Kulttuuritoimituksesta päivää! Matti Mörttinen

Matti Mörttinen
27.10.2019

Kulttuuritoimituksen tekijät esittäytyvät lukijoille yksi kerrallaan, aina sunnuntaisin, ja vastaavat yksinkertaisiin kysymyksiin, kuten kuka minä olen, mitä minä teen ja minkä takia kulttuurista kirjoittaminen on tärkeää.

Kuka minä olen?

Matti Mörttinen. Puoliso, isä, appi. Tuttavallisesti myös Möröksi mainittu. Entinen paikallis-, urheilu-, uutis-, ulkomaan-, politiikan-, pääkirjoitus- ja päällikkötoimittaja. Suomen virallinen EU-pervo, sanoi aikoinaan yksi Stubb.

Mitä minä teen?

Olen innovatiivinen ja väsymätön totuudenetsijä, jolle johtajuus on luontainen lahja ja digitaalinen vallankumous vain välivaihe kohti ihmiskunnan infinitiivistä onnea.

Oikeasti: Yritän vanhoilla päivilläni ja ennen epävarmaa eläkeläisyyttä oppia, millaista nuorten aikuisten olo on, kun leipä raavitaan silpputöillä elämän ohdakkeisen polun varsilta.

Käytännössä: Kirjoitan tietokirjoja ja kolumneja kohteisiin, jotka suostuvat niitä kustantamaan.

Millä tavalla olen mukana Kulttuuritoimituksessa?

Toteutan tuottajan toiveita siinä määrin kuin ehdin. Kun käämini kärähtävät liittyen johonkin kulttuuripoliittiseen aiheeseen tai kulttuurielämään ylipäätään, puran ahdistukseni kolumniksi

Teatteri ja kirjat ovat minulle taiteen tutuimmat alueet. Jazz- ja progemusiikista tykkään niin paljon, että vältän niistä kirjoittamista.

Matti Mörttisen Kulttuuritoimitukseen kirjoittamiin tai kuvittamiin juttuihin pääset täältä.

Minkä takia kulttuuri ja siitä kirjoittaminen on tärkeää?

Koska kulttuuria on kaikki, ja kulttuuri tekee ihmisen ja yhteisön.

Muuan Lipponen sanoi minulle kerran, ettei meillä suomalaisilla ole erityisiä velvollisuuksia Kreikkaa kohtaan, koska ”eiväthän kreikkalaiset ole antaneet meille kuin demokratian ja teatterin”. Tajusin viestin: mitä muuta me ylipäätään tarvitsemme tässä elämässä kuin teatterin ja demokratian, kun alkeellisimmat perustarpeet on tyydytetty.

Mistä muualta tekstejäni voi lukea?

Kolumnoin Ylelle yhtenä monista vieraskirjoittajista. Turun Sanomille teen ajoittain alioita. Otavan Mitä Missä Milloin -kirjaa olen avustanut vuosittain yli kahden vuosikymmenen ajan. Lauri Nurmen kanssa kirjoittamani elämäkerta Antti Rinne – Koko tarina (Into) ilmestyi hetki sitten. Viime vuonna sama kustantaja julkaisi kirjamme Sauli Niinistöstä. Nyt saatavissa päivitetty versio pokkarina.

Miten minuun saa yhteyden?

Vitteri: [at] MattiMorttinen

Eemeli: tm.morttinen [at] gmail.com

Lisää Kulttuuritoimituksen tekijäesittelyitä täällä.