KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Jazzia ja modernia improvisaatiota merellisissä maisemissa – Raahen rantajatsit nyt 34. kerran

25.07.2023
326739385 522574479711528 4350804919190519548 n

Uusi Aika. Kuva: Anneli Temmes

FESTIVAALI | Raahessa kuullaan jälleen heinäkuun viimeisenä viikonloppuna värikäs ja kiinnostava kattaus nykyjazzia.

Marita Nyrhinen, teksti

Raahen Rantajatsit soitetaan vuosikymmenten aikana muotoutuneen perinteen mukaan merellisessä ympäristössä ja modernin improvisaatiomusiikin äärelle heinäkuun viimeisenä viikonloppuna (27.–29.7.2023).

Ohjelmisto on kokonaisuudessaan värikäs ja kiinnostava kattaus nykyjazzia. Muutaman bändin musiikkiin olen tutustunut vain levyltä, ja onkin kiehtovaa kuulla, kuinka näiden yhtyeiden musiikki toimii livenä. Muutaman kokoonpanon tuotantoa tunnen hyvin pitkän ajan takaa. Osa artisteista on minulle tuiki tuntemattomia. Tehdäänkö Raahessa löytöjä, jää nähtäväksi, siis kuultavaksi.

On aika uuden

Festivaalin avajaispäivänä, torstaina 27.7. Ruiskuhuoneen lavalle nousee tuoreehko yhtye, Uusi Aika, jonka viime vuonna ilmestynyt meditatiivinen, nimetön albumi (We Jazz, 2022) teki vaikutuksen. Ennakkotietojen mukaan konsertti lupaa kansanmusiikeista, 1900-luvun taidemusiikista ja Japanista saatuja vaikutteita sekä tietenkin jazzin perinteistä ammentavaa ilmaisua.

Olen kirjoittanut Kulttuuritoimitukseen Uuden Ajan äänimaailmasta: ”Se saa minut mietteliäälle tuulelle. Ihmettelen, mitä tulee mieleeni. Varmaankin juuri ne world-musiikin erityispiirteet työntyvät mieleni sopukoihin. Mikään levyllä ei kuulosta vanhalta, sen sijaan kaikki on kuin uudesti syntynyttä ja tuoretta, jotain mitä levylautasellani ei ole koskaan aikaisemmin pyörinyt”.

Kokoonpanon muodostavat Otto Eskelinen (alttosaksofoni, puupuhaltimet), Antero Mentu (sitar), Tapani Varis (kontrabasso, puupuhaltimet) ja Amanda Blomqvist (lyömäsoittimet, laulu). Uusi Aika esiintyy myös perjantaina 28.7. klo 13 Pyhäjoen kirjastolla.

Laulutaidetta

horror vacui 2 color©SeveriUusitalo 1024x682

Horror Vacui. Kuva: Severi Uusitalo

Myös Selma Savolaisen Horror Vacui on tuttu tallenteen kautta. Yhtenä Signe-laulukvartetin jäsenenä Savolainen on lunastanut paikkansa jazzlaulajiemme joukossa. Festivaalilla hänen bändinsä esiintyy Raahen Teatterin kesälavalla perjantaina 28.7.

Savolaisen yhdistää taitavasti ja taiteellisesti musiikin genrejä koskettavissa ja persoonallisesti kirjoitetuissa lauluissa, jossa heijastuu pelko tyhjästä tilasta, yksin jäämisestä. Juuri sitä myös Horror Vacui tarkoittaa.

Savolainen on selkeästi tasa-arvoinen osa orkesteriaan, yksi instrumentti muiden joukossa. Hänen kaunis äänensä ja vahva ilmaisukykynsä ovat osa koko yhtyeen musiikillista intensiteettiä. 

Bändissä esiintyvät Selma Savolaisen lisäksi Tomi Nikku (trumpetti), Max Zenger (bassoklarinetti), Toomas Keski-Säntti (piano), Eero Tikkanen (kontrabasso) ja Okko Saastamoinen (rummut). Savolainen on säveltänyt musiikin juuri tätä kokoonpanoa varten.

Ranskalaisduo Ligetin jäljillä

Roberto Negro Emile Parisien Helsinki 29 09 2020 c Sakari Puhakka 1024x630

Roberto Negro ja Emile Parisien. Kuva: Sakari Puhakka

Perjantaina koetaan myös visionäärisen pianistin Roberto Negron muunnelmaa György Ligetin musiikista. Hänen parinaan soittaa palkittu saksofonisti Emile Parisien. Tämä ranskalaisduo on esiintynyt Suomessa aikaisemminkin.

Juhlankin aihetta on: toukokuussa unkarilaissäveltäjä Ligeti olisi täyttänyt sata vuotta. Silloin julkaistiin, kuin kunnianosoituksena säveltäjälle, duon albumi Les Métanuits. Teos on duon muunnelma saksofonille ja pianolle György Ligetin ensimmäisestä jousikvartetosta Métamorphoses nocturnes, jonka säveltäjä kirjoitti vuosina 1953–1954.

Taattua tavaraa

timo lassy trio

Timo Lassy Trio. Kuva: Tero Ahonen

Saksofonisti Timo Lassyn trio on jo niin vakiintunut jazzpiireissämme, että se ei paljoa esittelyä kaipaa. Jaska Lukkarinen rummuissa ja Ville Herrala kontrabassossa pitävät huolen saksofonistimestarin komppaamisesta.

Sen tietää, miltä lempisuklaa maistuu ja silti aina ostaa samanlaisen patukan. Niin on myös Lassyn kohdalla; joka kerta hänen soittonsa puree ja tekee vaikutuksen.

Parissa vuodessa trion yhteissoitto on hioutunut. Sen vahvat ja svengaavat rytmikuviot ja vivahteikkaat melodiat kunnioittavat jazzin perinteitä, mutta ovat vahvasti kiinni tässä päivässä. Tämä bändi on kuultava lauantain pääkonsertista Raahen Teatterin kesälavalla.

Raahen Rantajatsit 27.–29.7.2023. Lisätietoa ohjelmasta festivaalin sivuilta.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua