Lain§uojattomat-teatterifestivaali runoilee näyteikkunassa ja järjestää näytöksiä yhdelle katsojalle

20.05.2021
IMG 20210518 174901 resized 20210519 090359098

Angelika Meusel. Kuva: Leena Reikko

TEATTERI | Porilaisen Rakastajat-teatterin vuosittainen vapaiden teatteriryhmien festivaali järjestetään tänä vuonna rohkein ja uusin ottein.

Leena Reikko

Porissa on juuri nyt koettavissa poikkeusolojen teatterin huipentuma: näytöksiä yhdelle katsojalle. Rakastajat-teatterin vuosittain järjestämä vapaiden teatteriryhmien festivaali Lain§uojattomat järjestetään tänä vuonna rohkein ja uusin ottein.

− Niin monet freelancerit ovat olleet pitkään vailla työtä ja yleisöä. Siksi on ihana tarjota edes muutamia esiintymisiä ja edes vähän palkkioita, sanoo Lain§uojattomien taiteellinen johtaja Angelika Meusel.

Jo vuosi sitten Meusel arveli, että festivaalia viedään entistä enemmän kaupunkifestivaalin suuntaan. Tänä vuonna ohjelmisto tarjoaakin teatteria erilaisissa paikoissa, ihmisiä lähellä, yllättävällä tavalla ja usein ilmaiseksi ulkoilmassa. Festivaalijärjestäjien mielen päällä onkin vahvasti ollut alkukesän ailahtelevainen säätila ja sen muutokset; aurinkoa ja poutaa, kiitos!

Esimerkkejä? Näyteikkunassa kävelykadulla esitetään Edgar Allan Poen runoutta, Suomen ainoa feministinen teatteri Blaue Frau esiintyy yhdelle katsojalle kerrallaan vastaten tämän esittämään ”mihin hyvänsä” kysymykseen, teatteria ja akrobatiaa sekoittava näytös esitetään sirkuskupolissa, joka voidaan sateen sattuessa siirtää sisätiloihin ja Recover Laboratory tekee teoskokonaisuuden useissa eri pisteissä Kirjurinluodolla. Lisäksi on perinteisempää teatteria sisätiloissa, mutta katsojia näytöksiin otetaan vain 20 katsojaa.

Striimaus mukana

Ensimmäistä kertaa Lain§uojattomien näytökset myös striimataan.

−Saa nähdä, miten nettiesitykset menestyvät. Tietenkin teatteri on parasta yleisön edessä, mutta verkossa esittäminen lisää näytösten saavutettavuutta. Striimattuna Lain§uojattomia voi seurata ihan missä vain Suomessa ja ulkomailla, kiittää Meusel uusia mahdollisuuksia.

Nettiliput maksavat 4,99 euroa ja näytöksen voi katsoa milloin hyvänsä kahden viikon sisällä.

Lain§uojattomille osallistuu myös nuoria ja vastavalmistuneita teatterintekijöitä.

− On ihanaa, että uudetkin sukupolvet tuntevat meidät ja haluavat tulla esiintymään Poriin, Angela Meusel iloitsee.

Erityisen iloinen Meusel on siitä, että koronasta huolimatta tänäkin vuonna Porissa nähdään The 24 Hour Plays: PORI, jolloin Suomen teatterialan huiput valmistavat pienoisnäytelmän vuorokaudessa. Tänä vuonna 24 Hour Plays esitetään jo yhdeksännen kerran, tämän vuoden osallistujalistaa ei ole vielä julkaistu.

Lain§uojattomat-festivaali jatkuu 23.5.2021 asti. Lisätietoa esityksistä täällä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua