”Ilman turhamaisuutta maailma olisi paljon ankeampi paikka” – Shoplifter Tallinnassa

14.07.2023
Shoplifter Hrafnhildur Arnardottir. Photo Rio Gandara

Shoplifter eli Hrafnhildur Arnadóttir. Kuva: Rio Gandara

KUVATAIDE | Islantilaistaustainen Shoplifter tarjoaa installaatioissaan värikylpyjä ja pitää turhamaisuutta upeana myönteisenä voimana.

”Hiukset ovat ihmiselle ilo ja ylpeys. Kampaus on kruunu, joka korostaa persoonallisuuttamme.”

Sirpa Pääkkönen, teksti

Vaeltelu kuvataiteilija Shoplifterin kookkaan Hyperweb-installaation alla tuntuu kuin ryömimiseltä värikkään sateenkaaren sisään. Tilateoksen materiaalina on pehmeä, kevyesti heilahteleva ja värjätty synteettinen hius.

Islantilaissyntyinen Shoplifter eli Hrafnhildur Arnadóttir tunnetaan ympäri maailmaa suurista tilateoksistaan. Vuonna 2019 Shoplifterin taidetta nähtiin Kiasmassa Helsingissä. Nyt lähin paikka uppoutua taiteilijan värimaailmaan on Taidekeskus Kai Tallinnan satama-alueella sijaitsevassa Noblessnerissä.

Shoplifter luo suuria tilateoksia, joihin katsoja voi kävellä sisään. Kokemusta syventää taustalla soiva meditatiivinen musiikki.

– Taideteokseni voi nähdä maagisena metsänä, värikkäänä verkkona tai tuntemattomana planeettana. Käytän kirkkaita värejä, koska ne lisäävät energiaa, hyvänolon tunnetta ja vaikuttavat hormoneihin, Arnadóttir sanoo.

Shoplifter KAI foto Anu Vahtra MG 6677 768x512

Kuva: Anu Vahtra

Installaatio luo mielleyhtymiä myös lastenkirjoista, pehmeistä nalleista, kukkien täplittämistä puutarhoista tai vaikkapa Halloweenista. Lapsetkin viihtyvät Shoplifterin näyttelyissä.

– Teosta katsellessa voi unohtaa muun ympäröivän maailman, pitää tauon työstä, hengähtää ja kuunnella omia tunteitaan. Teos tarjoaa reitin värimeditaatioon tai värikylpyyn. Haluan tuottaa katsojalle kokemuksen onnellisuudesta ja viattomuudesta.

Shoplifter syntyi ja asui nuoruutensa Reykjavikissa. Kolmekymmentä vuotta sitten, 25-vuotiaana, hän muutti New Yorkiin jatkamaan kuvataiteen opintojaan ja jäi sille tielle. Hänen kiinnostuksensa hiuksiin heräsi jo Reykjavikissa.

– Nuorena tein kampauksia ystävilleni. Hiukset ovat ihmiselle ilo ja ylpeys. Kampaus on kruunu, joka korostaa persoonallisuuttamme.

shoplifter2

New Yorkissa asuva Shoplifter vieraili Tallinnassa näyttelynsä avajaisissa. Kuva: Sirpa Pääkkönen

Shoplifterin mukaan ihmisillä on synnynnäinen halu koristautua ja olla uniikki.

– Olemme turhamaisia olentoja. Turhamaisuus on aliarvostettua. Se on upea positiivinen voima. Ilman turhamaisuutta maailma olisi paljon ankeampi paikka. Itse saan paljon iloa muodista ja koristautumisesta. Hius puhuu minulle tällä tasolla.

Shoplifter avasi Reykjavikiin vuonna 2022 sitten Höfuðstöðinkulttuurikeskuksen, jonne hän on luonut katedraalia muistuttavan installaation värjätyistä hiuksista. Sitä voi pitää kulttuuritekona, koska maailmalla ei ole paljon elävien naistaiteilijoiden perustamia museoita tai kulttuurikeskuksia. Keskuksessa on myös kahvila ja design-putiikki.

Näyttely on esillä kulttuurikeskus Kaissa Tallinnassa 26.11.2023 saakka. Peetri 12. Noblessner.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua