimuudella. Kirjan myönteistä sanomaa vahvistaa transsukupuolisen isovanhemman muilta aikuisilta saama positiivinen huomio.
1 000 euron arvoinen palkinto jaetaan lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinnosta kilpaili tänä vuonna 70 teosta. Voittajan lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa.
Kunniamaininnat sai kolme viime vuoden esikoisteosta: Annastiina Stormin kirjoittama ja Sari Airolan kuvittama Teräsmiespoika ja muita lentäviä asioita (S&S, 2022), Riikka Smolander-Slotten nuortenromaani Armoton unelma (Otava, 2022) sekä Heli Koskisen kirjoittama ja Mari Luoman kuvittama varhaisnuorten romaani Zeta: Uskallatko pelata? (Mäkelä, 2022).

Punni-palkinnon raati: Aino-Maria Kangas (vas.), Laura Karilainen, Klaara Kurunmäki, Kerttu Rahikka ja Marketta Könönen.
Kirsi Kunnaksen Punni-sadusta nimensä saanutta palkintoa on jaettu vuodesta 2017 alkaen. Palkinnon myöntää Lastenkirjainstituutti, joka on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto. Palkinnon raadissa on mukana Lastenkirjainstituutin väkeä, nuorisojäsen ja vaihtelevia asiantuntijajäseniä. Tänä vuonna palkintoraadissa olivat mukana asiantuntijajäseninä Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen Marketta Könönen ja varhaiskasvatuksen opettaja Kerttu Rahikka. Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistystä edusti Laura Karilainen ja nuorisojäsenenä oli lukiolainen Klaara Kurunmäki. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin hankekoordinaattori Aino-Maria Kangas.
Lastenkirjainstituutin tiloissa Tampereella (Puutarhakatu 11 A) on parhaillaan esillä Kirjakori-näyttely, johon on koottu lähes kaikki vuonna 2022 suomeksi ilmestyneet lasten- ja nuortenkirjat. Näyttelyyn voi tutustua 3.4.–31.5.2023 kirjaston aukioloaikoina.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Yksityiskohtien aarresaari – Mimi Åkessonin ja Linda Bondestamin Kaikki toiset
KUVAKIRJANURKKA | Aino Louhi lukee uusia ja vanhempia kuvakirjoja. Kaikki toiset on ruotsalaisen Mimi Åkessonin debyyttiteos kirjailijana ja suomalaisen Linda Bondestamin kuvittama.
Punni-palkinto Edith Arkon selkonuortenkirjalle
PALKINNOT | Lastenkirjainstituutin Punni-palkinnon voitti Edith Arkon kirjoittama selkokielinen nuortenkirja Aurora/Eino.
Joensuun kaupunginteatterilta visuaalisesti upea ja intensiivinen tulkinta Ronja, ryövärintyttärestä
TEATTERI | Joensuun kaupunginteatterin tulkinta Ronja, ryövärintyttärestä on erinomainen. Itsetarkoituksellista viihdyttämistä voisi olla hiukan enemmän.
Todellinen Uudenkuun Emily – arviossa L. M. Montgomeryn Runotyttö-trilogia
KIRJAT | L. M. Montgomeryn Runotyttö-trilogia lyhenneltiin ja pehmennettiin hampaattomaksi 1960-luvulla. Kaisa Rannan uusi suomennos kohtelee klassikkoteoksia täysipainoisena kaunokirjallisuutena.