Tampereen Teatterimuseo -hankkeen tilaisuus herätti eloon lavan koskettavimmat muistot Komediateatterilla – katso tallenne tästä

16.08.2021
roinevuolla kopio

Eila Roine ja Rakkaita pettymyksiä sekä Tuija Vuolle ja Avoin liitto. Kuvat: TTT / Tampereen Teatteri

TEATTERI | Näyttämön nestorit muistelivat uransa säväyttävimpiä minuutteja Tampereen Komediateatterilla sunnuntaina 15.8.2021. Pääset kuuntelemaan Tuija Vuolteen, Seppo Mäen ja muiden muistoja tästä jutusta löytyvästä linkistä.

EDIT 15.8.2021: Juttuun lisätty maininta tulevasta tallenteesta.

Anne Välinoro

Mitä näyttelijä Seppo Mäki oppi vieraillessaan 1960-luvulla Berliinissä? Miten Tuija Vuolle kokosi itsensä Avoin liitto -näytelmän rooliin uransa vaikeimpana iltana?

Entä miksi oopperalaulaja Reijo Lahtinen ei enää laula Pirkanmaan maakuntalaulua Kesäpäivä Kangasalla?

Näyttämön nestorit muistelivat menneitä Tampereen Komediateatterin kutsuvierastilaisuudessa 15.8.2021. Katso tallenne tilaisuudesta alla olevasta ikkunasta tai tästä linkistä.

Tilaisuus järjestettiin Tampereen Komediateatterin Kristallisalissa. Mukaan oli kutsuttu 10 tamperelaista ohjaajaa, näyttelijää, muusikkoa ja laulajaa muistelemaan uravuosiensa hauskinta sattumusta ja koskettavinta hetkeä. Tilaisuuden yleisömäärä oli koronaturvallisuuden vuoksi rajattu kutsuvieraisiin.

Tilaisuus on Tampereen Teatterimuseo -hankkeen ja kulttuuritoimitus.fi-verkkosivuston taustalla olevan Kulttuurin Perikunta ry:n järjestämä.

Nestoreita haastatteli kulttuuritoimittaja-kulttuuritoimija Anne Välinoro.

Tuija Ernamo peikko 1

Tuija Ernamo teki ikimuistettavan peikon roolin 1980-luvulla Tampereen Teatterin näytelmässä Täti. Kuva: Tampereen Teatteri

* *

Tällä hetkellä Tampereen Teatterimuseo -hankkeessa on menossa laaja kirjoitusprojekti, johon on saatu mukaan kolmisenkymmentä kirjoittajaa. Samalla on aloitettu kuvamateriaalin keruu.

Näyttämön nestorit muistelevat -tapahtuma käynnistää Teatterimuistoja-videosarjan, jossa Tampereen teatterielämän merkittävät kasvot kertovat tarinoita uraltaan.

Videosarjassa ovat mukana muiden muassa Eila Roine, Ilmari Saarelainen, Mikko Majanlahti, Esko Roine, Liisa Roine, Mikko Viherjuuri, Tapio Parkkinen, Tuija Ernamo ja Tuija Vuolle.

Videosarjan ensimmäinen osa julkaistiin 15.8.2021, tapahtumapäivän aamuna Kulttuuritoimituksessa. Voit katsoa videon alla olevasta ikkunasta tai tästä linkistä. Videoita julkaistaan tämän jälkeen viikon välein sunnuntaisin.

Kirjoittajana myös Juha Hurme

Videosarja liittyy nestoreiden Tampereen Teatterimuseo -hankkeeseen, jota Kulttuuritoimitus tukee. Hankkeelle toivotaan tukea myös Tampereen kaupungilta.

Tekninen valmius Tampereen Teatterimuseoon liittyvän sisällön digitalisoimiseksi on hankkeen puuhamiehen Esko Raipian mukaan nyt olemassa.

Neuvotteluja Tampereen Teatterimuseo -hankkeen alustasta on jo käyty Kulttuuritoimitus Suomi Oy:n kanssa.

Kirjoitettuja tekstejä on kertynyt runsaasti ja laajimman kokonaisuuden kirjoittaa ohjaaja-käsikirjoittaja Juha Hurme. Hurme on aloittanut 1850-luvulta ja hänen tavoitteenaan on päätyä 1930-luvulle.

Teatteri-käsite kattaa hankkeessa monta eri taiteenalaa. Tanssista on kirjoittanut Tarja Kankainen.

– Tallennus- ja kirjoitustyössä on nyt persoonien esiin nostamisen aika. Toiveena on saada uutta ja kiinnostavaa tietoa muiden muassa Tilda Vuoresta, Kosti Elosta, Eino Salmelaisesta, Olavi Veistäjästä ja Rauli Lehtosesta, Esko Raipia sanoo.

ernamovuolle

Tuijat Ernamo (vas.) ja Vuolle. Kuvat: Emil Bobyrev, teoksesta Mikä rooli?

Ensimmäiset maistiaiset pyritään saamaan verkossa julkaistavaan muotoon joulukuun 2021 alkuun mennessä. Kokonaisuuden pitäisi olla kasassa maaliskuussa 2023.

– Työhän ei siihen lopu vaan se jatkuu, mutta silloin päästään tosi toimiin, Raipia lupaa.

Tampereen on syytä todistaa olevansa Suomen teatteripääkaupunki myös historian osalta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua