Kamarimusiikki soi Ruovedellä jo 17. kertaa – Musiikkia! Ruovesi kesä-heinäkuun vaihteessa

27.06.2023
MuRu22 254

Avajaiskonsertti pidetään viime vuoden tavoin Muroleen kirkossa. Kuva: Wilhelm Thesleff

MUSIIKKI | Konserttipaikkoina ovat jo aiemmilta vuosilta tutut Muroleen ja Sofia Magdalenan kirkot sekä Ittipään ja Sointulan työväentalot.

Marjatta Honkasalo, teksti

Tämän kesän Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkitapahtuma (29.6.–2.7.2023) tarjoaa viisi konserttia Ruoveden kauniissa maisemissa. Konserttipaikkoina ovat jo aiemmilta vuosilta tutut Muroleen ja Sofia Magdalenan kirkot sekä Ittipään ja Sointulan työväentalot.

Tapahtuman lipunmyynti on sujunut niin hyvin, että lauantain Sointulan ja Ittipään konsertteihin tuskin riittää lippuja ovelle myytäväksi. Toimitusjohtaja Mikael Thesleff sanookin, että lippujen ostolla on kiire, jos näihin lauantain konsertteihin mielii.

* *

Taiteellinen johtaja, huilutaitelija Anna Aminoff on koostanut festivaalille mielenkiintoisen ohjelman, johon sisältyy myös erikoisuuksia. Sunnuntain (2.7.) päätöskonsertissa Sofia Magdalenan kirkossa kuullaan esimerkiksi puolalaisen, Puolan Mozartiksi mainitun Jozef Krogulskin (1815–1842) säveltämä Oktetto, jota ei ole Suomessa aiemmin esitetty.

Kantaesityksenä samassa konsertissa esitetään nuoren tamperelaisen säveltäjä Luukas Hiltusen tilausteos, Sibeliuksen Myrskyn osista koostuva kamariyhtyeelle sovitettu kokonaisuus. Sunnuntain tähtenä esiintyy myös sopraano Johanna Isokoski, joka laulaa Sibeliuksen ja Debussyn yksinlauluja pianisti Inge Spinettin kanssa.

MuRu22 332

Eeva Mäenluoma, Maija Linkola, Kristian Sallinen ja Senja Rummukainen Ittipään työväentalolla kesällä 2022. Kuva: Wilhelm Thesleff

* *

Konserttisarjan avaa Muroleen kirkossa torstaina (29.6.) pidettävä konsertti, joka on saanut otsakkeen Sävelvaloa. Ohjelmassa on kesäisen valoisaa kamarimusiikkia muun muassa Haydnilta, Glazunovilta, Dvórákilta ja Prokovjevilta.

Kesäillan romanssia on luvassa Sofia Magdalenan kirkossa perjantai-iltana Pēteris Vasksin, Richard Straussin, Robert Schumanin ja Paul Hindemithin sävelin.

Lauantai-iltapäivänä Ittipäässä ilakoidaan Mozartin, Martinun ja Schulhoffin musiikin parissa, ja illan konsertissa Sointulan työväentalo täyttyy ranskalaisesta musiikista. Luvassa on lisäksi tangoa, sillä konsertissa kuullaan myös Luukas Hiltusen uusi sovitus Unto Monosen Satumaasta.

MuRu22 315

Ruoveden Sofia Magdalenan kirkossa musisoidaan tänä kesänä perjantai-iltana sekä sunnuntain päätöskonsertissa, jossa kuullaan myös tamperelainen Luukas Hiltusen tilausteos. Kuva vuodelta 2022. Kuva: Wilhelm Thesleff

* *

Festivaalin muusikoita ovat viulistit Otto Antikainen, Tami Pohjola ja Kasmir Uusitupa, alttoviulistit Aida Hadzajlic ja Riina Piirilä, sellistit Beata Antikainen ja Sirja Nironen sekä kontrabasisti Jarkko Uimonen. Puhaltimia soittavat Tuulia Ylönen, klarinetti, Ukko Pietilä, oboe, sekä Anna Aminoff, huilu. Pianisteina ovat festivaalia perustamassa olleet Inge Spinette ja Jan Michiels Belgiasta, jotka pääsevät koronavuosien jälkeen taas Ruovedelle. Sopraano Johanna Isokoski esiintyy festivaalilla nyt ensimmäistä kertaa.

Musiikkia! Ruovesi järjestetään nyt 17. kerran. Ensimmäisen kerran tapahtuma järjestettiin vuonna 2006.

Musiikkia! Ruovesi -kamarimusiikkifestivaali 29.6.–2.7.2023: Sävelvaloa to 29.6. klo 19 Muroleen kirkko; Kesäillan romanssi pe 30.6. klo 19 Sofia Magdalenan kirkko; Ilakointia Ittipäässä la 1.7. klo 14; Ranskalaiset terveiset Sointula la 1.7. klo 19; Korento myrskyn pyörteissä su klo 16 Sofia Magdalenan kirkko. Liput: lippu.fi.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua