Kangasala Classicin teema on tänä kesänä ystävyys – viulisti Kasmir Uusituvalle se onkin festivaalissa tärkeää

14.06.2022
Kasmir6 Vaaka 4x3

Kasmir Uusitupa. Kuva: Tuomas Tenkanen

MUSIIKKI | Kangasala Classic on tullut jäädäkseen. Viulisti Kasmir Uusitupa on festivaalilla toistamiseen mukana ja soittaa säveltäjäystävysten Šostakovitšin ja Brittenin teoksia.

”Viime vuodesta jäi upeat fiilikset. Kiva päästä tekemään musiikkia hyvien ystävien kanssa upeassa ympäristössä.”

Irmeli Heliö

Kasmir Uusitupa sai ensikosketuksen viuluun jo 3-vuotiaana. Siitä opiskelu jatkui musiikkiopistossa 6-vuotiaana. Sibelius-Akatemiassa hän sai opetusta Kaija Saariketulta.

Perheessä on ollut viulisteja, ja Kasmir on päässyt jo nuorena mukaan musisointiin.

– Perheen kanssa soitettiin paljon kansanmusiikkia. Kansanmusiikki on edelleen lähellä sydäntäni, Uusitupa kertoo

– Olin opiskelijavaihdossa Pariisin konservatoriossa 2016 ja sitten Sveitsissä Menuhin-akatemiassa pari vuotta. Se on jäänyt ehkä opiskeluista eniten mieleen. Lähdin ulkomaille hakemaan rauhaa keskittyäkseni vain viulunsoittoon. Meidän alallamme on tyypillistä, että työuralle siirrytään pikkuhiljaa opintojen aikana. On tärkeä jossain vaiheessa keskittyä vain opiskeluun. Sveitsissä se onnistui.

Soittamisen ilo

Viime vuoden Kangasala Classic -festivaalista jäi Uusituvalle ”tosi upeat fiilikset”.

– On jotenkin hienoa, että nyt omat ikätoverini järjestävät näitä festivaaleja. On huippua päästä tekemään musiikkia hyvien ystävien kanssa upeissa ympäristöissä, hän iloitsee.

– Kaikki oli hienosti järjestetty viime vuonna. Kangasalla on hienoja konserttipaikkoja ja ohjelmisto oli kiinnostava, kuten taas tänäkin vuonna. Tämän vuoden teoksista odotan eniten Richard Straussin Metamorfooseja.

– Teoksissa kiinnyn tosi helposti musiikkituttavuuksiin. Jokaisesta teoksesta haluan löytää sen tavan tulkita, mitä sinne on kätketty.

Šostakovitš ja Britten

Tämän vuoden Kangasala Classicin (16.–19.6.2022) perjantain ohjelmasta löytyy mielenkiintoinen kokonaisuus Sielunveljet, jossa kuullaan muun muassa Dmitri Šostakovitšin Pianotrio Nro 1 sekä Pianokvintetto op. 57. Toinen illan merkittävistä säveltäjistä on Benjamin Britten. Säveltäjät tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa Lontoossa vuonna 1960, jolloin alkoi näiden kahden suuren säveltäjän lämmin ystävyys.

Pianotrio on alkuun on sellainen pieni ja kiva teos, siinä on sellaista kauneutta ja toiveikkuutta, mitä Šostakovitšilla vielä oli ennen kuin hän joutui Stalinin vainojen kohteeksi. Pianokvintetissä on sitten jo ihan eri syvyys.

Kasmir pitää tärkeänä, että Suomessa on olemassa rikas festivaalikulttuuri ja että korkeatasoisia konsertteja on tarjolla ympäri Suomen.

Tämän kesän teema, Ystävyys, näkyy konserttiohjelmistossa, joka on rakennettu säveltäjäystävysten ympärille. Šostakovitšin ja Brittenin lisäksi säveltäjäpareja ovat muun muassa MozartHaydn, MahlerStrauss ja SchumannMendelssohn.

– Kamarimusiikissa on hienoa yhdessä soittaminen, tekeminen ja hengittäminen Se on se miksi haluan soittaa ja se on lähtenyt paljolti kansanmusiikin puolelta. On ihana tunne, kun löytyy yhteinen svengi. On hienoa aistia toisilta pienetkin eleet ja impulssit.

Sibelius-viulukilpailu

Kasmir Uusitupa on ainoa suomalainen viulisti, joka pääsi tänä vuonna Sibelius-viulukilpailun välieriin. Viulukilpailu käytiin toukokuun lopulla.

– Onhan se aika hurja kokemus olla mukana noin isossa kilpailussa. On mahtavaa huomata se tuki, mikä on tullut ympäriltä ystäviltä ja kollegoilta.

Uusituvan mukaan isot kilpailut ovat melko stressaavia kokemuksia.

– Lähdin kilpailuun haastamaan ennen kaikkea itseni, hän sanoo.

– Kaiken kaikkiaan olen tosi tyytyväinen, että osallistuin ja sain tämän kokemuksen. Kilpailutilanne on eri kuin konserttitilanne. Kilpailussa on haavoittuvainen, kun siinä on arvioitavana ja esillä. On tärkeää valmistautua henkisesti oikein ja yrittää nauttia tilanteesta.

Kasmir Uusituvan soitin on Kulttuurirahaston Spiritus Sorsana -arvoviulu noin 1700-luvulta. Viulu on italialainen, kuten aiempikin käytössä ollut Stradivarius.

– Stradivarius opetti paljon. Kun sain sen ensi kerran käteen, niin olihan siinä että vau. Se oli herkkä soitin ja reagoi herkästi siihen mitä teki ja miten teki. Meni oma aikansa, että siitä oppi löytämään kaikki sävyt. On tosi hienoa, että nuorille annetaan mahdollisuus soittaa näillä arvosoittimilla.

– Tähän nykyiseen soittimeen olen ollut tosi tyytyväinen. Siinä on jotain samaa kirkkautta kuin Stradivariuksessa. Tietysti sitä Stradiakin on välillä ikävä. Kyllähän niihin soittimiin kiintyy.

Kesä ja tuleva kausi

Kesällä Uusituvan ohjelmaan kuuluvat festivaalit ja kamarimusiikkitapahtumat, ja Kaustinenkin on kesän suunnitelmissa.

Kun kausi syksyllä alkaa, Uusitupa tekee orkestereissa sijaisuuksia, liidaustehtäviä, konserttimestarikeikkoja ja solistikeikkoja, joita menestyminen Sibelius-viulukilpailussa lisännee.

Irmeli Heliö

Kangasala Classic 16.–19.6.2022.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua