Kun Tampereen Teatterin uusi johtaja Mikko Kanninen luettelee turvajärjestelyjä, korona on johtajista ylin

19.08.2020
20200818 121458

Tampereen Teatterin aulassa voi syksyllä kohdata Leena Teerikorven tämän näköisenä. Hän auttaa kaikkia tarvitsevia omille paikoilleen. Kuva: Anne Välinoro

TEATTERI | Tampereen Teatterilla ei tehdä nyt tulosta, niin kuin Reino Braggen kymmenvuotiskaudella. Uuden teatterinjohtajan Mikko Kannisen syksyssä kyse on hengissä selviämisestä.

Anne Välinoro

Tampereen Teatteri avaa kautensa keskiviikkona 19.8.2020 Jukka Leistin Olavi Virta -teemaisella lauluillalla Teatterikahvila Kivessä. Esitys siirrettiin koronan vuoksi keväältä syksyn startiksi koronatilanteen rauhoituttua.

Kun uusi johtaja Mikko Kanninen luettelee turvajärjestelyjä, korona on yhä johtajista ylin.

– Päänäyttämön ja TT-Frenckellin katsomoon otamme yleisöä puolet täydestä kapasiteetista, katsomo on jaettu lohkoihin, numeroituja paikkoja ei ole, vaan katsojat sijoitetaan saapumisjärjestyksessä paikoilleen.

Käytä maskia, saavu ajoissa

Katsojille suositellaan maskin käyttöä ja väliaikatarjoilut on tilattava etukäteen. Katsomolohkoista on suorat ulosmenot kunkin lohkon omiin wc-tiloihin ja ravintolaan eli tiloissa ei pyöriskellä. Jos mummo sattuu istumaan toiseen lohkoon kuin itse, häntä ei voi tavata väliajalla tai hänen kanssaan vaihtaa paikkaa.

Saavu siis ajoissa teatteriin.

– Tilat käsinojia, penkkejä ja selkänojia myöten desinfioidaan bakteerit ja virukset tuhoavalla, Tampereella valmistetulla aineella, jolla on saatu 99 prosentin tulokset myös vaativammissa kohteissa. Käsidesiä on kaikkialla saatavilla, jatkaa Kanninen logistista kaaviotaan.

Mikko Kanninen aloittaa teatterinjohtajana Reino Braggen työn jatkajana tämän jäätyä eläkkeelle keväällä. Tilaisuuksien järjestäjille aika on haastavin mahdollinen. Teatterilla ei tehdä nyt tulosta, niin kuin Braggen kymmenvuotiskaudella. Kyse on hengissä selviämisestä.

– Meitä ohjaa myös Tampereen kaupungin kulttuuristrategia vuoteen 2030. Haluamme olla osa eturivin eurooppalaista kulttuuritarjontaa.

Kannisen valinta oli varsin perusteellisen palapelin tulos.

– Kävin läpi kuutisen testiä ja haastattelua. Joukossa oli niin matematiikkaa kuin improvisoituja tilanteita, joissa piti ratkoa ongelmia. Ihan hyvä, olin tyytyväinen siihen prosessina.

Synninkantajien kantaesitys

Tampereen Teatterin ensi-iltakauden avaa 2.9.2020 Frenckell-näyttämöllä Maia Häklin käsikirjoittama ja ohjaama Synninkantajat. Se perustuu Pauliina Rauhalan romaaniin, joka sijoittuu 1970-luvun loppuun ja Aaronin lestadiolaisperheeseen. Rooleissa nähdään Antti Tiensuu, Aliisa Pulkkinen, Esa Latva-Äijö, Eeva Hakulinen, Sara-Maria Heinonen ja Konsta Laakso.

Päänäyttämöllä nähdään 9.9.2020 Suomen kantaesitys Henry Lewisin, Jonathan Sayerin ja Henry Shieldsin käsikirjoittamasta komediasta Peter Pan menee pieleen (Peter Pan Goes Wrong). Tekijöiden aiempi hitti Näytelmä joka menee pieleen sai Suomen-kantaesityksen Tampereen Teatterissa vuonna 2016.

RatinenHinkkaPeterPan

Peter Pan menee pieleen -komedia jatkaa TT:n suosittuja hassutteluja vaikeista ohjausprosesseista. Kuvassa Arttu Ratinen. Kuva: Harri Hinkka / Tampereen Teatteri

Ohjauksesta vastaa pieleen menneiden näytelmien konkari Mika Eirtovaara. Rooleissa nähdään muun muassa Matti Hakulinen, Mikko Nousiainen, Ville Majamaa, Ola Tuominen, Pia Piltz, Timo Välisaari, Mari Turunen ja Arttu Ratinen.

Anna-Elina Lyytikäinen ohjaa päänäyttämölle Agatha Christien rikostarinan Eikä yksikään pelastunut (And Then There Were None) 15.10.2020.

Näytelmää on saatu tähdittämään kansainvälisestä elokuvaurastaan tunnettu Antti Reini. Muissa rooleissa nähdään Ola Tuominen, Elina Rintala, Pia Piltz, Antti Tiensuu, Arttu Ratinen, Matti Hakulinen, Kirsimarja Järvinen, Jukka Leisti ja Ville Majamaa.

ReiniPiltzHinkkaEikäYksikään

Eikä yksikään pelastunut -näytelmän päärooleissa jännitystä tihentävät Antti Reini ja Pia Piltz. Kuva: Harri Hinkka / Tampereen Teatteri

Maailman pisimpään yhtäjaksoisesti Lontoossa esitetyn klassikkonäytelmän tapahtumat käynnistyvät, kun kymmenen vierasta saapuu syrjäiselle saarelle salaperäisen isäntäparin kutsumana.

Avioliittodraamojen esikuvaan tarttuu ohjaaja Marika Vapaavuori. Edward Albeen Kuka pelkää Virginia Woolfia? saa ensi-iltansa 21.10.2020 Frenckell-näyttämöllä. Rooleissa nähdään vahva nelikko: Ritva Jalonen, Esa Latva-Äijö, Linda Wiklund ja Kai Vaine.

MariaAtosuoWoold

Kuka pelkää Virginia Woolfia on avioliittodraamojen Rolls Royce. Kuva: Maria Atosuo / Tampereen Teatteri

Heta palaa

Jännitysnäytelmä Piina sekä Mari Turusen ja Kaisa Helan Häpeä! – Nolo komedia jatkavat ohjelmistossa toista vuottaan. Saiturin joulu viihdyttää päänäyttämöllä jo yhdeksättä vuotta. Keväällä ensi-illassa nähty ja upeat arvostelut saanut Niskavuoren Heta palaa ohjelmistoon kevätkaudeksi 2021.

Saatana saapuu keväällä

Keväällä 2021 Tampereen Teatterissa nähdään uusi sovitus Mihail Bulgakovin klassikkoteoksesta Saatana saapuu Moskovaan. Sen ohjauksesta ja sovituksesta vastaa Antti Mikkola, joka on Tampereen Teatteriin ohjannut aiemmin yleisö- arvostelumenestykset Huojuva talo ja Piina. Rooleissa nähdään koko Tampereen Teatterin ensemble, eturivissä Esa Latva-Äijö, Jukka Leisti, Pia Piltz ja Antti Tiensuu.

Jukka Leistin Olavi Virta Ensemble Plays Georg Ots etc. -esityksen uusi ensi-ilta on 19.8.2020 Kulttuuriravintola Kivessä. Luvassa on Georg Otsin ja Olavi Virran tunnetuksi tekemiä kappaleita uudelleen sovitettuina sekä Leistin kirjoittamia runoja ja ajatelmia.

Aliisa Pulkkinen asettuu näyttelijätär Ainailonan nahkoihin uudessa Joutsenlauluni-monologiesityksessä. Liisa Urpelaisen ja Lauri Siparin kirjoittama näytelmä saa kantaesityksen 28.10.2020 Kulttuuriravintola Kivessä. Näyttelijätär Ainailonan kuolinsiivouksen ohjaa Jotaarkka Pennanen.

Tampereen Teatterin esityskalenterin ja ohjeet turvalliseen teatterikäyntiin löydät teatterin verkkosivuilta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua