Muumilaakson toinen kausi laajenee koko muumiperheen seikkailuksi – avausjaksot nyt Areenassa

02.03.2020
MuumilaaksoS2ep1 0000ymcr

Animaatiosarjan ensimmäinen kausi keskittyi Muumipeikkoon. Toisella kaudella koetaan Muumipapan keski-iän kriisi ja Muumimammankin rooli kasvaa.

Eija Niskanen

Muumien ystävien iloksi suomalais-brittiläinen CGI-animaatio Muumilaakso jatkuu tänä keväänä toisella kaudella. Tuottaja Marika Makaroffin mukaan sarjan ensimmäinen kausi keskittyi Muumipeikkoon. Toisella kaudella huomio laajenee koko muumiperheeseen. Muumipapan keski-iän kriisi vie Muumiperheen majakkasaarelle ja Muumimammallekin tulee näkyvämpi osansa. Vuoden vanhempi Muumipeikko alkaa kyseenalaistaa rooliaan lapsena. Suuria seikkailuja on luvassa.

Ennakkonäytöksessä medialle esitettiin kakkoskauden kaksi ensimmäistä jaksoa, Latua, herra Virkkunen sekä Nuuskamuikkunen ja Tulenhenki.

Ensimmäisessä jaksossa Muumiperhe on hereillä poikkeuksellisesti keskellä talvea, ja pian Muumilaaksossa järjestetäänkin laskettelukilpailu, jota varten Muumipeikon on opittava hiihtämään päihittääkseen Niiskuneidin ihastuksen herättäneen herra Virkkusen. Virkkunen on tärkeilevä setäselittäjä ja totta kai lopulta Niiskuneiti huomaa, että Muumipeikko on paljon kivempi.

Toisessa jaksossa tulivuorenpurkaus uhkaa Muumilaaksoa. Laakson väki saa tehtäväkseen palauttaa tulivuoren syliin sieltä karannut pikku Tulenhenki.

Virkkusessa on nokkelien Muumisarjakuvien henkeä ja Tulenhengen hahmosta nousevat mieleen jotkut Miyazakin animaatiot.

Ennakkotilaisuudessa oli paikalla sarjan suomen- ja ruotsinkielisten versioiden ääninäyttelijöitä. Siispä kysymään heiltä, mitä on luvassa ja millaista on ääninäytellä Muumi-hahmoja.

Herra Virkkunen on pikkutärkeä hiihtointoilija. Kuva: YLE

Kakkoskaudella sarjaan astuu uusia hahmoja ja niin myös uusia ääninäyttelijöitä. Yksi heistä on Kalastajan roolin tekevä Kari Ketonen, jolle lastenohjelmien tekeminen on tuttua, onhan hän aiemmin tehnyt merellisen Pelikaanimiehen nimiroolin.

Syytä valintaansa Kalastajan roolin Ketonen ei arvaile.

– Olen vain tyytyväinen, että sain tämän. Ehkä mä olen sitten vähän merellinen.

Ääninäytteleminen on erilaista kuin muu näytteleminen, Ketonen miettii.

– Tämä äänitetään repliikki kerrallaan, eikä vastanäyttelijää koskaan näe.

Myös monet vanhat hahmot jatkavat kakkoskaudella. Joonas Nordman on Muumipeikko ja Alina Tomnikov Niiskuneiti. Ville Haapasalokin on tehnyt jo yhden kauden Muumipappaa.

– Muumipapassa on hirveän paljon samaa kuin minussa. Seikkailija, erittäin ihmisrakas, äärimmäisen sympaattinen hahmo. Ihminen joka innostuu kaikesta helposti, kaikki mikä tulee, tulee isosti ja helposti ja nyt. Tunnistan itsessäni paljon samoja piirteitä.

Haapasalolle Muumipapan roolin tekeminen on kunnia.

– Kuinka monet sukupolvet ovat kasvaneet Muumeja katsellen, myös minä ja minun lapseni.

Ville Haapasalo ei näe ääninäyttelemistä erilaisena kuin elokuvissa näyttelemistä.

– Eläydyn ihan samalla tavalla käsilläni ja koko kropalla siellä äänityskopissa kuin muutenkin näytellessäni.

Haapasalolla riittää muumipappamaisesti puuhaa.

– Minulla on useampi elokuvaprojekti niin Venäjällä kuin Suomessa. Lisäksi teen nettiin kalastus-TV:tä.

Toisella kaudella Muumilaaksoon ilmaantuu uusia hahmoja, kuten Tiuhti ja Viuhti. Kuva: YLE

Muumit puhuvat toki myös luojansa Tove Janssonin äidinkieltä ruotsia. Carl-Kristian Rundman antaa äänensä Muumipapalle eli Muminpapalle.

Hr sir du dian roll soma Muminapappa?

– För mig Muminpappa’s roll känns väldigt naturlig. Naturligtvis därför att jag är också far, men också därför att när jag var liten, läste jag alla Muminböcker. Dom var ganska nya på 1960-talet, dom var som en ny grej då. Jag har läst om de här stora händelser som barn. Och när jag dubbar Mumin på svenska, är det naturligtvis Mumin’s modersmål. Så det känns väldigt rätt at göra det på svenska. Det har varit jätte organiskt och naturligt.

När du var liten, var Muminpappa din favorit?

–Nej, det var Mumintroll. Men nu njutar jag de här lilla och lustiga sidofigurerna som Hattifattarna.

* *

Satu Silvo saapuu haastattelun täyteen ahdetun repun kanssa. Onko siellä kaikki tarvittava niin kuin Muumimamman käsilaukussa?

– Kyllä, tuo löytämäni kotimainen nahkareppu on mun kaveri ja sieltä löytyy kaikki.

Silvo on ollut kiireisenä.

– Muumilaakson lisäksi uusi Silvoplee-ravintola avautuu Linjoille pian. Se on pitänyt stressiä yllä. Teen myös uutta tv-sarjaa Sisäilmaa.

Silvo ammentaa Muumimamman rooliin niin omasta kuin ystäviensä kokemuksista äitinä ja naisena.

– Viisaus ja lempeys ja toisaalta omien rajojen ymmärtäminen on kaikki Muumimammassa. Hän on aina vähän edellä muita, se on hänen viisautensa. Toisaalta hän on myös impulsiivinen. Hän ei ole mikään syrjäänväistyjä, hän on toimija.

– Ajattelen Muumimammaa suurella rakkaudella, koska kaikki ystäväni alkavat olla vanhempi- tai jopa lastenlapsi-iässä ja minusta on huikeata, että saan tuoda tämän kokemuksen uusille lapsisukupolville.

– Muumimammaa koettelee tällä kaudella se, kun Muumipeikko haluaa itsenäistyä. Se on aina hankalaa vanhemmille, mutta onneksi Tiuhti ja Viuhti tulevat säätämään.

Satu Silvo jatkaa Muumimamman roolissa. Kuva: Eija Niskanen

Silvo näkee joitakin eroja ääninäyttelemisen ja muun näyttelijänuransa välillä.

– Ääninäyttelemisessä tehdään hirveän lyhyitä pätkiä kerrallaan, joten on haaste saada se Muumimamma aikaiseksi. Näyttämötyössä on aina ihanaa se, että saa koko ajan syventää kaikkea ja se intensiteetti pysyy päällä. Kun seuraan animaatiosarjoja, huomaan, että aikaa myöten moni sarja ei pääse enää niin syvälle. ja se voi päteä myös ääninäyttelemiseen. Toivon, että tässä ei käy niin. Mutta hirveän kiinnostavaa se on.

– Olen analyyttinen näyttelijä, joka ei väsy harjoittelemiseen. Animaatioääninäyttelemisessä on haasteena se, että se pitää sovittaa sekunnilleen suun liikkeisiin ja sen päälle saada mukaan vielä se ilmaisu.

Muumilaakson toinen tuotantokausi ilmestyy Yle Areenaan 2.3.2020 (4 jaksoa), 30.3. (4 jaksoa) ja 27.4. (5 jaksoa). Sarjaa esitetään Yle TV2:ssa ja Yle Femillä maanantaisin klo 18. Muumilaaksoa voi katsoa myös kuvailutulkattuna. Sarjan pohjoissaamenkielinen versio Mumenvággi alkaa Ylen kanavilla 13.4.2020.