Shakespearen kauniit ja rohkeat – Kesäyön uni Siuron Koski-Teatterissa

16.07.2024
levoton tuhkimo by hanna maria gronlund kulttuuritoimitus INSTA

Ateenan kansalaisia. Kuva: Altti Kiuru

TEATTERI | Altti Kiuru on saanut innostuneet näyttelijänsä runomittaan sisälle. Shakespeare soljuu Siurossa vaivattomasti ja luontevasti.

”Yhteiskunnan kahtia jakautuminen näkyy myös meillä, maailman onnellisimman kansan keskellä.”

ARVOSTELU

William Shakespeare Kesäyön uni

  • Suomentanut Lauri Sipari
  • Ohjaus ja sovitus: Altti Kiuru
  • Ensi-ilta: Siuron Koski-Teatteri 12.7.2024

Wlliam Shakespearen yli 400 vuotta vanha klassikko Kesäyön uni muuntaa Siuron Koski-Teatterin lumotuksi metsäksi, joka kietoo keijukaiset, kummajaiset, näyttelijäseurueen ja rakkauden perään kiihkeästi kurkottavat nuoret taianomaiseen tunnelmaan. Shakespearen uskotaan kirjoittaneen näytelmän tilaustyönä tärkeää hääjuhlaa varten, jonka ensiesitys on nähty Englannin hovissa.

Monia lankoja sisältävä esityskerä aukeaa hyvin katsojalle.

Kesäyön unta (tai Kesäyön unelmaa) on sanottu yhdeksi kirjailijan lyyrisimmäksi näytelmäksi. Altti Kiurun siurolaiselle harrastajateatterille ohjaama leikittelevä teksti antaa luvan taianomaiselle kesäyölle, jossa mitä tahansa voi tapahtua.

Jaa, että mikä Siuro ja mikä Koski-Teatteri? Siuron Koski-Teatteri sijaitsee Nokialla, noin puolen tunnin ajomatkan päässä Tampereelta. Se on perustettu vuonna 2016, ja sen taiteellisena johtajana toimii Kyösti Kallio.

Selkeää dramaturgiaa ja hyvää energiaa

Ateenan tyranni, herttua Theseus ja amatsonien kuningatar Hippolyta ovat menossa naimisiin. Silminnähtävässä kansalaisbarometrissä hovin suosio on alhainen. Theseus järjestää samaan aikaan hovimies Egean tyttären Hermian naimakauppoja, joten tyrannilla on kädet täynnä työtä.

Hermia on rakastunut Lysanderiin, mutta isä on valinnut hänelle Demetriuksen, jota puolestaan palvoo Hermian nuoruuden ystävä Helena. Kun tähän lisätään vielä aina yhtä epälooginen rakkauden elementti ja erilaset otukset, on härdelli valmis. Kukkaisia taikatippoja silmiin ripotteleva Puck on kuin nykypäivän ekstaasihuumeet, tiktokit, somevideot ja tekoäly, jotka muokkaavat todellisuutta.

Altti Kiurun dramaturgia on selkeä, ja hän on saanut innostuneet näyttelijänsä runomittaan sisälle. Teksti soljuu vaivattomasti ja luontevasti. Hyvää tekstin hallintaa koko näyttelijäkaartilla – etenkin nuorilla rakastavaisilla Hermialla (Anna-Maria Siipola), Lysanderilla (Lauri Puranen), Demetriuksella (Arttu Kivinen) ja Helenalla (Jenna Salmela) sekä notkeasti liikkuvalla, ilkikurista maahista, Puckia näyttelevällä Jere Röysköllä.

Koko porukka kiitää tilanteesta toiseen hienolla energialla. Erityishatunnosto tupla- ja triplaroolien raatajille!

Hermia ja Lysander 20240629173049 IMG 6249

Hermia (Anna-Maria Siipola) ja Lysander (Lauri Puranen). Kuva: Altti Kiuru

Hymyilyttää. Rakkauden sotkut ovat ihka samoja kuin tänäkin päivänä. Ihmiset rakastuvat vääriin ihmisiin, jättävät, pettävät. On takertuvaa rakkautta, unelmia, toiveita, intohimoa, kostonhimoa ja ulkonäköpaineita.

Alkuun päästyään näytelmä lämpenee, ja kohta lennetään.

Jos näytelmän nimi on Kesäyön uni, voi olettaakin, että siinä nukutaan paljon, ja näin myös tehdään. Juonen etenemisen kannalta se on kätevää. Se on kuin ylhäältä tuleva deus ex machina, jonka avulla juonta kuljetetaan eteenpäin ja esiin pongahtavat sotkut saadaan nopeasti selvitettyä.

Ylhäiset ja alhaiset

Kesäyön unessa on myös toinen, kevyen pinnan alla oleva yhteiskunnallinen taso, jota ei mitenkään alleviivata. Viitteitä siitä kyllä annetaan jo käsiohjelmassa, jossa näytelmäseurueen nimitys on ”Palkkamurhaajat”. Hyytävää työtä tekevät Anna Czaplicki, Mauri Hakanen, Iisa Kivelä, Luka Mäntylä ja Eija Vasenius.

IMG 6368

Edessä Helena (Jenna Salmela) ja takana Palkkamurhaajat Anna Czaplicki, Mauri Hakanen, Iisa Kivelä, Luka Mäntylä ja Eija Vasenius. Kuva: Altti Kiuru

Yhteiskunnan kahtia jakautuminen näkyy jo muualla, mutta myös meillä, maailman onnellisimman kansan keskellä.

Kesäyön uni näyttää, miten kohtalon virittämiä kieliä soitetaan. Se on myös tarina rakkaudesta ja vallasta. Tämän aiemmista poikkeavan sovituksen keskeisen elementin syntyhetki oli 16.2.2024, kun maailma kuuli venäläisen oppositiojohtaja Aleksei Anatoljevitš Navalnyin kuolemasta”, kirjoittaa näytelmän ohjaaja Altti Kiuru käsiohjelmassa.

Shakespearen monissa näytelmissä näytetään sekä ylhäisiä että alhaisia, viisaita ja tomppeleita, hyviä ja huonoja. Tyranni voi kuitenkin aina päättää mitä tehdään, kenelle kelloja soitetaan ja kuka on sovelias olemaan valtakunnassa. Hän voi määrätä ”tottelemattoman” naisen luostariin tai ”ikävän” ihmisen kuolemaan.

Siuron Koski-Teatterin esitystä voi katsoa kauniin kesäillan viihdyttävänä komediana, tai poimia alatekstistä vakavampaa, rohkeuteen ja rakkauteen liittyvää teemaa.

Tiesittekö, että suomalaista kesäteatteria ollaan syksyllä esittämässä Unescon aineettoman kulttuuriperinnön listalle. Kannatan.

Maarit Saarelainen
maaritti [at] saunalahti.fi

IMG 6415

Aasiksi muuttunut Anna Czaplicki. Kuva: Altti Kiuru

William Shakespeare: Kesäyön uni

  • Suomennos Lauri Sipari
  • Ohjaus Altti Kiuru
  • Lavastus Mauri Hakanen
  • Pukusuunnittelu Katri Innanmaa
  • Äänisuunnittelu ja musiikki Kyösti Kallio
  • Äänitekniikka Luukas Kallio
  • Graafinen suunnittelu Luka Mäntylä
  • Maskeeraussuunnittelu ja naamiot Elian Seppälä
  • Kuiskaaja ja järjestäjä Maria Piiparinen
  • Tuottajat Tuula Arponen ja Noora Koski-Kivinen
  • Rooleissa Arttu Kivinen, Lauri Puranen, Jenna Salmela, Anna-Maria Siipola, Anna Czaplicki, Enni Väätänen, Roope Keski-Korpela, Aino Heiskanen, Amanda Peltomaa, Jere Röyskö, Mauri Hakanen, Lotta Leppäniemi, Luka Mäntylä, Iisa Kivelä, Eija Vasenius

Ensi-ilta Siuron Koski-Teatterissa Nokialla 12.7.2024. Esityksiä 11.8. asti. Lisätietoa täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua