Hittimittari 2.0: Kotimainen musiikkivideokatsaus Pääsiäisen pyhien ja karanteeniajan ratoksi

09.04.2020
MIkaJuice kopio

Kymmenen kotimaista musiikkivideoteosta, jotka itkettävät, naurattavat, oksettavat, riipivät sielua ja saavat olon vähän nostalgiseksi.

Aino Louhi, teksti

Viime viikkoina on suositeltu paljon kaikenlaista: sarjoja, leffoja, lukemista, kuunneltavaa, nettipelejä, virtuaalisia kohtauspaikkoja, reseptejä ja livekokkaussessioita. Miksipä ei siis myös musiikkivideoita?

Hyvien musiikkivideoiden etsiminen Youtubesta on kuin sen kuuluisan neulan etsimistä heinäsuovasta: turhauttavaa ja epätoivoista. Mutta kyllä niitä siellä on!

Seuraavat kymmenen kotimaista huipputeosta ovat valikoituneet noin 600 videon joukosta puolustamaan musiikkivideoiden paikkaa taiteenlajina ja ilmaisumuotona.

1. Blues Section: Semi Circle Solitude (1968)

Ohjaus: Tuntematon

Enemmän ja vähemmän untuvaposkiset muusikkolegendat hengailevat ja odottavat. Onneksi sinisävyisessä huoneessa on punkka ja jostain paikalle eksynyt paijattava. Seinillä kiipeilee kollaasi ajatuksia ja muistoja kenties huoneessa vierailleilta. Illalla on keikka, jossa nuoret tytöt ja pariskunnat tanssivat ja halailevat haikean kappaleen tahtiin.

Jotain sykähdyttävää nuoruuden ohikiitävyyttä on tallentunut värifilmille. Harvinainen helmi – 1960-lukulainen kotimainen musiikkivideo – osoittaa, että perusasiat toimivat yhä: kissanpennut, tanssiminen, melankolia ja kukkapeitteellä loikoilu.

2. joku iiris: moi äiti

Ohjaus: Iiris Tuononen

Joku iiriksen moi äiti osoittaa, että musiikkivideo on parhaimmillaan kuin kuvakirja, joka kertoo sanojen ja kuvien yhteistyönä jotain erityisen tärkeää. Tässä tapauksessa se auttaa ymmärtämään kouriintuntuvasti masennuksen lamaannuttavan vaikutuksen. Video ei kaunistele kuvastollaan mutta säilyttää inhorealistisuudessaan myös visuaalisen näkemyksen. Kaulan ympärille kiertyvä vessapaperikäärme, murolieju ja pyykkimeressä räpiköinti saavat aikaan fyysistä ahdistusta.

3. Vähäiset äänet: Paskaaks tässä (2003)

Ohjaus: Tony Sheng

Pienen budjetin videoissa onnistutaan jos on jotain, mitä rahalla ei saa: hyvä idea tai – kuten tässä Vähäisten äänten videossa – ämpärikaupalla karismaa, intoa ja nuoruuden heittäytymistä. Pienet neronleimaukset siellä täällä osoittavat myös, että videon tekijät eivät ole sen rosoisuudesta huolimatta vailla taitoa. Sopiva määrä vessahuumoria ja hönöilyä.

4. Apua! Orkesteri: Maksamme velkaa (1985)

Ohjaus: Marjaana Mykkänen

Kuten Blues Sectionin, myös tämä hyväntekeväisyyttä varten kootun Apua! Orkesterin video ihastuttaa tuttujen hahmojen siloposkilla. Kuvaustilanteesta tihkuu käsinkosketeltavaa jännitystä: Pave Maijanen työntää Tiina Tiikerin sivuun melkein väkivalloin ja Neumann repeää hermostuksissaan tirskumaan. Ja entäpä Ismo Alangon maaninen katse? Takarivissä muikistelee suloinen Matti Pellonpää ja kuorossa on mukana myös hiljan menehtynyt Heinäsirkka.

5. Henna Emilia & Houreet: Hei ystävä (2017)

Ohjaus: Tuuli Sirkeinen

Vapaalla tyylillään joraavat ihmiset ovat poikkeuksetta hyvä idea musiikkivideossa. Koronakaranteenissa kärvistellessä kesäinen porukalla haahuilu ja tanssiminen tuntuu ihanalla tavalla utopistiselta. Vielä riittää kuitenkin uskoa siihen, että parin kuukauden päästä voi vetää värikkään mekon päälle ja kokoontua heilumaan pihalle.

6. Olimpia Splendid: Jukka-Pekka (2013)

Ohjaus: James Tuovinen

Yksinkertaiset ideat ovat parhaita. Kaupan liukuhihnalla valuvat elintarvikkeet ovat ennenkin hurmanneet suomalaisia ja Olimpia Splendidin Jukka-Pekka on suoranainen jännäri. Mitähän sieltä tulee seuraavaksi…? Todennäköisesti ainakin mahakipu.

7. JVG feat. Anna Abreu: Huominen on huomenna (2014)

Ohjaus: Joonas Kenttämies

Huominen on huomenna on guilty pleasure. Kuin paraskin vuosituhannen alun Britney Spears -video, se luottaa häpeilemättömästi (sukupuolittuneeseen) paljaaseen pintaan ja eskapistisiin pastellimaisemiin. Kaikki on kuitenkin niin sujuvaa ja liukasta kamera-ajoista koreografioihin, että videota voi silloin tällöin nautiskella huoletta, kunhan tietää mitä nautiskelee.

8. Ninni Forever Band: Tappaja (2016)

Ohjaus: Anna-Mari Nousiainen

Tappaja on hauska vastinpari JVG:n videolle: siinäkin bikineihin pukeutunut nainen kiemurtelee pastellinsävyisissä lomamaisemissa. Silti tunnelma on mahdollisimman erilainen, kun kauhuelokuvien riivattu hahmo nousee aalloista ja odottaa illan pimenevän. Video tarjoilee myös uudenlaisen kuvan Kanarialta saapuvaan postikorttiin: ripisevän kuivan, halkeilevan, kauhtuneen, betonisen ja terävän. Videon lopetus on täydellinen lässähtävä pannukakku, joka lisää humoristisen pilkkeen kaikkeen aiemmin nähtyyn.

9. Mammantytöt!: Piru feat. Leija Lautamaja (2018)

Ohjaus: Samuli Ala-Lahti

Mammantytöt! vetävät päälleen kansallispuvut ja glitterin kuin se olisi maailman luonnollisin yhdistelmä. Koko video pelaa hienosti kontrasteilla: Karjalan laulumailta matkataan betonilähiöön ja someen ja perinteet kuorrutetaan kimalluksen lisäksi tatuoinneilla, tekoturkiksilla ja övereillä eyeliner-rajauksilla.

10. Karina: Laivat (2014)

Ohjaus: Reetta Saarikoski ja Karin Mäkiranta

Vastikään toisen albuminsa julkaisseen Karinan musiikki on kasvanut alkuaikojen minimalistisesta ilmaisusta kohti massiivisempaa soundia, mutta videomuodossa se on luottanut laajoihin maisemiin jo varhain. Laivat toimii kahdeksanminuuttisena meditaatiohetkenä, jonka aikana voi vain istua kyydissä ja mietiskellä missä päin mennään. Hiljalleen mieleen kasvaa tarina kaipauksesta.