Punni-palkitut: Heli Koskinen (vas.), Riikka Smolander-Slotte, Hannamari Korhonen ja Annastiina Stormi. Kuva: Mikko Saari
PALKINNOT | Lastenkirjainstituutin Punni-palkinnon voitti Mila Teräksen kirjoittama ja Hannamari Ruohosen kuvittama kuvakirja Ensilumi. Isovanhemman transsukupuolisuutta lapsen näkökulmasta käsittelevä kuvakirja oli rohkea avaus.
Mikko Saari, teksti ja kuvat
Lastenkirjainstituutin vuoden 2023 Punni-palkinnon voitti Mila Teräksen kirjoittama ja Hannamari Ruohosen kuvittama kuvakirja Ensilumi (Karisto, 2022). Teos käsittelee transsukupuolisuutta lapsentasoisesti ja lapsihahmon tahdissa edeten.
Transsukupuolisuutta on viime vuosina käsitelty ansiokkaasti nuortenkirjoissa, mutta pienille lapsille suunnatuissa kirjoissa aihe on vielä harvinainen. Kirjan kuvitus ohjaa katsomaan aihetta lapsen avoimuudella. Kirjan myönteistä sanomaa vahvistaa transsukupuolisen isovanhemman muilta aikuisilta saama positiivinen huomio.
1 000 euron arvoinen palkinto jaetaan lasten- tai nuortenkirjan tekijälle esikoisteoksesta tai rohkeasta avauksesta lasten- ja nuortenkirjallisuudessa. Palkinnosta kilpaili tänä vuonna 70 teosta. Voittajan lisäksi jaettiin kolme kunniamainintaa.
Kunniamaininnat sai kolme viime vuoden esikoisteosta: Annastiina Stormin kirjoittama ja Sari Airolan kuvittama Teräsmiespoika ja muita lentäviä asioita (S&S, 2022), Riikka Smolander-Slotten nuortenromaani Armoton unelma (Otava, 2022) sekä Heli Koskisen kirjoittama ja Mari Luoman kuvittama varhaisnuorten romaani Zeta: Uskallatko pelata? (Mäkelä, 2022).
Kirsi Kunnaksen Punni-sadusta nimensä saanutta palkintoa on jaettu vuodesta 2017 alkaen. Palkinnon myöntää Lastenkirjainstituutti, joka on valtakunnallinen lasten- ja nuortenkirjallisuuden sekä lastenkirjataiteen edistämis- ja tiedotuskeskus ja erikoiskirjasto. Palkinnon raadissa on mukana Lastenkirjainstituutin väkeä, nuorisojäsen ja vaihtelevia asiantuntijajäseniä. Tänä vuonna palkintoraadissa olivat mukana asiantuntijajäseninä Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistyksen hallituksen jäsen Marketta Könönen ja varhaiskasvatuksen opettaja Kerttu Rahikka. Lastenkirjainstituutin kannatusyhdistystä edusti Laura Karilainen ja nuorisojäsenenä oli lukiolainen Klaara Kurunmäki. Raadin puheenjohtajana toimi Lastenkirjainstituutin hankekoordinaattori Aino-Maria Kangas.
Lastenkirjainstituutin tiloissa Tampereella (Puutarhakatu 11 A) on parhaillaan esillä Kirjakori-näyttely, johon on koottu lähes kaikki vuonna 2022 suomeksi ilmestyneet lasten- ja nuortenkirjat. Näyttelyyn voi tutustua 3.4.–31.5.2023 kirjaston aukioloaikoina.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Päivi Lukkarilan Skutsi ei kelvannut isoille kustantajille, nyt se on yksi Finlandia-voittajasuosikeista
HENKILÖ | Finlandia-ehdokkuus tuli kesken koulun ruokatunnin. ”Olin aivan äimän käkenä”, sanoo tamperelainen opettaja-kirjailija.
Lohikäärmeen tähdittämä kirjallisuusilta Metsossa voi olla jännittävämpi kuin Leijonien taistelu jäähallissa
KIRJALLISUUS | Salla Simukka kertoo, miltä tuntuu saada Finlandia-ehdokkuus, ja Anniina Mikama paljastaa, millä taktiikalla huimapäiset nuoret neidot käyvät tuhoa kylvävän lohikäärmeen kimppuun.
Finlandia-ehdokas Poika ullakolla, poika kellarissa on Salla Simukan ja JP Ahosen taidonnäyte
KIRJAT | Lasten- ja nuortenkirjallisuuden Finlandia-palkintoehdokas on vuoden 2024 kotimaisen fantasiakirjallisuuden kärkikastia.
Suomessa ilmestyy joka vuosi noin 1 300 lasten- ja nuortenkirjaa – miksi ne eivät kiinnosta pätkän vertaa mediaa?
LASTENKIRJAT | Tampereella piileskelevästä kulttuurin aarreaitasta, Lastenkirjainstituutista, löytyvät muun muassa neuvostovastainen aapinen, Astrid Lindgrenin omistuskirjoitus Tove Janssonille ja julma totuus Porsas Urheasta.