Kasvoja karanteenista! -palkintogaala esittelee koronakevään vaikuttavimmat kasvot – syksyllä 2021 ”oikea” näyttely

15.11.2020
20201111 130057

Himmelblaun Pertti Ketonen ja Siiri Kauhanen taustalla raadin jäsenen Teemu Mäenpään maalaus. Kuva: Anne Välinoro

KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn teokset ja tekijät nousevat uuteen valoon keskiviikkona 25.11.2020, kun raati esittelee omat suosikkinsa suorana striimattavassa palkintogaalassa Tampereen Finlaysonin Galleria Himmelblausta. Kasvoja karanteenista! -näyttely pyritään toteuttamaan valikoiduin teoksin samassa paikassa syksyllä 2021.

Anne Välinoro, teksti ja kuvat

– Koska korona oli meillekin rankka juttu, tämä Kasvoja karanteenista! on ollut mahtava ponnistus, sanoo Pertti Ketonen Galleria Himmelblausta.

Pitkällä galleristin kokemuksellaan Ketonen näkee jo Kulttuuritoimituksen järjestämän yhteisötaidenäyttelyn huipennuksen: sarjojen kiinnostavimmat työt Galleria Himmelblaun näyttelytilan seinillä. Näyttelyn koko konsepti ei kuitenkaan ole vielä selvillä, siihen keskitytään erikseen – tilan ehdoilla, kuten aina.

Galleria Himmelblau lähti mukaan yhteisötaidenäyttelyn ulospanoon, mistä on iloa ja hyötyä niin teokset esitelleelle ja näyttelyn taustalla olevalle Kulttuuritoimitukselle kuin gallerialle itselleen. Tässä jos missä on uusien yleisöjen mahdollisuus.

Tavoitteena todella on, että Kasvoja karanteenista! -näyttely järjestetään Galleria Himmelblaussa syksyllä 2021. Sen voi estää vain rahoituksen puuttuminen.

Sitä ennen juhlitaan yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalaa. Sekin järjestetään samassa paikassa, Himmelblaussa Finlaysonin alueella keskiviikkona 25.11.2020 kello 18–19.30.

Paikalle kutsutaan 20 palkittavaa, joista jokainen voi tuoda seurakseen yhden avecin, sekä asiantuntijaraati. Tilaisuuden yleisömäärä pidetään rajattuna vallitsevan epidemiatilanteen vuoksi. Kaikkien osallistujien toivotaan käyttävän kasvomaskia. Paikalla on myös tarjolla maskeja ja käsidesiä. Kutsut gaalaan lähetetään 14.–18.11.2020.

Kasvot puhuvat

Tilaisuuden juontavat toimittaja-kriitikko Anne Välinoro sekä yhteisötaidenäyttelyidean äiti, kuvataiteilija Marja-Liisa Torniainen. Tilaisuudessa on palkitsemisten lisäksi mahdollisuus kuulla asiantuntijoiden näkemyksiä näyttelyn merkityksestä, kasvojen sanomasta ja yli 700 työn merkityksestä tekijöilleen.

Gaalaan on luvassa myös pientä yllätysohjelmaa, jossa pohditaan huumorin kautta kasvojen muuttumista eri ikävaiheissa.

Tilaisuutta on mahdollisuus seurata suorana striimauksena Kulttuuritoimituksen sivuilta sekä videokanavalta.

Yli 2 000 äänesti

Asiantuntijaraati valitsi syyskuussa sata loppusuoralle päässyttä teosta ja tekee lopulliset nostonsa näinä päivinä lasten, nuorten, harrastajien ja ammattilaisten sarjoista. Raatiin kuuluvat kuvataiteilijat Riikka Lenkkeri, Teemu Mäenpää ja toimittaja-kriitikko Katri Kovasiipi.

Yleisö on jo äänestänyt ja löytänyt omat suosikkinsa kaikissa sarjoissa. Harrastajien sarjan yleisöäänestyksen voittaja on Terttu Ahola Lohjalta, lasten ja nuorten sarjan yleisöäänestyksen voittaja nimimerkki Puu Kekkonen Hämeenlinnasta ja ammattilaisten sarjan ykkönen Sini Somppi Tampereelta.

Kaikkiaan yleisöäänestykseen osallistui reilut 2 200 lukijaa.

20201111 134505

Galleria Himmelblaun tilat Finlaysoninkuja 9:ssä sijoittuvat rapun toiseen ja kolmanteen kerrokseen. Marja-Liisa Torniainen pistäytyi myös Atomic Jungle -näyttelyssä tutkiessaan yläkerran tiloja. Kuva: Anne Välinoro

* *

Mutta mitä ammattilaisgalleristi tuumaa kansanäänestyksestä?

– Hieno projekti, jossa pääsin itsekin äänestämään. Kansanäänestys on hyvä tapa ja kun sen rinnalla on ammattilaisraati, se on toimiva combo. Kansanäänestys on myös paras tapa herättää keskustelua, Pertti Ketonen miettii.

– Täytyy myös muistaa, että tämä ei ole pohjimmiltaan kilpailu, vaan kaikille avoin koronakaranteeniajan dokumentointi kuvataiteen keinoin. Näyttelykontekstiin on mahdollista tuoda myös suuremmassa määrin esiin tekstejä, joita osallistujat ovat teoksiinsa liittäneet, Marja-Liisa Torniainen sanoo.

Yhteisötaidenäyttelyn suosioon Torniaisella on ainakin yksi hyvä selitys: tiedotus lähti ajoissa paitsi eri yhteisöihin, myös taiteilijaseuroihin, joissa innostuttiin osallistumaan. Ammattilaiset hioivat teoksiaan viime päiviin asti ja moni osallistuja lähetti näyttelyyn maksimimäärän teoksia eli kolme kappaletta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

Kasvoja karanteenista! -gaalassa palkittiin kymmenen ja jaettiin kunniamaininnat kuudelle – katso videot gaalasta ja palkituista teoksista

KUVATAIDE | Kulttuuritoimituksen yhteisötaidenäyttelyn palkintogaalassa suorassa lähetyksessä nostettiin esiin 20 osallistujaa ja heidän työnsä. Karanteeniteema toteutui kirjaimellisesti, kun vallitsevan koronatilanteen takia palkittavat eivät voineet osallistua Galleria Himmelblaussa järjestettyyn tilaisuuteen.

lue lisää