Sotilasmusiikkitapahtuma yllättää monipuolisuudellaan – Hamina Tattoossa soivat jazz, iskelmä ja marssimusiikki

06.08.2024
1

Kuva: Elina Talvio

TAPAHTUMA | Elina Talvio kirjoittaa vuodesta 1990 alkaen järjestetystä Hamina Tattoosta, jonka tähtiä olivat tänä vuonna liittolaismaiden sotilassoittokunnat.

Elina Talvio, teksti ja kuvat

Vuodesta 1990 alkaen järjestetyn Hamina Tattoon tähtiä olivat tänä vuonna liittolaismaiden sotilassoittokunnat. Tarjolla oli paljon ilmaiskonsertteja ja loput tapahtumat maksullisia.

Sotilassoittokuntien tapahtuma ei ole pelkkää sotilasmusiikkia, vaan soittajat säestivät lavatansseja ja iskelmäiltoja, esittivät klassista musiikkia, pitivät jazz-konsertteja ja puutarhasoittoja. Osa Haminan historiallisen keskustan asukkaista avasi pihansa portit ja musiikkia saattoi kuunnella puutarha istuskellen.

Belgian kuninkaallinen soittokunta Haminan bastionissa

Norjan kuninkaallinen soittokunta Haminan bastionissa.

Tapahtuman on viime vuodet juontanut Ylen uutisista tutuksi tullut Jussi-Pekka Rantanen. Hänen mukaansatempaava kolmikielinen selostuksensa vaihtoi lennosta suomesta ruotsiin ja englantiin toistelematta samoja asioita. Jokainen ymmärsi edes osan, melko moni koko juonnon.

Belgian kuninkaallinen soittokunta ulkona

Norjan kuninkaallinen soittokunta ulkona.

Se, mitä tullaan katsomaan vuodesta toiseen, on marssishow. Kahden tunnin musiikkishow’ssa on marssimusiikin lisäksi jokaisen maan omaa viihdemusiikkia. Viihdepuolen musiikissa suomalaiset esittelivät tänä vuonna joikua, kannelta ja Myrskyluodon Maijaa, ruotsalaiset ABBA-sikermän sekä kappaleen Anthem musikaalista Chess. Musikaalin ovat säveltäneet ABBAsta tunnetuksi tulleet Benny Andersson ja Björn Ulvaeus.

Yhdysvallat esitteli Tina Turner -kimaran saaden yleisön mukaan. Vieraat soittivat suomalaisia isäntiä kunnioittaakseen myös Säkkijärven polkkaa ja Ratsuväen marssin.

Emily Perkins, U.S Army Field Band Jazz Ambassadors

Emily Perkins Yhdysvaltain armeijan The Jazz Ambassadors -yhtyeen solistina.

Yksi hienoista hetkistä oli, kun Kaartin soittokunta esitti luontovideoon sävelletyn kokonaisuuden. Se alkoi keväisestä herkästä auringonnoususta metsässä vienoin, ujoin sävelin ja se päättyi pohjoisten revontulien räiskeeseen tykkylumisten kuusien alle rumpujen antaessa kaikkensa.

 

 
 
 
 
 
Näytä tämä julkaisu Instagramissa
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 

Henkilön Ellikki/Elina Talvio (@ellikki.fi) jakama julkaisu

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua