Suuri suosio yllätti: yli 800 teosta ottaa osaa Kulttuuritoimituksen Kasvoja karanteenista! -näyttelyyn

Marita Salonen
15.06.2020
MarikaSchulze juttu

KUVATAIDE | Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyyn saapui määräajassa 837 teosta 405 osanottajalta. Kulttuuritoimitus julkaisee teoskuvia kesän ajan joka päivä. Yleisö ja raati pääsevät valitsemaan omat suosikkinsa ensi syksynä.

 Marita Salonen, teksti

Osallistumisaikaa Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyyn oli 51 päivää. Teoksia alkoi saapua heti ensimmäisenä päivänä ja toukokuun puoliväliin mennessä töitä oli koossa jo yli 200. Kuvien lähettämisaika päättyi toukokuun lopussa. Valtaosa saapui perille vasta loppusuoralla, mikä sinänsä ei ollut yllättävää – mutta niiden määrä oli!

Töiden järjestäminen ja kokoaminen julkaisukuntoon kestää oman aikansa, mutta alustavan laskennan mukaan koossa on yhteensä 837 teosta 405 osallistujalta. Yli puolet osallistujista oli liikkeellä viiden viimeisen päivän aikana.

Koko kesä kuvien katseluun

Niin raati kuin yleisökin saa käyttää koko kesän näyttelyn kuvista nauttimiseen verkossa. Raatiin kuuluvat Italiassa opiskellut, ihmiskuvaukseen profiloitunut taidemaalari Riikka Lenkkeri sekä Tampereen Tammelaan Mirkka Rekola -runomuraalin juuri maalannut Teemu Mäenpää. Kolmantena asiantuntijana on vuodesta 2007 kuvataidekritiikkiä kirjoittanut Katri Kovasiipi, joka kuuluu Kulttuuritoimituksen kirjoittajiin.

Kaikki esikarsinnan läpäisseet kuvat julkaistaan Kulttuuritoimituksen Instagram-tilillä 31.8.2020 mennessä. Teoskuvaa kannattaa aina klikata erikseen, koska sen todellinen muoto paljastuu usein vasta siinä vaiheessa. Tykkääminen Instagramissa kannattaa, sillä tykkäysten määrän perusteella arvioidaan yleisön suosikkeja.

Kulttuuritoimitus on julkaissut kasvokuvia sivustolla 25.5.2020 alkaen joka päivä, ja tämä tahti jatkuu elokuun loppuun. Jokainen julkaistu kuva jaetaan myös Kulttuuritoimituksen Facebook-sivulla.

Raadin ja yleisön suosikit marras-joulukuussa

Raadin ja yleisön suosikit palkitaan taidetarvike- ja taidekirjapaketeilla marras-joulukuussa. Mikä ja missä on lopulta Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyn todellinen huipentuma, sitä ei vielä kukaan tiedä.

Näyttelyn kuraattori, kuvataiteilija Marja-Liisa Torniainen sai perjantaina 12.6.2020 postia Taiteen edistämiskeskukselta: Taike on myöntänyt hänelle 3 000 euron korona-apurahan työskentelyyn Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyn saattamiseksi yleisön ulottuville virtuaalimuodossa.

Marja-Liisa Torniainen on ollut Kulttuuritoimituksen tekijä sen alkuvaiheista asti. Hän ideoi yhteisötaidenäyttelyn koronakevään alkaessa. Kulttuuritoimituksen näyttelytyöryhmään kuuluvat myös kulttuuritoimittajat Janica Brander, Katri Kovasiipi ja Anne Välinoro.

EDIT: Juttuun on korjattu viimeiseen väliotsikkoon ja sen alla olevaan lauseeseen sanat ”marraskuussa”, kun aikataulu on tarkentunut aiemmin arvioidusta syyskuusta.

Seuraa koko kesä: Kasvoja karanteenista!

  • Kulttuuritoimitus.fi julkaisee yhden osallistujan kuvan tai kuvasarjan joka päivä 25.5.–31.8.2020. Näet kaikki julkaistut kuvat täältä.
  • Kuvia kannattaa käydä tykkäämässä Instagramissa. Tykkäysten määrät huomioidaan yleisön suosikkeja valittaessa.
  • Kasvoja karanteenista! -yhteisötaidenäyttelyn raati on esitelty täällä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalassa suorassa lähetyksessä nostettiin esiin 20 osallistujaa ja heidän työnsä. Karanteeniteema toteutui kirjaimellisesti, kun vallitsevan koronatilanteen takia palkittavat eivät voineet osallistua Galleria Himmelblaussa järjestettyyn tilaisuuteen.

lue lisää