
Juurakko on yksi Tampereen Sävelen esiintyjistä. Kuva: Janne Mikkilä
MUSIIKKI | Meneekö Tampereen Sävel metsään? Kysymys on retorinen, mutta myös konkreettinen. Kyllä, Sävel menee sinnekin, ja moneen muuhunkin paikkaan.
”Laulaminen tarjoaa suoran yhteyden tuntemisen ja tietämisen välille.”
Maarit Saarelainen, teksti
– Kaikki festivaaleilla kuultavat esitykset sisältävät mielipiteen, Tampereen Sävelen taiteellinen johtaja Merzi Rajala sanoo.
– Konserteissa otetaan kantaa muun muassa kansainväliseen rikoslakiin, YK:n kestävän kehityksen ohjelmaan ja ihmiselämän haasteisiin parisuhteessa.
Tampereen Sävelen 50-vuotisjuhlakattaus (11.–15.6.2025) on lavea. Viisipäiväisen festivaalin tiheä ohjelma tarjoaa yhtä lailla maksullisia ja ilmaisia konsertteja kuin kurssejakin ja tietysti Yhtyelaulukilpailun ja Kuorokatselmuksen.
Säveltä juhlistetaan luonnollisesti myös laulamalla yhdessä Tampere-talon Isossa salissa, kaikkien festivaalin tähänastisten taiteellisten johtajien toimesta. Juhlalaulajaiset järjestetään lauantaina (14.6.) ja Kuorokatselmuksen päätöskonsertti sunnuntaina (15.6).
Taiteellinen johtaja Merzi Rajala on rytmisen kuoronjohtamisen pioneeri, säveltäjä, sovittaja ja pedagogi. Hänen suunnittelemassaan ohjelmassa nousee esiin erityisesti taiteen vaikuttavuus ja äänellä vaikuttaminen.
– Laulaminen tarjoaa suoran yhteyden tuntemisen ja tietämisen välille, se tuottaa kokemuksen, joka parhaimmillaan saa aikaan toimintaa, Rajala sanoo.
* *

Tampereen Sävelen taiteellinen johtaja Merzi Rajala. Kuva: Maarit Kytöharju
Mieltä tai mielettä
Kysyn Merzi Rajalalta ”pienen” kysymyksen: miksi laulat?
– Minä laulan tai laulatan, koska musiikki on keino olla yhteydessä itseeni ja muihin ihmisiin, se on keino jäsentää elämääni ja suhdettani kaikkeen mitä minulle ja mitä maailmassa tapahtuu. Esiintyjänä voin ilmaista inhimillisiä tunteita ja havaintoja, jakaa niitä muiden kanssa, ihmetellä, tutkailla porukalla – ihmisyyden sävyjä, hän vastaa.
Laulu poikkeaa Rajalan mukaan muista ”soittimista” on, että laulajalla on käytössään sanat.
– Voi kertoa suoraan tarinaa, olla mieltä tai mielettä. Tunteiden ja elämänkokemusten lisäksi voi laulaa tekstejä, joilla pyrkii vaikuttamaan, olemaan osa yhteiskuntaa. Toinen laulamisen ”soittamisen” erityispiirre, varsinkin porukassa laulamisessa, on oman äänen kehollinen kokeminen ja yhdessä myös toisen äänen kokeminen.
Laulaa voi myös siksi, että musiikki on hauskaa ja laulaminen kivaa ajanvietettä.
– Se laskee stressitasoja, hoitaa fyysistä ja henkistä terveyttä, ja saa aikaan onnentunteen. Laulaa voi myös ollakseen dialogissa ympäristönsä kanssa, tai sen houkuttelemana, Rajala muotoilee.
– Usein laulan itsekseni, jammailen liikennevaloissa kun istun autossa, jammaan vilkun tikittävän äänen kanssa, minä ja vilkku kilvoitellaan rytmin kanssa leikkien. Tai sitten, tyhjän huoneen jääkaappi hurisee houkuttelevasti urkupistettä, johon on lähes pakko lähteä mukaan.
Lisää Merzi Rajalan pohdintoja voi lukea Tampereen Sävelen blogista.
* *

Kasheshi Makena opettaa Kuorotorilla tansanialaisia lauluja. Kuva: Birthe Munck-Fairwood
Sokkotreffit Kuorotorilla?
Tampereen Sävel -festivaalin uutuutena on Tampere-talon aulaan rakentuva, kaikille avoin Kuorotori. Kuorotorilla voi laulaa yhdessä, innostua, ideoida ja maistella maailmanmusiikkia. Siellä ennakkoilmoittauneet kokoonpanot voivat myös osallistua kuorojen sokkotreffeille. Ja tietysti äänessä ovat festivaalikuorot, joiden taustoista ja arvoista pääsee keskustelemaan.
Yksi Kuorotorilla tavattavissa olevista vieraista on Kasheshi Makena. Hän opettaa halukkaille tansanialaisia lauluja.
Tampereen Sävel 11.–15.6.2025. Löydät juhlaohjelman kokonaisuudessaan täältä.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Mysteerinen J-poptähti Ado spektaakkelimaisessa konserttitaltioinnissa – esityksiä Finnkinossa kahtena päivänä
KONSERTTIELOKUVA | Ado on J-popin mysteeriesiintyjä: supersuosittu laulaja, jonka kasvoja kukaan ei ole nähnyt.
Pelimannihenkeä on vaikea pukea sanoiksi, sadat soittajat vain tulevat ja valtaavat Finlaysonin alueen
FESTIVAALI | Sadat pelimannit valtaavat Finlaysonin alueen ja näkyvät Tampereen keskustassa perjantaina ja lauantaina 13.–14. kesäkuuta.
Kangasala Classicin teemana on tänä vuonna Pohjolan perintö: ”Aina voi kysyä, vaikka olisi kuinka hullu idea”
FESTIVAALI | Kangasala Classic on viisivuotisen olemassaolonsa aikana lunastanut paikkansa yhtenä merkittävänä festivaalitapahtumana Pirkanmaalla.
OutoJazz – oudon musiikin festivaali oudoissa paikoissa
FESTIVAALI | Pohjoiskarjalainen Outokummun kaupunki on keksinyt kivan festivaalin, OutoJazzin. Festivaalilla esitettävä musiikki ja esiintymispaikat lunastavat tuon lystikkään outousnimen.