Tiede ja taide kohtaavat Luopioisissa – Muodonmuutoksia ry:n kesänäyttely Uudistuva elämä

27.06.2024
seela

Seela Nyrösen ”Juuristot” koostuu kierrätysmateriaaleista, luonnonmateriaaleista ja mullasta. Kuvat: Sari Harsu

KUVATAIDE | Luopioisissa Mikkolan pihapiirissä avattiin juhannuksen jälkeisenä tiistaina Muodonmuutoksia ry:n kesänäyttely Uudistuva elämä. Avajaispuheen piti filosofian tohtori Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta.

Sari Harsu, teksti

Luopioisissa Mikkolan pihapiirissä avattiin juhannuksen jälkeisenä tiistaina Muodonmuutoksia ry:n kesänäyttely Uudistuva elämä. Avajaispuheen piti filosofian tohtori Jukka Lehtonen Helsingin yliopistosta.

Lehtonen aloitti avauspuheensa siteeraamalla Herakleitosta, jonka mukaan vain muutos on todellista ja pysyväisyys harhaa. Lehtonen toivotti paikalla olijat tervetulleiksi monin erilaisin muotoiluin tervehtien muun muassa niitä, jotka joskus kuolevat, ja niitä, jotka eivät koskaan kuole. Kyllä, luonnossa tavataan myös ikuista elämää esimerkiksi loputtomasti jakautuvien bakteerien keskuudessa. Myös ihmiset ovat kuolemattomia niin kauan kuin heillä on jälkipolvia elossa.

Avajaisissa esiintyi myös runoimprovisaatioryhmä Muuntaja.

petritiina

Tiina Poutasen ”Elämän virtaa” -installaatiossa on mukana Petri Pykäläisen ”Vieraileva eläin”.

Elämä virtaa eliöiden läpi

Uudistuva elämä -näyttelyn teemana on kaikenlainen elämän uudistuminen. Uudistumista tapahtuu niin solunjakautumisen, kaikkikykyisten kantasolujen kuin elämää uudistavan kuolemankin kautta.

Näyttely pohjautuu edeltävän vuoden aikana pidettyihin uudistuvan elämän teemaa käsitelleisiin tiedeluentoihin.

taiteiljat

Avajaisissa paikalla olleet näyttelyn taiteilijat kutsuttiin yleisön eteen.

Näyttelyn taiteilijat ovat Helinä Hukkataival, Helinä Huotari, Tiina Jaakkola, Matti Kuronen, Rauni Anita Martikainen, Seela Nyrönen, Onnelliset ihmiset eli Tiina Poutanen ja Petri Pykäläinen, Minna Soraluoma, Merja Tanhua, Tiina Törmäkangas, Hans Viebrock ja Eeva-Maija Walin.

Uudistuva elämä -näyttely on esillä Pälkäneellä, Luopioisten kirkonkylässä Mikkolan jyvämakasiinissa, aitoissa ja ulkotiloissa, ja se on avoinna 31.8. asti tiistaista lauantaihin kello 10–17. Näyttelyyn on vapaaehtoinen pääsymaksu.

minna

Minna Soraluoma on tehnyt taidetta Harlequin-taskukirjoista leikkaamalla, poistamalla ja niittaamalla. Kokonaisuus on nimeltään ”Niille, joiden äidinkieli on hiljaisuus”.

MuMu tarjoaa yleisölle tiedettä ja taidetta

Näyttelyn toteuttaja Muodonmuutoksia ry (MuMu) edistää tieteen, taiteen ja yleisön välistä vuoropuhelua. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii kuvataiteilija Tiina Poutanen.

MuMu järjestää taidenäyttelyitä, luentoja ja seminaareja eri tieteen aloista sekä leirejä, työpajoja ja retkiä. Yhdistyksellä on myös residenssitoimintaa.

MuMun toiminta keskittyy Pälkäneen Luopioisten kirkonkylään, missä yhdistyksellä on näyttely- ja työtiloja. Yhdistys hallinnoi Mikkolan pihapiirin kahta näyttelytilaa: Mikkolan jyvämakasiinia ja Mikkolan luhtiaittoja.

Mikkolan alue on entinen maatila, joka on seissyt viehättävän kylätien varrella jo 120 vuotta. Paikan osoite on Keskitie 5.

Lisätietoa: www.muodonmuutoksia.fi 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua