Farm Fatale, Vivarium Studio. Kuva: Martin Argyroglo
TEATTERI | Pohjoismaiden suurin teatterifestivaali Tampereen Teatterikesä järjestetään alkavalla viikolla. Pääohjelmiston teemoina ovat tänä vuonna muun muassa yhteisöllisyys, välittäminen ja mielenterveys.
Maarit Saarelainen
Sodan estetisointia ja ekovallankumousta
Kahden vuoden tauon jälkeen Tampereen Teatterikesässä (1.–7.8.2022) nähdään myös kansainvälisiä esityksiä.
Yksi kiinnostavimmista esityksistä on aiemmin muun muassa Venetsian biennaalissa vieraillut belgialais-hollantilainen All Inclusive. Sen teemana on sodan estetisointi. Ohjaaja Julian Hetzel on saksalaissyntyinen, nykyisin Hollannissa asuva esitystaiteilija, muusikko ja kuvataiteilija.
Ranskalaisohjaaja Philippe Quesnen Farm Fatale tuo näyttämölle puolestaan ekovallankumousta puuhaavat linnunpelätinhahmot. Ryhmä vierailee Teatterikesässä nyt neljättä kertaa.
Espanjasta saapuu La Veronal -tanssiryhmä. Koreografi Marcos Moraun Pasionaria-teosta hehkutetaan visuaalisesti kiehtovaksi ja koskettavaksi tulevaisuuskuvitelmaksi. Esitys on yhteistuotanto Tampere-talon kanssa.

All Inclusive. Kuva: Julian Hetzel
Kotimaisia esityksiä Rovaniemeltä Helsinkiin
Kotimaisista teattereista vierailevat Rovaniemen Teatteri, Oulun teatteri, Red Nose Company, Suomen Kansallisteatteri, Q-teatteri, KOM-teatteri, Helsingin Kaupunginteatteri sekä Turun Kaupunginteatteri. Mukana on myös vapaan kentän ryhmiä, kuten kajaanilainen Vaara-kollektiivi.
Teatterikesän avajaiset ja Tapahtumien Yö
Teatterikesän avajaisia vietetään Laikunlavalla tiistaina 2.8. alkaen klo 12. Avajaistervehdyksen tuo KULTA ry:n pääsihteeri Rosa Meriläinen. Yleisölle avoimessa tilaisuudessa nähdään otteita festivaalin eri ohjelmistoista, ja sen juontaa näyttelijä Elisa Piispanen.
Lähes 70 tapahtumajärjestäjää valloittaa Tampereen kadut, kahvilat, galleriat, aukiot, kirkot ja klubit festivaaliviikon torstaina 4.8. Tapahtumien Yö kerää yhteen runsaasti erilaisia esityksiä ja tapahtumia, joista suurin osa on yleisölle maksuttomia.
Pääohjelmistossa 19 produktiota
Vuonna 1968 perustetun Teatterikesän pääohjelmistossa on tänä vuonna mukana yhteensä 19 produktiota. Esitysvalinnoista vastaa taiteellinen johtoryhmä Hilkka-Liisa Iivanainen ja Tanjalotta Räikkä yhdessä toiminnanjohtaja Hanna Rosendahlin kanssa.
Teatterikesän pääohjelmiston rinnalla nähdään TelttaLab-esityksiä G Livelabissa, festivaalin oheisohjelmisto OFF Tampere sekä Hotelli Tammerin kanssa yhteistyössä toteutettava Tammerin taikaa -brunssikonsertti. Festivaaliviikon aikana järjestetään myös alan kokoontumisia ja tilaisuuksia.
Maarit Saarelainen
maaritti@saunalahti.fi
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Sisarusten suurin haave oli perustaa oma suomenkielinen teatteri – arviossa Kaarlo Bergbomin kootut kärsimykset
TEATTERI | Tiina Puumalaisen ja Hanna Suutelan Kansallisteatterille kirjoittama näytelmä on osuva ja ajankohtainen kuvaus teatterin ja taiteen maailmasta.
Totuus ja todellisuus – arviossa Tampereen Työväen Teatterissa vieraillut Pilvien paino
TEATTERI | Teatteri Qo:n Pilvien paino kertoo kahdesta kirjailijasta, jotka jäivät toisen maailmansodan Euroopan historian vyöryjen alle.
Kotimaisia musikaalikantaesityksiä kohottava musikaalikonsertti on naisten juhla – arviossa Myrskyluodon Maijasta Momentumiin
KONSERTTI | Tampereen Työväen Teatterin vanhoista musikaalikantaesityksistä koottuun konserttiin on saatu upea ensemble teatterin näyttelijöistä.
Teatteri on leikkiä ja totta – Leea Klemola naurattaa ja viihdyttää vakavilla ja kipeillä asioilla
ESSEE | Ulla-Maija Svärd kirjoittaa Leea Klemolan näytelmien herättämistä ajatuksista ja siitä, ettei teatteritaiteen tarkoitus oli pitää arkea loitolla vaan tuoda siihen sisältöä.