Kuorot valtaavat Tampere-talon ja kaupungin – Tampereen Sävel saa vieraita Kanadasta

13.06.2023
Vancouver Chamber Choir

Vancouver Chamber Choir. Kuva: Diamonds Edge Photography

MUSIIKKITampereen Sävel tuo kaupunkiin loppuviikoksi peräti 62 kuoroa ja 10 lauluyhtyettä. Tapahtuma on soinut joka toinen vuosi vuodesta 1975 lähtien.  Vokaalimusiikin juhlassa keskiössä ovat kuorot ja lauluyhtyeet.

Arto Murtovaara

Laulaminen on hyvästä, tekeepä sitä itse tai kuuntelee, kehuu Tampereen Musiikkijuhlien toiminnanjohtaja Minnakaisa Kuivalainen.

– Laulamisen onni on se, että nyt se on sallittua. Sen takia kannattaa tulla.

Kuivalainen viittaa siihen, että edellinen Tampereen Sävel vuonna 2021 jouduttiin koronan takia toteuttamaan virtuaalisena. Sekin keräsi tosin 17 000 katsojakertaa, mitä voi pitää hyvänä saavutuksena. Tänä vuonna festivaali kokoaa 1 400 laulajaa yhdeksästä eri maasta.

Kansainvälisesti nimellä Tampere Vocal Music Festival (14.–18.6.2023) tunnetun tapahtuman taiteellisena johtajana on tänä vuonna kuoronjohtaja Kari Turunen, joka työskentelee nykyisin Kanadassa.

Kuoro vaihtuu vartin välein

Kuivalainen poimii suosittelukseen laajasta ohjelmasta Kuorokatselmuksen.

– 46 kuoroa tulee ja esiintyy 15 minuuttia kerrallaan, kannattaa istua ilmaiseksi Tampere-talon isossa salissa ja kuunnella sen vartin, puoli tuntia tai vaikka tunti kerrallaan.

Kuorokatselmus soi siis Tampere-talon Isossa salissa torstaista lauantaihin (15.–17.6.) ilmaiseksi. Katselmuksen päätöskonsertti sunnuntaina on maksullinen tilaisuus. Koko satsi starttaa torstaina klo 13.30, ja avauspäivänä esiintyvät Tellus, Teekkarikuoro, Tampereen Kanerva-kuoro, Chorus Iuvenalis, Chamber Choir Helü, Väki, Rauman Mieslaulaulajat, Chorus Iucundus, SEIM Ensemble sekä CCL.

Perjantaina laulu kajahtaa ilmoille jo kello 10.30 ja esiintyjinä ovat Tampereen Ihankaikkinen Kuninkaallinen Tuomiokuoro, Campanella, Västgöta Nations Damkör, Finnair Singers, Juvenalia-kuoro, Kamarikuoro Näsi, Savolaisen Osakunnan Laulajat, ZinZingen, Lauluyhtye Laudi, Vino Ensemble, Pohjalaisten Osakuntien Laulajat, KLONK, Discantus, Grex Musicus, Nota Bene Nokia, Naiskuoro Kupliva sekä Sawotta-kuoro.

Lauantaina aloitetaan kello 9.30 ja silloin esiintyvät Sawo Ensemble, Merikosken Laulu, Lauluyhtye Lempo, Naiskuoro Ilona, HowManyMothers, Suomen Nuorisokuoro – Finlands Ungdomskör, Los Cantantes de Manila, Rytmisk Ungdomskor, Voc Polaris, Naiskuoro Pihlaja, Escappella, Lempikuoro, Kamarikuoro Aménte, Mieskuoro Valkia, Naiskuoro Solina, Gospel Helsinki, Laurus Kamarikuoro, Naiskuoro Timotei, NOX ja OtaSointu.

Toinen Kuivalaisen tärppi on yhtyelaulukilpailu.

– Huippuporukat ympäri Eurooppaa ovat tulleet kisaamaan. Keskiviikkona on ilmainen sisäänpääsy. Kyllä minä suosittelen kelle tahansa tulla tutustumaan.

Yhtyelaulukilpailu järjestetään keskiviikkona (14.6.) Tampere-talon pienessä salissa. Kisan päätöskonsertti soi torstaina (15.6.) samassa paikassa, mutta edellisestä poiketen se on maksullinen tilaisuus.

Ammattikuoro Vancouverista

– Iltakonserteista suosittelisin Tuomiokirkkoa lauantaina totta kai, Kuivalainen sanoo.

Festivaalin taiteellisen johtajan Kari Turusen johtama ammattikuoro Vancouver Chamber Choir esiintyy Tuomiokirkossa 17.6. klo 20 alkaen. Kuoro on tekemässä minikiertuetta Suomessa ja Virossa.

Festivaalin vetovastuussa toimivat alkuvuosina Heikki Liimola sekä hänen isänsä. Vuodesta 2005 lähtien taiteellinen johtaja on vaihtunut aina joka vuodeksi. Turunen sekä hänen huippukuoronsa edustavat uutta ilmiötä suomalaisessa kuorokentässä, Kuivalainen kertoo.

– Suomalaiset kuoronjohtajat alkavat pikkuhiljaa siirtyä ulkomaille. Suomessa ei ole ammattikuoroja kovinkaan monta. Useita kuoronjohtajia on siirtynyt Keski-Eurooppaan ja Kari tosiaan Kanadaan.

Turunen on ollut ideoimassa paneelikeskusteluja, joita pidetään Tampere-talon kuorotorilla.

Tampereen Sävel 14.–18.6.2023. Avajaiset Laikun lavalla ke 14.6. klo 19. Tilaisuus on ilmainen. Lisätietoa festivaalista täältä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua