Kesä, yö ja aurinko = Anki, Atomirotta, Eini, Iku, Laila ja Samuli

19.06.2020
soittolista

Kulttuuritoimituksen soittolista Kesä, yö ja aurinko tarjoaa valikoituja säveliä kesäyöhön. Kuvakaappaus: Eini – Kesä ja yö

MUSIIKKI | Ota musiikki mukaan kesäyöhön! Kulttuuritoimituksen Marita Salonen aikoi kirjoittaa juhannuskolumnin, mutta siitä tulikin erityisesti juhannusyöhön sopiva soittolista.

Kuuntele!

Löydät jutussa mainitut kappaleet  Kulttuuritoimituksen videokanavalta YouTubessa. Soittolistan nimi on Kesä, yö ja aurinko. Kuuntele ja katso!

* *

Kun aurinko paistaa läpi yön ja tunnit vierivät, ilmassa saattaa leijailla musiikin kutsuhuuto: hei nyt voisi kuunnella jotakin tähän hetkeen sopivaa. A niin kuin Atomirotta, antaa sen johdatella tunnelmaan. Elokuun mukana on hyvä jatkaa rentoa menoa kesäyössä.

Intiaanikesän videolta katso tarkkaan erityisesti loppu: ”Oletko onnellinen?” ”Edes nyt?” Siinä on kaksi tiukkaa kysymystä, joiden äärelle voi hetkeksi pysähtyä.

* *

Kesäyön ylistys ei ole ylenpalttisesti innoittanut artisteja mutta yhdestä kappaleesta löytyy paljon tulkintoja: On kesäyö (Summer Nights). Versioita löytyy eri vuosikymmeniltä. Ne voi kuunnella vaikka kaikki – ja kuuntelinkin.

Valinta oli helppo, yksi nousee ylitse muiden. Anki Lindqvist ja Cumulus-yhtye hakkaavat kaikki suomalaiset ja ulkomaiset, uudet ja vanhat versiot, kuten Topi Sorsakosken, Ellipsin ja Marianne Faithfullin.

Klassikkojen klassikko, Summertime, kuuluu myös kiistatta tälle soittolistalle. Siitä vasta versioita onkin, mutta Laila Kinnunen pystyy yllättämään aina uudelleen ja uudelleen. Niin käy nytkin, jos et ole ennen tätä kauneutta kuullut.

Uusi tuttavuus voi olla myös Annie Lennoxin eleetön tulkinta vain muutaman vuoden takaa.

* *

Kesä, yö ja aurinko innoittavat musiikintekijöitä aika ajoin edelleen.

Pariisin Kevään Kesäyö on vajaan kymmenen vuoden takaa, J. Karjalainen päätti kertoa kesäyöstä pari vuotta sitten ja erityisesti Porin seudulla tunnetun Iku Tukiaisen Auringot on julkaistu vain muutama viikko sitten.

* *

Kesäyössä voi iskeä äkillinen onnellisuuskohtaus, kun on ihana valo ja maailmassa kaikki niin hyvin kuin olla voi. Diskokuningatar Einin tahdissa pääsee vaikka tanssimaan humppaa nurmikolla.

Ihana valo, sen voi aina löytää kesäisenä yönä! Kuuluisin ja ihanin ihana valo on vuosikymmenestä toiseen Samuli Edelmannin vangitsema. Videolla nähdään myös – voi miten lutunen – nuori Samuli!

Kaikki hyvä loppuu aikanaan. Kun on aika päästää irti lumosta, hyvänyönlauluksi sopii kaikkien aikojen tunnetuimman tenorin tulkinta kesäyöstä. Jussi Björlingin maaginen tulkinta on vuodelta 1936.

Kulttuuritoimitus toimittaa ihanaa valoa kaikille lukijoilleen! Julkaisemme joka päivä juttuja kulttuurinautinnoista läpi kesän.

Marita Salonen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua