Chorea Kozacky esiintyy Tampereella 15.10. ja Helsingissä 16.10.
TAPAHTUMA | Ukraine Season -tapahtumasarja käynnistyy romantiikan ajan musiikkia esittävän Chorea Kozackyn Tampereen Tuomiokirkon konsertilla lokakuun puolivälissä.
Sirpa Pääkkönen, teksti
Ukrainalainen kulttuuri on vahvasti esillä Tampereella ja Helsingissä tänä syksynä Ukraine Season -tapahtumasarjassa. Tarjolla on musiikkia, elokuvia, teatteria ja kirjallisuutta.
Syyskuussa ukrainalaisten elokuvaohjaajien Finnish Film Affair -vierailulla käynnistynyt tapahtumasarja jatkuu sunnuntaina 15.10.2023, kun ukrainalainen renessanssimusiikkia, romantiikan ajan musiikkia ja kasakkamusiikkia esittävä Chorea Kozacky esiintyy Tampereen Tuomiokirkossa. Temppeliaukion kirkossa Helsingissä ryhmä esiintyy 16.10.
Palkittu orkesteri perustettiin vuonna 2005. Yhtyeen nimi tarkoittaa kasakkatanssia. Ukrainan historiassa kasakat ovat sankareita, jotka puolustavat ihmisiä ja maata hyökkääjiä vastaan.
– Orkesteria on ollut hankalaa saada ulkomaille esiintymään, koska sodan takia miesten on vaikea saada poistumislupaa Ukrainasta. Chorea Kozacky haluaa kuitenkin konsertoida Suomessa hyväntekeväisyyskonsertissa, jonka tuotto käytetään evakuointiautojen ja ambulanssien hankintaan Ukrainaan, kertoo Ukraine Season -tapahtuman perustaja Nataliya Teramae Ukrainalaisten yhdistyksestä.
Chorea Kozacky -orkesteri on konsertoinut muun muassa Saksassa ja Itävallassa. Nyt se saapuu ensimmäistä kertaa Suomeen.
Ukraina esillä myös kirjamessuilla
Kulttuuritalo Grandissa kuullaan 28.10. ukrainalaista laulu- ja pianomusiikkia eri aikakausilta. Muusikot Marina Kramarenko ja Sofiia Yakovyshyna sekä kuoro Perespiv järjestävät yhteiskonsertin, jossa esitetään muun muassa kiovalaisen säveltäjä Vlada Kupriyanovan tunnelmallinen Diaries of Hope -tutkielma pianolle.
Ukraina on esillä myös Helsingin kirjamessuilla lokakuun lopussa. Kirjailija Sofi Oksanen haastattelee ukrainalaista kirjailija Oleksandr Mykhediä 27.10. Maria Turtschaninoffin kanssa pohditaan 29.10. sota-ajan lastenkirjallisuutta Ukrainassa ja kysytään, millaisia tarinoita sota-ajan lapset tarvitsevat. Keskustelujen pohjana ovat ukrainalaisen kirjailija Larysa Denysenkon kirjoittamat ja Eero Balkin kääntämät kokoelmat Pieniä tarinoita lapsille/nuorille (2023) ja Ilmahälytysten lapset (2023).
Sundance-palkittu Oscar-ehdokas
Helsingin Kinopalatsissa pääsee tutustumaan uuteen ukrainalaiseen elokuvaan 6.–19.11. Ukrainalaisten elokuvien päiviä on järjestetty vuodesta 2016 asti.
– Näin Venäjällä vangittuna olleen ukrainalaisohjaaja Oleh Sentsovin elokuvan venäläisillä elokuvajuhlilla Suomessa. Minulle tuli tarve erottaa selkeästi ukrainalainen elokuvanteko. Siitä lähtien olemme joka vuosi esittäneet palkittuja ukrainalaisia nykyelokuvia sekä ukrainalaisia klassikoita, Nataliya Teramae sanoo.
Tänä vuonna ohjelmistossa on muun muassa Sundancen elokuvafestivaaleilla palkittu Mstyslav Chernovin ohjaama dokumenttielokuva 20 päivää Mariupolissa, joka on valittu myös Ukrainan ehdokkaaksi kisaamaan parhaan kansainvälisen elokuvan Oscar-palkinnosta.
Ukraine Season -tapahtumasarjan päättää 1.12. teatteriesitys nukketeatteri Sampossa Helsingissä. Suomen ukrainalainen teatteri esittää palkitun tragikomedian Zona. Esitys perustuu näytelmäkirjailija Pavlo Arien teokseen Aikojen alussa ja lopussa, joka kertoo Tšernobylin eristetyllä alueella elävästä perheestä.
Ukraine Season -tapahtumasarjan tuottaa Ukrainalaisten yhdistys Suomessa ry. Lisätietoa yhdistyksen kotisivuilta.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Sairaaloiden taideteokset Taidehallissa – Markku Valkosen kuratoimassa näyttelyssä yli 200 teosta
KUVATAIDE | Helsingin yliopistollisen sairaalalla HUSilla on lähes 6 000 taideteoksen kokoelma, joka karttuu koko ajan.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Kissat kirmailevat minigolfradalla – Pontus Pettersonin Pancor Poetics Taidehallissa
KUVATAIDE | Ruotsalaiskoreografi Pontus Pettersson loi Helsingin Taidehalliin vuorovaikutteisin kissainstallaation.
Modernismi käänsi katseen keskiaikaan – Gothic Modern -näyttely avautuu Ateneumissa
KUVATAIDE | Ateneumin suurnäyttely Gothic Modern – pimeydestä valoon näyttää, miten taiteilijat 1900-luvun alussa innostuivat gotiikasta ja renessanssista.