Annuska Hannula on Edith Piaf. Kuva: Antti Yrjönen
TEATTERI | Tampereen Teatterin syyskauden ohjelmistossa on viisi ensi-iltaa, joista kolme on kantaesityksiä. Ensi kesänä Pyynikin kesäteatterin valtaavat karavaanarit.
Aila-Liisa Laurila, teksti
Tampereen Teatteri nousi vuoden 2022 tilastoissa Pirkanmaan ykkösteatteriksi. Se myi eniten lippuja ja keräsi eniten yleisöä. Sen katsomot tai näyttämölavat eivät ole kaikkein suurimmat, mutta tänäkin syksynä niille asettuu mielenkiintoisia esityksiä.
Tampereen Teatteri tuottaa syyskaudella viisi ensi-iltaa, joista kolme on kantaesityksiä. Niistä tarjoiltiin makupaloja keskiviikon 23.8. kauden avajaisissa.
* *
Pariisin varpusen paluu
Lattiasta kattoon ulottuvat komeat ja koukeroisin kuvioin koristellut lavasteet luovat pariisilaista ympäristöä 13.9. ensi-iltansa saavaan Piaf – Elävämpänä kuin koskaan ennen –näytelmään teatterin päänäyttämölle. Käytössä on pyörönäyttämö, joka mahdollistaa useammat hienot kulissit yhdellä kertaa.
Lisäksi kokonainen bändi uppoa lavasteiden laitaan. Luvassa on siis musiikkinäytelmä, joka on tanssin ja laulun täyteinen show. Pääosa Piafin lauluista kuullaan suomeksi, mutta näytenumeron perusteella Annuska Hannulan ääni soi häkellyttävän upeasti myös ranskaksi.
Hilkka-Liisa Iivanainen ohjaa Pam Gemsin kirjoittaman Piafin, josta Jukka-Pekka Pajunen on tehnyt uuden, tuoreen suomennoksen. Vaikuttaa siltä, että tästä saattaa jäädä korvamato soimaan pitkäksi aikaa!
Mielestä ei tosin ole vieläkään poistunut Maija-Liisa Majanlahden aikoinaan esittämä Pariisin varpunen naapuriteatterissa. Kumoaako uusi nyt vanhan?
* *
Teräväsilmäistä Hotakaista
Kantaesitysten syksyn aloittaa 7.9. Frenckell-näyttämöllä Kari Hotakaisen kirjoittama Ihmisiksi. Kyse on uutuuskomediasta, vaikka lähtökohta on roskapussien ja jätesäkkien keskellä, missä pääpari Liisa ja Matti (Elina Rintala ja Matti Hakulinen) aloittavat aviotaipaleensa.
Kaatopaikan hajukin on melkein mukana, eikä pari avioidu mistään romanttisesta rakkaudesta huumaantuneena. He haaveilevat pääsystä normaaliin yhteiskuntaan. Näytelmä mitä ilmeisimmin osoittaa, että sepäs ei onnistukaan ihan noin vain.
Yhteiskunnan kankeasti pyöriviin rattaisiin pyrkiessään he joutuvatkin sen hampaisiin, kun virkailijat alkavat pureutua heidän asioihinsa.
Hotakaisen teräväsilmäiset havainnot muuttuvat näytelmässä koomisiksi ja ehkä jopa tragikoomisiksi totuuksiksi, joita niin sanottu normaali-ihminen joutuu sietämään jatkuvasti ihan huomaamattaan.
* *
Pikkujoulukauden show
Toinen yhteiskuntaa ruotiva, mutta samalla hulvatonta huumoria tiskiin iskevä uutuus on pikkujoulukauden show’ksi hankittu Last Christmas – Viimeinen joulu. Sen ensi-ilta on 23.11.
Sketsit on kirjoittanut näyttelijä Ville Majamaa ja ohjauksesta vastaa Sakari Hokkanen. Majamaa on hankkinut perusteellisen viihdealan koulutuksen katselemalla kaikki isänsä aikoinaan nauhoittamat television sketsiohjelmat 1970-luvulta alkaen.
Mitä niitä kaikkia olikaan: Velipuolikuu, Pulttibois, Kummeli, Lapinlahden linnut, Studio Julmahuvi… Ville Majamaa on näyttänyt kyntensä olemalla vuodesta 2017 mukana helsinkiläisen Uuden Iloisen Teatterin revyiden kirjoittajaryhmässä ja nyt hän sai kutsun TT:n päänäyttämölle.
Totisten torvensoittajien ei ehkä kannata vaivautua, mutta vedet silmissä melkein tyhjällekin nauravien pikkujoulut sujunevat rattoisasti. Ikää pitää olla vähintään 18, koska penkkiin voi istahtaa vaikka lasi kourassa kikattamaan. Samalla käynnillä voi nähdä Saiturin joulun lavasteet, koska niitä ei voi poistaa sketsien ajaksi.
* *
Kaurismäen elokuvana tuttu
Erityisen odotettu lienee Tampereen kulmille sijoittuva Klaani – Tarina Sammakoiden suvusta, joka tulee nyt ensimmäistä kertaa teatterilavalle. Tauno Kaukonen julkaisi romaaninsa vuonna 1963 ja Mika Kaurismäki elokuvansa vuonna 1984.
Pasi Lampelan dramatisoima ja ohjaama versio pohjautuu ennen kaikkea Kaukosen romaaniin. Frenckell-näyttämöllä ensi-iltansa 26.10. saavassa esityksessä seuraillaan päähenkilö Aleksanterin (Antti Tiensuu) kehitystä.
Eettisyys, rikollisuus, yhteiskunnan paineet pistävät varmasti katsojaa pohtimaan syntyjä syviä.
* *
Onnismaa Poirot’na
Visuaalisesti komeaa teatteria lupaa Agatha Christien Idän pikajunan pohjalta tehty Hercule Poirot -sovitus Idän pikajunan arvoitus.
Kun ohjaajana on Pyynikin kesäteatterin Pohjantähti-esityksestä vastannut ja taannoin loistavan Saatana saapuu Moskovaan -näytelmän ohjannut Antti Mikkola taiteellisine tiimeineen, voi odottaa hyvää.
Pääosaan Poirot’ksi on haettu elokuvistaan Jussit ansainnut Matti Onnismaa, joka ainakin 2010-luvulla tunnettiin eniten sivuosia Suomessa näytelleenä tähtenä.
* *
Karavaanarit Pyynikille
Karavaanarit herättävät tunteita laidasta laitaan. Toiset ovat heitä, toiset haluaisivat olla, mutta jotkut vihaavat noita tientukkoja ja jotkut varmasti ihailevatkin karavaanarien vapaata elämää. He täyttävät Pyynikin kesäteatterin ensi suvena.
– Tänä kesänä Täällä Pohjantähden alla tarjosi väkevää draamaa, ja ensi kesänä saadaan riemuita laatutekijöiden komediasta, sanoo Pyynikin kesäteatterin toimitusjohtaja Pia Soikkeli.
Hän myöntää, että Riku Suokkaan ohjaama komedia Karavaanari – Kaikkien kaveri on jonkinlainen vastapaino kuluneen kesän draamalle, mutta uskoo, etteivät penkit täyty ihan eri katsojista kuin tänä vuonna.
– Meillä on paljon vakituisia kävijöitä, jotka saapuvat joka kesä Pyynikille, olipa näytelmä mikä hyvänsä, hän sanoo.
Päärooliin on valittu komediavirtuoosi Lari Halme, mutta muita näyttelijöitä ei ole vielä valittu. Heikki Syrjän kirjoittamassa näytelmässä Halmeen esittämä menestynyt näyttelijä palaa teatterin ensi-iltajuhlista ja todistaa kotimatkallaan murhan.
Rikoksen silminnäkijänä hän kokee olevansa vaarassa ja lähtee pakomatkalle, jonka aikana hänen on koetettava sulautua omituiseen heimoon nimeltä karavaanarit.
Karavaanarit saa ensi-iltansa 13.6.2024. Suokas ja Syrjä muistetaan muun muassa Vuonna 85 -musikaalin kirjoittajina. Pyynikin kesäteatterissa kävi kesällä 2023 kaikkiaan 43 000 katsojaa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Hildur, islantilainen kovapintainen ja suolavedessä surffaten marinoitunut poliisi kamppailee itseään vastaan
TEATTERI | Turun kaupunginteatterin lavalla on maailman kaunein siipi, aalto, lokki tai sipsi.
Komediateatterin Ransu ja Operaatio Joulu tuo joulumieltä pienemmille ja isommille
TEATTERI | Karvakuonot lähtevät tonttuagentteina etsimään kilttejä lapsia ja joululahjatoiveita Tampereen Petsamosta ja Käpylästä.
Näyttelijä Aapo Stavén paljastaa, miten monologi Parikkalan patsaspuiston luojasta Veijo Rönkkösestä syntyi
HENKILÖ | Projektin alkaessa tekstiä oli nolla riviä ja omat tietoni Veijosta rajalliset, Aapo Stavén kertoo Veijo-monologin taustoista.
Veijo Rönkkönen loi kokonaisen ITE-maailman ja Aapo Stavén toi sen lavalle – arviossa Veijo
TEATTERI | Simpeleläisen pieneläjän poika oli jo alunpitäen käsikassara, vahinkolaukauksesta siinnyt.