Luovia suhteita -dokumenttisarja kertoo siitä, miksi jonkun kanssa alkaa syntyä uutta maailmaa

29.01.2021
LuoviasuhteitaS1 000105h8

Sami Yaffa ja Meeri Koutaniemi. Kuva: Yle Kuvapalvelu

TELEVISIO | Tämä mies pudottaa joka päivä positiivisen pommin, sanoo Meeri Koutaniemi puolisostaan Sami Yaffasta Ylen sarjan avausjaksossa.

”Meerin kanssa on tosi nastaa tehdä duunia, koska se on niin mietteliäs, tosi ja tarkka – se on vaan niin ilo!” (Sami Yaffa)

Anne Välinoro

Söpöä. Lempeää. Rakastavaa.

Valokuvaaja Meeri Koutaniemen ja muusikko, maailmanmatkaaja Sami Yaffan liittoa ihmeteltiin jo ikäeronkin vuoksi, mutta kun katsoo Luovia suhteita -dokumentin taiteilijaparin ajatuksista toisistaan ja työstään, ymmärtää tämän kombon toimivuuden.

– Meeri on maailmankaikkeudesta loistava lärvi, kommentoi Sami vaimoaan.

– Sami on sammalien välistä pilkistävä soittelija, miettii Meeri.

Absurdi huumori, lempeät katseet ja erilainen kiinnittyminen taiteentekoon pitävät tämän suhteen freesinä. Sami on impulsiivinen ja haluaa kaiken heti valmiiksi miettiäkseen vasta sitten mitä tuli tehtyä – ja Meeri miettii ensin asiat loppuun asti ja ryhtyy vasta sitten toimeen.

Koronavuosi jätti molemmat tavallaan työttömäksi, ainakin ulkomaanmatkojen kautta toteutettavista projekteista. Heillä on kuitenkin yhteinen keramiikkamerkki Koutaffa, jonka tuotteita he dokumentissa maalaavat kesällä järjestettyä näyttelyä varten.

Työttömyys on vähän suhteellista taiteilijalle, jos voi nauttia apurahaa ja suunnitella omia projekteja.

Koutaniemi siirtyi ihmisistä luontoon hetkeksi kuluneena kesänä. Hän kuvaa makro-objektiivilla tiukkoja otoksia luonnon mikrokosmoksesta.

LuoviasuhteitaS1 000105hd

Sarjan viidennessä jaksossa nähdään Sanna Salmenkallio ja Ali Saad. Kuva: Yle Kuvapalvelu

Maria Seppälän dokumentti näyttää koronakesän tekemisiä mökkielämästä Helsingin keskustassa sijaitsevaan galleriaan.

Meeri kertoo, miten taiteelliset erimielisyydet perheessä ratkotaan. Molempien sana painaa, mutta suhde on opettanut sovittelemaan ja huumori on selvästi yhteinen työkalu.

Meerin kanssa on tosi nastaa tehdä duunia, koska se on niin mietteliäs, tosi ja tarkka – se on vaan niin ilo! Yaffa tuumaa.

Yaffan monipuolisuutta ja letkeyttä on varsinkin hauska seurata. Tämä hötkyää pistämään biisin vaikka koronasta. Koutaniemen kauneutta ja aistillisuutta dokumentti tallentaa runsaasti, myötäelämistä ja luontoyhteyttä siinä sivussa.

Meeri sanookin, että molemmilla on voimakas maadoittumisen tarve. Kun kotiin on palattu kovassa paikassa, on hellittävä toista.

Muita sarjan taiteilijaduoja ovat Sanna Salmenkallio ja Ali Saad, Ruusu ja Seidi Haarla, Saara ja Jarno Kantanen, Jussi Pelkonen ja Allu Ripatti sekä Meri ja Akseli Korpela.

Luovia suhteita Yle Teemalla tiistaisin kello 21.45. Koko sarja katsottavissa Yle Areenassa.

 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua