Yllä Arppa, Rosa Coste ja Pambikallio. Alla Sarparanta, Lyyti ja Pekka Nisu.
FESTIVAALI | Arppa, Bad Sauna, Rosa Coste, Detalji, Kissa, Lapsuus, Louie Blue, Luukas Oja, Lyyti, Malla, NEØV, New Ro, Pekka Nisu, Pambikallio, Markus Perttula, Sarparanta, Sepikka, Tiisu, Ursus Factory, Yeboyah ja kymmenet muut – tervetuloa Tampereelle!
Antti Lähde ja Ilkka Valpasvuo, tekstit
Korona näkyy tämän syksyn Lost in Musicissa – hyvällä tavalla. Uusien kykyjen ja nousevien tähtien esittelemiseen keskittyvän showcase-festivaalin ohjelmistoa ei ole tarvinnut täyttämällä täyttää, vaan priimaa on ollut tarjolla yli tarpeen, kiitos pandemian jalkoihin jääneen viime vuoden.
Lost In Musicin tapahtumapaikkoina toimivat tänä vuonna Tullikamari, Tampere-talo, Olympia, G Livelab, Telakka, Yo-talo, Maanalainen, O’Connell’s sekä Vapriikki. Esiintyjiä on yli 60 – eli noin kymmenen prosenttia halukkaista.
Kokosimme 20 kiinnostavaa yhtyettä ja artistia Tampereen klubeille ja konserttisaleihin levittäytyvän festivaalin ohjelmistosta. Jätimme listauksesta pois kaikkein vakiintuneimmat nimet, kuten Vestan, Jesse Markinin, Astrid Swanin, Kielo Kärkkäisen, Pekko Käpin, Sin Cos Tanin ja Suistamon Sähkön – heidän keikoille osaatte kyllä ilman neuvojammekin.
Tässä siis kaksikymmentä tärppiä Arpasta Kissan kautta Yeboyahiin. Nähdään keikoilla!
Lost in Music Tampereella 7.–9.10.2021. Lisätietoa festivaalin verkkosivuilta ja Tiketistä.
* *
#01 Arppa kurkistaa Kinovalon alta
Aaro Airola on Kokkolasta kotoisin oleva laulaja-lauluntekijä, jonka taiteilijanimellään Arppa julkaisema omakustanteinen debyyttilevy Laavalamppuja (2020) sai musiikinystävät höristämään korvia vilpittömän koskettavilla pop-kaunokaisillaan. Arpan heleän mietiskelevän lauluntekijyyden täydentää osuvasti rikkaan melodinen ja sävykäs bändi, jossa soittavat kitaristi Ville-Veikko Airaniemi, basisti Antti Ahoniemi sekä rumpali Okko Saastamoinen.
Airolan kotiseudulle Kokkolan Ykspihlajaan sukeltava kakkosalbumi Kinovalon alla (Johanna Kustannus, 2021) syventää Arpan soundin intensiivisyyttä ja tuo mukanaan lisää mieleenpainuvia, pienesti kauniita pop-hittejä. Yhtye osaa silti myös kaahata. Luvassa on intiimin kiehtova poprock-hetki.
Lue Laavalamppuja-albumin arvio täältä ja Kinovalon alla -albumin arvio täältä. Ilkka Valpasvuo
Arppa Pakkahuoneella torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 18. Mukana myös Ursus Factory, Moon Shot, Yeboyah, Louie Blue, View, Ilon sekä Jesse Markin. Liput 29,90 euroa.
* *
#02 Bad Sauna lupaa hikiset löylyt
Sonic Youthin ja Dinosaur Jr:n punkahtava helsinkiläinen rakkauslapsi Bad Sauna oli jo debyyttialbumillaan Olen rikas sillä minulla on teidät (All That Plazz, 2020) iskevä, monipuolinen ja hikinen.
Rämisevää ja särisevää indierockia energisestä lakoniseen ja viipyilevään vaihteleva, hälläväliä-hengessä punkisti tarttuvia melodioita loilottava yhtye rakentuu Felix Lybeckin raukean suoraviivaiseen lauluun sekä Lybeckin ja Sakari Kumpulan rupisiin kitaroihin. Basisti Santeri Hytösen ja rumpali Aliisa Keräsen muodostama rytmiryhmä hallitsee niin paiskomisen kuin viipyilevän junnauksen. Bad Saunan parhaita puolia onkin monisävyisyyden ja surisevan peruskaavan sulava kädenlyöminen.
Lue Olen rikas sillä minulla on teidät -albumin arvio täältä. Ilkka Valpasvuo
Bad Sauna Telakalla perjantaina 8.10.2021, ovet aukeavat klo 19. Mukana myös Detalji ja Pambikallio. Liput 15 euroa.
* *
#03 Rosa Coste – Rollon helmi
Rovaniemeläisen Rosa Costen ensimmäinen EP-levy, ole varovainen (PME, 2021), julkaistiin aivan Lost in Music Festivalin aattona. Levyn neljästä muusta kappaleesta yksikään ei pärjää Costen tunnetuimmalle kappaleelle, helmikuussa singlenä ilmestyneelle Mustalle, mutta se onkin yksi viime vuosien kirkkaimpia helmiä melodisessa suomiräpissä – ja sanoituksensa puolesta ihan missä tahansa musiikkityylissä.
”Mietin millasta on ollu kasvaa Rollossa ja Suomessa tän värisenä, tai miten oon händlänny sen ettei minun isä asunu samassa kodissa kuin minä – asia, johon en voinut itse vaikuttaa.” (Rumba)
Esikoislevyllään myös hiusten, tatuoinnin ja tyylin merkityksestä tarinoiva artisti kertoo vaikuttajikseen muun muassa, runoilijaräppäri Nonamen ja neo-soul-tähti SZA:n. Antti Lähde
Rosa Coste Tampere-talossa torstaina 7.10.2021, ovet auki klo 17. Mukana myös Jambo, Pyrythekid, Pihlaja sekä William. Liput 25 euroa.
* *
#04 Detaljin hengästyttävään transsiin
Detaljilta eli Krista Myllyviidalta ei ole ilmestynyt uutta omaa musiikkia sitten viimevuotisen singlen Without You (Deep Limit, 2020), joka yhdisteli avaraa teollisuushalliteknoa, hengästyttävää trancea ja rautaesiripuntakaista kolkkoutta tavalla, joka tuo mieleen venäläisen Kedr Livanskiyn. ”Detaljinnälkää” ovatkin tyydyttäneet lähinnä remixit, joita helsinkiläinen on tehtaillut muun muassa kotimaiselle Aves-yhtyeelle sekä Grimesin ja Purity Ringin kaltaisille kansainvälisille nimille.
Jos ja toivottavasti kun Detalji joskus julkaisee debyyttialbuminsa, siltä voi odottaa melkein mitä tahansa riippuen siitä, mille musiikissaan kuplivalle tangentille artisti päättää singahtaa. Tuleeko 1990-luvun alun ravea, maalailevaa taidepoppia, hyperaktiivista konsolipelimusiikkia – vai jotain aivan muuta? Antti Lähde
Detalji Telakalla perjantaina 8.10.2021, ovet aukeavat klo 19. Mukana myös Bad Sauna ja Pambikallio. Liput 15 euroa.
* *
#05 Kissa elää teiniunelmaa
Tällaisen yhtyeen ainakin puolet meistä olisi halunnut teininä perustaa. Günter Kiviojan alter ego Kissa yhdistelee alkukantaista rock-energiaa hevisti jurnuttaviin riffeihin, isoihin syntetisaattoriverhoihin ja homman kepeänä pitävään pilkkeeseen silmäkulmassa.
Kivioja seisoo 1970-lukuisen glam-estetiikkansa takana, muttei kanna sitä riippakivenä. Sen takia kuluvan vuoden kesäkuussa julkaistu debyyttialbumi soi raskaista sävyistään huolimatta kepeän irtonaisesti; biiseissä on tarpeeksi menevää koukkua, jotta paketti svengaa.
Albumin nimi Vaarallinen bändi (Svart, 2021) lupaa bändisoittoa, joka luo mainiosti lihat Kiviojan vision päälle ja mahdollistaa iloisen tekemisen meiningin. Jos haluat kuulla, miten tiikeri karjaisee, tsekkaa Kissan keikka!
Lue Vaarallinen bändi -albumin arvio täältä. Ilkka Valpasvuo
Kissa Olympiassa torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 18. Mukana myös Luukas Oja, Sara sekä Tiisu. Liput 25 euroa.
* *
#06 Lapsuus – raastavaa vimmaa
Kuuntelen punkia siinä mielessä ”väärin”, etten erityisemmin välitä sanoituksista (kunhan ne eivät ole vastenmielisiä) enkä ensisijaisesti myöskään melodioista (kunhan ne eivät ole mielisteleviä). Olennaisinta on klassisen bändikilpailun nimessäkin mainitut ääni ja vimma; bändin tuottaman äänimassan pitää olla tekstuuriltaan kiinnostavaa, esityksen antaman vaikutelman jollain tavalla intohimoinen ja fokusoitunut.
Kotimaisista nykypunkeista suosikkejani ovat esimerkiksi Ydinperhe, Kohti Tuhoa, Tryer – sekä Lapsuus.
Mikkeliläislähtöisen Lapsuus-yhtyeen esikoisalbumi Kaikki menee mustaksi (Stupido, 2020) ilmesty melko tarkalleen vuosi sitten. Sen jälkeen yhtye on julkaissut erinomaisen Elämän maku suus -singlen sekä Haamuna maailmassa -EP:n, joka sisältää sen lisäksi kolme muutakin kappaletta.
Kuulen bändin muhjuisessa mutta rapean raastavassa soundissa ja vimmaisessa soitossa (jota levy-yhtiön sivuilla kuvaillaan varsin osuvasti ”epätoivoiseksi raivoksi” ja ”kompaktiksi energiaksi”) kaikuja Wipersin ja Hüsker Dün kaltaisilta 1980-luvun nimiltä ja vuosituhannen alussa hurmanneelta Manifesto Jukeboxilta. Huonomminkin voisi olla. Antti Lähde
Lapsuus G Livelabissä perjantaina 8.10.2021, ovet aukeavat klo 19. Mukana myös Teksti-TV 666 ja Sarparanta. Liput 25 euroa.
* *
#07 Louie Blue – globaalia klubipoppia
Korona on viivästyttänyt lukemattomien artistien läpimurtoa, niin myös Alec Moborgin eli Louie Bluen. Arvioin parikymppisen turkulaisen Notes-minialbumin (Sony/Booa, 2021) juuri ennen pandemian puhkeamista – ja siitä tuntuu olevan pieni ikuisuus.
Moborg pyrkii pinnalle tyylilajissa, jonka historia on Suomessa lähes olematon ja vailla mainetekoja. Hänen aluettaan on äärimmäisen tyylikäs ja läpeensä globaali melodinen elektroninen R&B ja klubipop, jota maailmalla sorvaavat Kaytranadan ja GoldLinkin kaltaiset tähtituottajat. Puleeratun pinnan alla kuplii myös kokeiluille aulis näkemys, josta Moborg vihjaa muun muassa Frank Oceanin ja King Krulen kaltaisiin omantienkulkijoihin viittaavassa Cloud of Confetti -kappaleessaan.
Tänä vuonna Louie Bluelta on julkaistu kaksi singleä: polveilevampi Pine Trees ja nautinnollisesti kellutteleva popraita Spaceman. Antti Lähde
Louie Blue Pakkahuoneella torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 18. Mukana myös Arppa, Moon Shot, Ursus Factory, Yeboyah, View, Ilon sekä Jesse Markin. Liput 29,90 euroa.
* *
#08 Luukas Oja – ärhäkän melodisesti
Toista albumiaan valmisteleva joensuulaislähtöinen rockyhtye yhdistelee energistä punkasennetta kitarapopin melodiakoukkuihin. Alun perin lukioikäisten Jessica Kräkin ja Iita Ylösen akustisena laulaja-lauluntekijä-duona syntynyt Luukas Oja on kasvanut kitaristi Iivari Nenosen, basisti Ilkka Nanouchellan ja rumpali Olavi Tantun myötä viisihenkiseksi rosoiseksi rock-koneeksi, jonka soitossa päällekäyvyys kohtaa melodisuuden.
Syksyllä 2020 julkaistu debyyttialbumi Väritetty todellisuus (Playground) keräsi paljon positiivista palautetta. Sen jälkeen julkaistut sinkut lupaavat iskukyvyn olevan edelleen kunnossa. Ilkka Valpasvuo
Luukas Oja Olympiassa torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 18. Mukana myös Kissa, Sara sekä Tiisu. Liput 25 euroa.
* *
#09 Lyyti – runollista poppia
Joensuulaislähtöisen Lydia Lehtolan eli Lyytin viime vuoden ystävänpäivänä julkaistu debyyttialbumi Meitä ei ole kutsuttu (2020) ilahdutti elinvoimaisuudellaan. Melankoliaa ja kyynisyyttä kaihtava musiikki koukutti herkkyydellään, ja laulu ylsi dramaattisesta henkäilystä tarvittaessa lähes kirskuvaan ylärekisteriin.
Kuluvan vuoden satoa oleva kakkosalbumi Toiveet ja helyt (Luova, 2021) louhii toivoa pienistä asioista ja jalostaa Lyytin runoelmapopin entistäkin koukuttavammaksi ja sovituksellisesti rikkaammaksi.
Lyyti on keikkaillut sekä soolona että bändin kanssa. Bändiin kuuluu kosketinsoittimissa Antti Vuorenmaa, taustalaulussa Tiia Schwartz, bassossa Samuli Arrela sekä rummuissa Lassi Ylönen.
Lue Meitä ei ole kutsuttu -albumin arvio täältä. Ilkka Valpasvuo
Lyyti G Livelabissa torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 18.30. Mukana myös Pekko Käppi & K:H:H:L sekä Punomo. Liput 25 euroa.
* *
#10 Malla pakottaa nauttimaan
Näyttelijänäkin tunnettu Malla Malmivaara eli Malla on etsinyt tietään musiikin parissa pitkään ja lopulta löytänyt sen suomalaisen elektronisen tanssimusiikin, lempeän housen ja nu-discon tyylikkäimpänä lähettiläänä.
Keväällä ilmestynyt esikoisalbumi Malla (Solina, 2021) on tyylilajin eurooppalainen virstanpylväs, yhdeksän kappaleen humalluttava matka oman pään ja kehon salaisuuksiin, joka pakottaa liikkumaan, sulkemaan silmät ja nauttimaan.
Leuhottaisin mielelläni aiheesta enemmänkin, mutta eiköhän tämä Tampereen G Livelabin syyskuisen keikan arvio riitä. Antti Lähde
Malla Olympiassa perjantaina 8.10.21, ovet aukeavat klo 21. Mukana myös Inka Upendo, Jori Sjöroos ja Sin Cos Tan. Liput 25 euroa.
* *
#11 NEØV – indierockia jääluolasta
Neuvosen veljesten Anssin ja Samulin tumman haikean indierockin parissa operoivan NEØV-yhtyeen soundi on korkeuksiin kaartava, mutta silti seesteinen. Ei uskoisi, että soundia ovat luomassa vain laulajakitaristi ja rumpali, sen verran paljon elementtejä ja isoa uraa paketista löytyy. Kaksikko osaa keskittyä olennaiseen; soundin värikylläisyys ei haasta ytimessä olevaa kolean kaunista eteerisyyttä liikaa.
NEØVin musiikilliset monumentit ovat parhaimmillaan samaan aikaan sekä vaikuttavan isoja että kaikkea muuta kuin kankeita möhkäleitä. Energinen ja modernin urbaani syke pitää mielenkiinnon yllä ja raukea tumma kaiho luo kauniit maisemat, joita yhtye on tarjoillut jo neljän albumin verran.
Tammikuussa julkaistu Picture of a Good Life (Clouds Hill, 2021) on yksi vuoden kotimaisia levyjä, kuten tästä arviosta voi lukea. Ilkka Valpasvuo
NEØV Telakalla lauantaina 9.10.2021, ovet aukeavat klo 18.30. Mukana myös Salaliitto sekä ruotsalainen Baula. Liput 15 euroa.
* *
#12 New Ro – ei tavanomaiselle
Ronja Stanley teki 2010-luvun alkupuoliskolla kaksi albumia nimellä Ronya. Ne olivat ihan pätevää, mutta varsin tavanomaista radioystävällistä popmusiikkia.
New Ro on soinut alusta alkaen paljon kiinnostavammin. Tammikuussa ilmestyneellä Late Bloomer -albumilla (Solina, 2021) kuulee kaikuja Dirty Projectorsin, FKA twigsin ja miksei Björkinkin kaltaisista abstraktimman popin tekijöistä, minkä lisäksi musiikissa liikutaan vuosituhannen vaihteen r&b:n, teknon ja Lykke Lin melankolisen popin maisemissa.
Albumi on oivallinen johdatus New Ron maailmaan, mutta sen jälkeen kannattaa sukeltaa syvemmälle vuoden 2020 EP-levyjen Kosmos ja iou pariin – niiden materiaalia kun ei Late Bloomerilla kuulla.
Lue Late Bloomer -albumin arvio täältä. Antti Lähde
New Ro Telakalla torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 20. Mukana myös Averagekidluke ja Astrid Swan. Liput 15 euroa.
* *
#13 Pekka Nisu – valoisaa ja rikasta
Pimeys-yhtyeestä tutuksi tullut Pekka Nisu julkaisi soolodebyyttinsä toukokuussa. Papillon-albumi (Kronik, 2021) luottaa Pimeyden tapaan reippaaseen hymyyn ja hyvään meininkiin. Levy on alusta loppuun virkeä, energinen, kepeä ja rikkaasti sovitettu levyllinen suomenkielistä poprockia. Bändienergiaa mukaan tuomaan rekrytoitiin basisti Jukkis Virtanen, kitaristi Axel Virkkunen, kosketinsoittaja Julius Sihvonen sekä rumpali Ville Hatanpää.
Ujeltavat koskettimet, tiukasti jytkyttävä tahdinpito ja energiset kitarariffit pistävät kipakammissa kappaleissa hien liikkeelle, mutta tunnusomainen leppoisuus leimaa silti lopputulosta. Nisu onnistuu olemaan poprockissaan sympaattinen ja helposti lähestyttävä.
Lue Papillon-albumin arvio täältä. Ilkka Valpasvuo
Pekka Nisu Vapriikin museoravintola Valssin lavalla perjantaina 8.10.2021, ovet aukeavat klo 18.30. Mukana myös Sepikka ja Suistamon Sähkö. Liput 15 euroa.
* *
#14 Pambikallio kurkistaa kaleidoskooppiin
Pauliina Nymanin ja Lauri Kallion muodostama Pambikallio on julkaissut kuluvan vuoden aikana kolme ensimmäistä singleään ja saanut täkäläiset retroestetiikan ystävät haukkomaan henkeään.
Singleistä paras, Häntä (Helmi Levyt, 2021), imaisee vastustamattomasti maailmaansa. Sen kuultuaan maltillisemmankin musiikkifanin on vaikea peitellä innostustaan; juuri tällaista musiikkia kun ei Suomessa ole liiemmälti tehty.
Pambikallio kurkistaa sofistikoituneella ja kevyesti psykedeelisellä popillaan samaan värikkäitä timantteja synnyttävään kaleidoskooppiin kuin ranskalainen Melody’s Echo Chamber, vuosituhannen vaihteen brittikulttinimi Broadcast tai australialainen festarimagneetti Tame Impala. Antti Lähde
Pambikallio Telakalla perjantaina 8.10.2021, ovet aukeavat klo 19. Mukana myös Bad Sauna ja Detalji. Liput 15 euroa.
* *
#15 Markus Perttula – pintaa syvemmältä
Törmäsin Markus Perttulan nimeen ja ääneen ensimmäisen kerran 2010-luvun alussa, jolloin opin tietämään hänet turkulaisen taiderockyhtyeen Sans Paraden laulajana. Kolmen englanninkielisen Sans Parade -albumin ohella Perttula on kirjoittanut koko ajan suomenkielisiä lauluja, joita on julkaistu nyt kolmen soololevyn verran.
Seinäjokelaissyntyisen lauluntekijän kolmas albumi, Aarnivalkea (Soit Se Silti, 2021), ilmestyi helmikuussa ja on tähän mennessä väkevintä Perttulaa. Perttulaa on tavattu verrata edesmenneeseen amerikkalaisartistiin Jeff Buckleyyn, eikä uhkearohkea rinnastus aivan metsään mene. Perttula käyttää ääntään pelottomasti ja pyrkii tulkitsemaan laulujaan pintaa syvemmältä.
Osuvampi verrokki lienee kuitenkin kotimainen Minä ja Ville Ahonen. Ja koska julkisuudesta kadonneelta Ville Ahoselta ei ole kuultu uutta musiikkia liki kahdeksaan vuoteen, on Perttulalle kotimaisella musiikkikentällä ainakin tilaa. Antti Lähde
Markus Perttula O’Connell’sissa perjantaina 8.10.2021 klo 21. Mukana myös Kielo Kärkkäinen (klo 20.) Vapaa pääsy.
* *
#16 Sarparanta – pohdiskelevaa kitararockia
No Shame -punkyhtyeen laulajana ja lauluntekijänä sekä kuvataiteilijana tunnetun Sampsa Sarparannan pitkään odotettu paluu musiikkikentälle tapahtuu miehen sukunimeä kantavan yhtyeen keulilla. Laulussa, kitarassa ja koskettimissa operoivan Sarparannan peruspunkkia maalailevampaa ja pohdiskelevampaa visiota toteuttavan bändin täydentävät kitarassa ja ohjelmoinnissa Janne Tanskanen, bassossa Olli Noroviita ja rummuissa Saska Ketonen.
Tavoitteeksi on mainittu tehdä kitararockia, joka ei kuulosta tunkkaiselta. Kahden julkaistun suomenkielisen singlen (Fullsteam) perusteella taustalla kaikaavan punkperimän päälle maalaillaan leppoisan kipakkaa suomirockia, jossa Sarparannan suomenkielinen laulu pohdiskelee, kitarat särisevät melodisesti ja tunnelma vaihtelee kypsän energisesti valoisan ja melankolisen välillä. Ilkka Valpasvuo
Sarparanta G Livelabissä perjantaina 8.10.2021, ovet aukeavat klo 19. Mukana myös Teksti-TV 666 ja Lapsuus. Liput 25 euroa.
* *
#17 Sepikka – lintu vai kala?
Sepikan eli Joni Seppäsen majesteettisesti soiva esikoisalbumi En kestä kylmää lailla ahvenen (M.dulor, 2021) on jäänyt kaihertamaan takaraivooni tavalla, johon harmiton ja ihan-kiva taide ei pysty. Sepikassa on jotain hyvin kiehtovaa mutta myös jotain hyvin ärsyttävää.
Päästäkseni sopuun itseni kanssa olen jakanut albumin kymmenen kappaletta kahteen leiriin: niihin, joita haluan kuunnella, ja niihin, joita en. Tilanne on suunnilleen tasan.
En siis vielä tiedä, onko Sepikka lintu vai kala – vai kenties metso tai ahven, vain muutaman faunaa tulvivien Sepikka-lyriikoiden elikoista mainitakseni – mutta ainakin hän on kyennyt jo kolmena vuotena peräkkäin luomaan ainakin yhden erinomaisen kappaleen. Alku on lupaava, eikä moni lauluntekijä pysty sellaisen kolmen suoraan kuin Hullu metso (2019), Vuodet vierii (2020) ja Kaikki kaunis (2021) koko urallaan. Antti Lähde
Sepikka Vapriikin museoravintola Valssin lavalla perjantaina 8.10.2021, ovet aukeavat klo 18.30. Mukana myös Pekka Nisu ja Suistamon Sähkö. Liput 15 euroa.
* *
#18 Tiisu – ujo suomalainen mies änkyröi
Laulaja-kitaristi Henrik Illikaisen johtama vinomman suomirockin hurmuriryhmä Tiisu on koonnut kahdella julkaistulla albumillaan vankan fanikannan. Kitaristi Petteri Pulkkisen, basisti Väinö Karjalaisen, rumpali Riku Sonkkasen ja kosketinsoittaja Antti Vuorenmaan muodostaman kokoonpanon täydentää Mikko Aaltio kitaroineen, puhaltimineen ja perkussioineen.
YUP:n tietä poukkoilevamman suomirockin tiellä jatkavan Tiisun keikoilla spontaanius ja riehakkuus luovat hallittua kaaosta, johon kuulijan on helppo hypätä kyytiin. Yhtyeen uutta albumia on lupailtu kuluvalle syksylle. Tuorein sinkku Me olemme me (Kaiku, 2021) pitää kiinni veikeästä virnuilusta.
Joko kahden albumin jälkeisen hengähdystauon ja koronan jälkeen olisi Tiisun aika lentää? Ilkka Valpasvuo
Tiisu Olympiassa torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 18. Mukana myös Kissa, Sara sekä Luukas Oja. Liput 25 euroa.
* *
#19 Ursus Factory – poukkoilua ja melodiaa
Hyvää pöhinää jo vuodesta 2013 aikaan saanut poukkoilevamman suomenkielisen rockin kaksikko Ursus Factory tarjoilee kesällä julkaistulla kolmannella Onnellinen sukupolvi -albumillaan (Johanna Kustannus, 2021) tähän mennessä melodisesti koukukkaimpia ja keskimäärin helpoimmin lähestyttäviä ralleja. Vaikka garagerockisti raskaampi ja muun muassa Sydän, sydän -mielikuvia tarjoileva hevimpi äkkivääryys pilkahtelevat myös Onnellisella sukupolvella, on sen keskiössä lopulta enemmän hyvät melodiat kuin pelkkä meno ja meininki.
Laulaja-kitaristi Jussi Pelkosen ja rumpali-laulaja Aleksi Ripatin duon melodisuus ja biisikynän terä miellyttävät ja korviin jää soimaan useampia persoonallisia kappaleita. Ärhäkkyys toimii hyvin, kun vastapainona on reilusti melodiaa, jossa leijua.
Lue Onnellinen sukupolvi -albumin arvio täältä. Ilkka Valpasvuo
Ursus Factory Pakkahuoneella torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 18. Mukana myös Arppa, Moon Shot, Yeboyah, Louie Blue, View, Ilon sekä Jesse Markin. Liput 29,90 euroa.
* *
#20 Yeboyah – klubiräppiä soljuvimmillaan
Yeboyah on yhtä kuin D.R.E.A.M.G.I.R.L.S.-kollektiivista tuttu Rebekka Kuukka, jonka hiljattain ilmestynyt albumi Perhosefekti (Abenayo/Sony, 2021) on suomenkielistä klubiräppiä soljuvimmillaan.
Levyn isoin hitti, NCO:n kanssa esitetty Kredi, on kuunneltu tätä kirjoittaessa Spotifystä karvan verran alle miljoona kertaa ja yhtä dynaamisen Just se -singlen kuuntelukerrat lasketaan nekin sadoissa tuhansissa. Neo-soulin suuntaan kumartava Onnellinen taas ja Iisan elektropopista muistuttava Tekee mieli laajentavat monipuolisen esikoislevyn palettia.
Myös näyttelijänä ansioituneen Yeboyahin äiti on kuvataiteilija Raakel Kuukka, isä on Ghanasta. Viime vuonna räppäristä tuli ensimmäinen ei-valkoinen Vain elämää -sarjassa esiintynyt artisti. Antti Lähde
Yeboyah Pakkahuoneella torstaina 7.10.2021, ovet aukeavat klo 18. Mukana myös Arppa, Moon Shot, Ursus Factory, Louie Blue, View, Ilon sekä Jesse Markin. Liput 29,90 euroa.
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Raukeasti pohdiskelevat nuotiojuhlat – arviossa Asan Eteenpäin Elävä
LEVYT | Asan uudelta albumilta on riisuttu biitit ja luupit orgaanisen pohdiskelun tieltä. Eteenpäin Elävä jammailee akustisen kitaran tahtiin.
Nyt pukinkonttiin on tarjolla niin kauneimpia kuin kalleimpiakin joululauluja
LEVYT | Täksi jouluksi on ilmestynyt kaksi uutta joululevyä, joiden lauluissa heijastuu erityisen hyvin yhteiskunta, jossa laulut on sävelletty.
Älä korva pieni kuule mitä vain – puhutaanpa taas barokkimusiikista
KOLUMNI | Kun pitkin syksyä mediassa, kouluissa ja kodeissa melskattiin ”barokkimusiikin kieltämisestä”, kuinkahan moni tarkkaan ottaen edes tiesi, mistä puhui?
Mä oon vähän outo, mutta silti ok – arviossa 20 000 Hz -yhtyeen kolmoslevy Kaaosteoria
LEVYT | 20 000 Hz -yhtyeen suriseva soundi rakentuu syntetisaattoreille ja rumpukoneille, mutta melodia loistaa rosoisuuden keskeltä.