KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Wanhankaupungin juhla yhdistää musiikkia Tampereen historiaan

04.08.2023
pirba lea antola

Pirkanmaan Barokin konsertti päättää festivaalin sunnuntaina. Kuva: Lea Antola

FESTIVAALI | Tampereen uusi musiikki- ja historiafestivaali huipentuu sunnuntaina Aleksanterin kirkossa, kun Pirkanmaan Barokki esittää Vivaldin vuodenaika-sarjan kolmannen konsertin Syksy Dresdenissä. Vanhan musiikin yhtye esiintyy silloin ensi kerran yhdessä Tampere Cappella -kamarikuoron kanssa.

Marita Salonen

Wanhankaupungin juhlan (3.–6.8.2023) taiteellinen johtaja Helena Hiilivirta yhdistää ohjelmassa historiaa, arkkitehtuuria ja musiikkia kiehtovalla tavalla. Torstaina käynnistyneen tapahtuman aluksi kuultiin pieni historialuento Tampereen arkkitehtuurin kehityksestä, ja musiikkiosuus alkoi iloisissa juomalaulujen merkeissä.

Perjantain luennon otsikko saa miettimään, mikä yhdistää Napoleonia, Beethovenia ja Suomea.

Beethovenin 3. sinfonian lisänimi Eroica oli alun perin säveltäjän ihailun osoitus Napoleon Bonapartelle, jonka valloitussotiin liittyy myös Suomen kohtalo 1800-luvun alussa. Perjantain konsertissa sekä Eroica että Sibeliuksen Satu kuullaan harvinaisina kamariorkesteriversioina.

Lauantain ja sunnuntain iltapäiväkonsertit johdattavat muun muassa toisen maailmansodan aikaan ja talvisodan ratkaiseviin hetkiin. Lauantai-iltana muistetaan Ukrainaa, kun yleisö saa kuulla maan klassisen musiikin isäksi kutsutun Mykola Lysenkon musiikkia sekä Donetskissa syntyneen Sergei Prokofjevin sellosonaatin.

Esityspaikat ovat Tampereen keskeisiä vanhoja rakennuksia: Pyynikinlinna (1924), Frenckellin pannuhuone (1907, nyk. G Livelab), Kuusvooninkisen piha (1837, nyk. Väinö Linnan aukio), Finlaysonin kirkko (1824), Hotelli Tammer (1929) ja Aleksanterin kirkko (1881).

Käyrätorvikvartetti soittaa lauantaina serenadeja ja musiikillisia tervehdyksiä Suomesta ja Saksasta Väinö Linnan aukiolla kello 15. Konserttiin on yleisölle vapaa pääsy. Sateen sattuessa esitys on viereisessä TR1:ssä.

Wanhankaupungin juhlaa vietetään loppuviikon ajan toisen kerran Tampereella. Tapahtumaa tukee Majaoja-säätiö, ja se järjestetään kolmannen kerran vuoden 2024 elokuun alussa.

Wanhankaupungin juhlan ohjelma Tampereella 3.–6.8.2023. Lisätietoa tapahtuman sivuilta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua