Gasthaus Orkesteri sukeltaa musiikin avulla David Lynchin elokuvien salaperäiseen maailmaan

Aiemmin Twin Peaks -klubikeikoilla nähty Gasthaus Orkesteri esiintyy tällä viikolla konserttisaleissa Helsingin Kulttuuritalossa ja Tampere-talossa. Kulttuuritoimituksen Kaarina Lehtisalo jututti yhtyeen primus motoria Paula Präktigiä ja kysyi, mitä konsertissa on luvassa.

Kaarina Lehtisalo

Amerikkalainen elokuvantekijä David Lynch on tunnettu omalaatuisista, salaperäistä tunnelmaa tihkuvista elokuvistaan ja tietenkin myös televisiosarjasta Twin Peaks. Nämä Lynchin ohjaustyöt tulvivat alitajunnan ilmentymiä, asioita, joita on vaikea edes sanoin selittää – ne pitää vain yksinkertaisesti kokea.

Tähän Lynchin mystiseen maailmaan sukeltaa musiikin avulla helsinkiläinen Gasthaus Orkesteri, kahdeksan ammattimuusikon muodostama kokoonpano, joka on esittänyt Lynchin elokuvien ja televisiosarja Twin Peaksin musiikkia vuodesta 2015 lähtien.

Gasthaus Orkesteri kiersi viime vuonna ja tämän vuoden keväällä klubikeikoilla esittämässä Twin Peaks -sarjan musiikkia, mutta nyt syksyllä konserttipaikat ovat isompia ja teemakin eri. Tällä kertaa ei tunnelmoida pelkästään Twin Peaksissa, vaan konserttisalikiertueen nimi on Music From The Movies of David Lynch.

Turun Logomossa Gasthaus Orkesteri esiintyi jo aiemmin syyskuussa, tällä viikolla ovat vuorossa Kulttuuritalo Helsingissä (27.9.) ja Tampere-talo Tampereella (28.9). Joulukuussa yhtye esiintyy vielä Sello-salissa Espoossa.

Gasthaus Orkesterin primus motor on sovittaja, kosketinsoittaja Paula Präktig, joka kokoaa myös biisilistat. Hän onkin juuri oikea henkilö kertomaan, mistä Lynchin elokuvista musiikkia kuullaan.

* *

Ennakkotietojen mukaan ohjelmistossa on musiikkia elokuvista Mulholland Drive, Villi sydän, Blue Velvet, Lost Highway, Eraserhead ja Twin Peaks. Pitääkö tämä paikkansa?

– Joo, mukana on nuo mainitut elokuvat, plus Elefanttimies ja näyttämöteos Industrial Symphony No. 1.

– Sen sijaan esimerkiksi The Straight Storysta ei ole mitään, sillä se ei soitinnuksen puolesta oikein istu meidän kokoonpanolle. Ja se on muutenkin aika erilainen Lynch-leffa. Myöskään Inland Empiresta ei ole mitään koska… hmm… oli niin paljon muuta hyvää! Dyynistä ei ole musiikkia, koska Lynch itse ei ollut leffaan tyytyväinen.

Twin Peaksista kuullaan nimenomaan elokuvan, Twin Peaks – Tuli kulje kanssani, musiikkia.

Mikä Lynchin elokuvissa ja niiden musiikissa kiehtoo?

– Ehkä se on se yhdistelmä… miten kuva ja ääni antavat toisilleen merkityksiä. Ja todella intiimi tunnelma. Kuvathan Lynchin elokuvissa ovat kauniita, niissä on sellaista pinnan alaista mystiikkaa.

– Lynchin elokuvissa on myös väkivaltaa ja inhottavia asioita – ja paljon pahiksia. Mutta nämä pahiksetkin ovat jollakin tapaa kiinnostavia, sillä heillä on usein jokin kiehtova omituisuus. Juuri omituisuus, intensiivisyys ja… tummuus – ne ovat ne puolet, jotka Lynchissä kiehtovat.

Lynchin elokuvissa kuullaan hyvinkin erilaisia musiikin lajeja. Mitkä genret ovat mukana konserttisalikiertueella?

– Genrejä on kyllä konsertissa useita, on ihan fiftari-poppia, raskaampaakin musiikkia, äänimaisemaa.

– Esimerkiksi Eraserhead-elokuvassa on Fats Wallerin stride-tyyppistä pipe organ -musiikkia… Me käsitellään sitä, mutta otetaan elokuvasta muutakin. Elokuvassa on noisea, pörinää, juuri sitä äänimaisemaa, joka on osa meidän esitystä. Lynchin elokuvissa tietyt äänielementit toistuvat ja niihin liittyy tiettyjen tunnelmien konnotaatioita.

– Mehän ei olla lähdetty tekemään tätä niin, että esitettäisiin vain yksittäisiä biisejä, vaan Lynchin elokuvien musiikista on rakennettu kokonaisuus, jossa on erittäin tärkeä myös tämä visuaalinen puoli.

– Esitykseen on pyritty rakentamaan draaman kaari, ja tätä tukee myös se, että meillä on lavalla mukana juontaja – meidän kanssa Twin Peaks -keikoillakin kiertänyt juontaja-näyttelijä Eetu Salminen.

Laulaja Julee Cruise.

Twin Peaksissä soineesta Falling-kappaleestaan parhaiten tunnettu Julee Cruise on yksi voimakkaimmin David Lynchin elokuvien maailmaan liittyvistä muusikoista. Kuva: Wiki Commons

Angelo Badalamenti on Lynchin hovisäveltäjä ja tunnetaan muun muassa Twin Peaks -sarjan musiikin säveltäjänä. Kuinka suuri on Badalamentin osuus?

– Suuri, melko tarkkaan puolet konsertin biiseistä on juuri Badalamentin sävellyksiä.

Vaikka yksittäiset biisit eivät nyt ole pääasia, niin suostutko biisilistaa yhtään avaamaan? Kuullaanko Blue Velvet? Tai Chris Isaakin hittikappale… jonka nimeä en viitsisi edes sanoa, sillä se alkaa heti soida päässä korvamatona… Myöhäistä! Alkoi jo!

– (nauraa) Kyllä, nuo mainitut ainakin kuullaan.

Gasthaus Orkesterin Facebook-sivuilla nähdään treenikämpällä kuvattu video, jossa rypistellään Powermadin Slaughterhouse-biisin alkutahteja. Biisihän on armotonta speed metal -tykitystä, meinaatteko vetää myös sen?

– Heh-hee… Joo, enpäs taidakaan kertoa, miten sitä käytetään…

No enpä urki biisilistaa enempää. Kiertueohjelmistossanne mainitaan konserttien perässä sanat ”visual Concert”. Voisitko vielä hieman kertoa tästä visuaalisesta puolesta?

– Visuaalisen osuuden konserttikokonaisuudesta suunnittelee ja toteuttaa Night In Experience Productions, eli valosuunnittelija Jarkko Tuominen, videoprojisoinneista vastaava Jarno Marjamäki sekä ääniteknikko Teemu Puputti.

– Esityksessä tämä musiikin ja visuaalisuuden liitto on kyllä vavahduttava kokonaisuus, josta fanit varmasti tunnistavat viittauksia elokuviin.

Music From The Movies of David Lynch

27.9.2019 Kulttuuritalo, Helsinki
28.9.2019 Tampere-talo, Tampere
7.12.2019 Sello-sali, Espoo 

Gasthaus Orkesteri

Susanna Tikkanen – laulu
Paula Präktig – koskettimet, sovitukset
Katriina Siekkinen – koskettimet
Mari Talala – trumpetti
Paavo Rantanen – saksofoni, huilu
Janne Storm – kitara, setara
Arto Nevalainen – basso
Pauliina Kauppila – rummut

Gasthaus Orkesteri verkossa ja Facebookissa.

Pin It on Pinterest

Share This