Yhdessä onnellisia: Miksi kansanmusiikista tulee hyvä olo?

15.01.2024
pirulainen lauri kotamaki by mikko vattulainen kulttuuritoimitus

Onnellinen lavalla: Pirulaisen Lauri Kotamäki haitarinsa kanssa. Kuva: Mikko Vattulainen

FOLKLANDIA | Miksi kaksi tuhatta ihmistä kokoontuu merelle keskellä talvella valvomaan läpi yön? Suomen suurin kansanmusiikin talvifestivaali Folklandia keinui Itämeren aalloilla jo 27. kerran.

Marita Salonen, teksti
Mikko Vattulainen, videot

Perjantaina 12.1.2024 Turun satamaan kurvasi busseja ympäri Suomea täynnä onnellisia ihmisiä. Väkeä tuli Joensuusta, Rovaniemeltä, Inaristakin.

Lauantaina autoihin palasi laivalta vielä onnellisempia ihmisiä. Yhdessä Tampereen-bussissa kysyttiin käsiäänestyksellä, kuinka paljon tuli nukuttua. Vain bussikuski oli nukkunut kunnon unet. Suurin osa oli liikkeellä kolmen, neljän tunnin unilla. Jokainen oli nukkunut sentään ainakin yhden tunnin!

Mitä tapahtuu vuorokauden aikana? Miksi kaikki ovat niin onnellisia, ettei mitään määrää? Katsokaa vaikka tästä alla olevasta videosta – kello on yöllä puoli kolmen maissa. Menossa on norjalaisen Gangar-yhtyeen keikka.

VIDEO: Onnellisia ihmisiä kello 02.35

Jututamme risteilyn aikana onnellisia muusikoita, onnellisia tanssijoita, onnellisia yleisön edustajia.  Saamme kaikilta samankaltaiset vastaukset. Tiivistettynä ne kuuluvat näin:

Onnellisuus mönkii aistien kautta ihmisen mieleen ja sydämeen. Avainsanoja ovat rento musiikki ja rakkaat soittokaverit. Talvella Folklandialla ja kesällä Kaustisella voi hetkeksi vain hypätä onnellisuuden musiikkikuplaan. Kauas jää arki ja kavala maailma.

* *

On perjantai, alkuilta. Laivalla on 105 esiintyjää yhdeksässä eri paikassa. On vaikea päättää, mitä mennä katsomaan, kun ohjelmaa on niin paljon.

Hilda ja Juha Heikkola ovat olleet Folklandialla aikaisemmin töissä, mutta nyt he ovat tulleet ihan vapaaehtoisesti:

VIDEO: Yöllä tai aamulla nukkumaan

* *

Aivan erityisen onnellisia Folklandialla ovat Nypykät, jotka eivät ole kahdeksaan vuoteen esiintyneet yhdessä. 1980–1990-lukujen taitteessa Suomen Poguesiksi tituleerattu yhtye on ennen keikkaa hurmioissaan jälleennäkemisen riemusta niin toistensa kuin yleisön kanssa.

Ennen keikkaa äijät harjoittelevat Dressman-kävelyä. Lavalla he pääsevät irti kello 01.00.

VIDEO: Ikionnelliset Nypykät

Kun kurkkaamme keikan jälkeen takahuoneeseen, siellä on tunnelma kuin jääkiekon MM-kullan jälkeen pelaajien pukukopissa. Nypyköiden keulamies Velkki Mykrä pääsee ovelle tiheätunnelmaisen toiminnan läpi:

– Kyllä todella ollaan onnellisia! Meidän täytyy nyt ottaa kahdeksan vuotta tässä kiinni vielä tänä yönä!

* *

Kaustisella tanssitaan yhteisötansseja monena yönä joka vuosi heinäkuussa. Folklandialla otetaan tuntumaa ensi kesään jo alkuillasta eli kello 00.00 alkaen Kaustiselta tutun vetäjän, Petri Kauppisen johdolla.

Eikä tanssiminen Yökatrilliin pääty. Laiva pysähtyy Ruotsissa Kapellskärin satamassa ja yö kääntyy kohti aamua, mutta tanssijoita tulee vastaan siellä, missä on tilaa pyörähdellä.

Hei katsokaa, siellähän pyörivät myös alkuillasta tavatut, tämän jutun toisessa videossa jutelleet Juha ja Hilda!

VIDEO: Yö on tanssimista varten

* *

Harmonikkataiteilija Maria Kalaniemi saa heti risteilyn aluksi Vuoden ilmiö -tunnustuksen yhdessä kansanmuusikko Elina Leskelän kanssa Eläköön Folk! -gaalassa. Lauantaina päivällä hän on hyvin onnellinen oman esiintymisensä jälkeen, sillä yleisön kanssa löytyi tiivis yhteys.

VIDEO: Saa heittäytyä hetkeen

* *

Vuoden Wäinöksi gaalassa nimitetty Rauno Nieminen on samoilla linjoilla Maria Kalaniemen kanssa.

– Kansanmusiikki saa kaikki rentoutumaan, niin soittajat kuin yleisön. Siksi me ollaan täällä onnellisia yhdessä.

Nieminen on myös ikionnellinen palkinnostaan, sille hän aikoo raivata paraatipaikan television viereen.

Palkitut loikkivat estradille tässä Mikko Vattulaisen tekemässä videopotkurissa, mutta kuka siellä lopuksi asteleekaan arvokkaasti lavalle, kuten elämäntyöstä palkitulle soitinrakentajalle, tutkijalle ja muusikolle kovin hyvin sopii.

VIDEO: Potpurina Eläköön Folk! -gaalan palkitut

* *

Eläköön Folk! -gaalassa jaettiin suuri joukko tunnustuksia. Kaikki palkinnot ja tunnustukset löytyvät Folklandian sivuilta tästä linkistä. Lue Maarit Saarelaisen juttu Folklandia-risteilystä täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua