Virolaisen modernismin klassikon Adamson-Ericin suurnäyttely Järvenpään taidemuseoon

17.10.2019
Adamson-Ericin Koristelautanen ja Koristelaatta

Adamson-Eric (1902‒1968) oli monipuolinen taiteilija, jonka työssä yhdistyivät maalaustaide, taideteollisuus ja suunnittelu. 

Sirpa Pääkkönen

Järvenpään taidemuseossa avataan lauantaina 19. lokakuuta näyttely Viron taiteen klassikko Adamson-Eric: monipuolinen modernisti. Viron taiteen merkittävimpiin klassikoihin kuuluvan Adamson-Ericin tuotantoa esittelevä näyttely on valmistunut Adamson-Ericin museon ja Järvenpään taidemuseon yhteistyönä, ja se on osa Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlaohjelmaa.

Adamson-Eric (1902‒1968) oli lahjakas ja monipuolinen taiteilija, jonka työssä yhdistyivät maalaustaide, taideteollisuus ja suunnittelu. Hän työskenteli myös opettajana ja vaikutti Virossa tuleviin taiteilijasukupolviin. Hänen uransa kesti yli neljäkymmentä vuotta.

Adamson-Ericin maalaustaiteelle on ominaista herkkä värintaju, hienovireisyys ja henkevyys. Taiteilija sai vaikutteitta oman tyylinsä luomiseen erityisesti ranskalaisesta maalaustaiteesta. Viron taideteollisuudessa Adamson-Ericiä pidetään tienraivaajana, joka tuoreella lähestymistavallaan ja omaperäisellä kuvastollaan avasi uusia kehityssuuntia Viron keramiikkaan, posliininmaalaukseen, nahka- ja metallitöihin ja tekstiilitaiteeseen. Muotoilijana hän käytti rohkeasti värejä ja dynaamista koristelua.

Järvenpään taidemuseossa on esillä lähes 500 teosta – maalauksia, koruja, keramiikkaa, nahka- ja metallitöitä, huonekaluja ja tekstiilejä. Näyttelyssä on mahdollista nähdä kaikki kolme Pariisin maailmannäyttelyyn 1937 tehtyjen luonnosten mukaan valmistettua mattoa, jotka ovat muutoin esillä Adamson-Ericin museossa, Viron pankissa ja ulkoministeriön salissa.

Näyttely on osa Adamson-Ericin museon ja Järvenpään taidemuseon laajempaa yhteistyöhanketta, ja sillä juhlistetaan Viron taidemuseon 100-vuotisjuhlavuotta. Syyskaudella 2019 Tallinnassa on esillä Järvenpään taidemuseon näyttely Kylässä, joka esittelee Eero Järnefeltin ja Venny Soldan-Brofeldtin tuotantoa, ja Järvenpään taidemuseossa esitellään nyt vastavuoroisesti Adamson-Ericin tuotantoa.

Näyttely on esillä 2.2.2020 saakka. Avoinna ke–su klo 10–17. Kirjastokatu 8, Järvenpää.