Gallerioihin ei ole sisäänpääsymaksua eikä niistä ole pakko ostaa taulua

19.10.2024
OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Marjo Lampila. Kuva: Arto Jalonen

GALLERIAVIIKKO | Tamperelaiset galleriat järjestävät tapahtumaviikon kahdeksatta kertaa. Taide- ja kulttuuriohjelmaa on tarjolla Galleriaviikolla 27.10.2024 asti. 

”Ohjelmalla houkutellaan gallerioihin uusia kävijöitä.” 

Päivi Vasara, teksti
Arto Jalonen, kuvat 

Yksi Tampereen Galleriaviikon (19.–27.10.2024) tavoitteista on viestittää, että gallerioihin ei ole pääsymaksua ja että niihin voi poiketa vain katselemaan, ostopakkoa ei ole. 

Galleriat tarjoavat taide-elämyksiä ympäri vuoden museonäyttelyiden rinnalla. Löydät Galleriaviikon ohjelman kokonaisuudessaan tämän jutun lopusta. 

Otetaan esimerkiksi 15 vuotta vanha Galleria Ronga. Sijainti on mitä keskeisin. Vieressä on Pikku Kakkosen puisto, joten galleriaan sopisi poiketa lasten kanssa. Naapurissa on viehättävä Ojakatu. Sijainti on mitä keskeisin. 

Myönnetään, että sisäänkäynti on vähän hankala havaita. Kun astuu portaat kellariin, on itse tila oikein sopiva näyttelyille. Silti moni kävelee ohitse, eikä ole koskaan havainnut galleriaa. 

Rongaa pitää yllä AvaraTaide ry. Näyttelyt vaihtuvat kolmen viikon välein. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Galleriaviikon yksi tavoite on saada uusia ihmisiä käymään gallerioissa. Galleria Rongan sisääntulo on aika huomaamaton. Kuva: Arto Jalonen

Kuvia ja runoja 

Marjo Lampila on yksi Tampereen Galleriaviikon tekijöistä. Hän ripusti töitään esille Rongaan perjantaina. Alkuun oli päästy torstai-iltana, joten perjantaina puolilta päivin oli viittä vaille valmista. 

– Kun aloitan tekemisen, en tiedä, mitä lopulta syntyy. Prosessi on vähän kuin elämä, Marjo kertoo. 

Hän käyttää sekatekniikkaa. Osittain kastellulle akvarellipaperille hän levittää mustetta, akryylimustetta ja akvarelliväriä. Kun työ on kuivunut, hän alkaa kaivaa esiin yksityiskohtia kuitukärki- ja geelikynällä. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Yksityiskohta Marjo Lampilan teoksesta. Kuva: Arto Jalonen

Näyttelyn nimi on Arvoitus itsellenikin. Tämä juontuu tekotavasta ja siitä, että niin vain kuviin ilmestyy siltoja, vuoria, apinoita, ilmapalloja, kasveja, hahmoja ja vaikka mitä yksityiskohtia. Näitä Marjo tietoisesti ja osin tiedostamatta alkaa korostaa. Hän käyttää myös kultaa, koska se näyttää hienolta, kun valo osuu siihen. 

– Usein teosten tekeminen on hauska löytöretki, koska se on arvoitus. Se on sisäinen tila tai tunne, joka haluaa tulla näkyväksi. En halua mystifioida, mutta siihen, mitä syntyy, pitää vain luottaa, Marjo toteaa. 

Näyttely jatkuu Galleriaviikon jälkeenkin. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Kas siinä on apina. Kuva: Arto Jalonen

Runo ja kuva 

Marjo Lampilan ystävä, runoilija Riikka Järvelä on kirjoittanut kuviin runot. Taulujen vieressä on QR-koodi, jolla voi kuunnella runon lausuttuna. Lausuja on Riikan ystävä Johanna Järvelin-Suomela. Runoja voi myös lukea galleriasta löytyvistä vihkosista. 

Riikka Järvelällä on Instagram-tili nimeltään @runokuvia

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riikka Järvelä lukee hiljentymishuoneessa. Kuva: Arto Jalonen

Yhteen huoneeseen kaksikko on tehnyt hiljentymistilan. Marjon kuvasarja ja Riikan runo natsaavat yhteen. Mukana on tilataideteos ja äänenä tuulen kohinaa ja lintujen viserrystä. 

Tarkoitus on, että tilassa voi viipyä ja rauhoittua. Muutenkin Marjo Lampila toivoo, että kävijät malttavat viivähtää ja pysähtyä katsomaan kuvia. 

– Kaikki kuvat lähtevät kertomaan tarinoita. Yritän olla mahdollisimman paljon paikalla galleriassa, jotta saan itse kuunnella kävijöiden tulkintoja ja kertomuksia, Marjo sanoo. 

Hän kertoo, että kahta samanlaista työtä on mahdotonta tehdä. Värit voi valita, mutta niiden sekoitus on aina yllätys. 

– Vaikutteita taiteeseeni olen saanut uraltani käyttäjälähtöisen suunnittelun digitaalisesta maailmasta sekä henkiseltä tieltäni meditaation, tietoisuuden ja tiedostamattoman maailmasta. 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Työt ovat aina arvoitus tekijälleenkin. Marjo Lampila sanoo, että toista samanlaista on mahdoton tehdä. Kuva: Arto Jalonen

Meditaatiota 

Tiistaina 22.10. Marjo Lampila vetää galleriassa taidemeditaation. Jokainen valitsee työn, joka puhuttelee häntä ja sitten keskitytään katsomaan sitä sisäisesti. 

– Joku on kuvaillut, että meditaation jälkeen hän näki kuvan kirkkaammin. Olen vetänyt Laukon kartanossa Marita Liulian näyttelyssä taidemeditaation ja pari kertaa Helsingissä Didrichsenin taidemuseossa. Nämä ovat nyt olleet katkolla, kun asumme Tampereen keskustassa ja autosta on luovuttu. Omaan näyttelyyni halusin meditaation toteuttaa, Marjo Lampila kertoo.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Riikka Järvelä on tehnyt Marjo Lampilan kuviin runot. Runot voi kuunnella QR-koodin avulla galleriassa tai ne voi lukea vihkosesta. Kuva: Arto Jalonen

Sunnuntaina 27.10. Marjo Lampila pitää yhdessä Riikka Järvelän kanssa kuvataide- ja runotyöpajan, jossa kirjoitetaan kuvasta runo tai tehdään runosta kuva. 

Perjantaipäivä jatkui ripustamisen jälkeen avajaisilla ja iltatapahtumalla Ondassa, jonne oli kutsuttu Tampereen Galleriaviikon väkeä esittäytymään. 

Mukana Galleriaviikolla ovat Galleria Rongan lisäksi tänä vuonna Taidekeskus Mältinranta, Valokuvakeskus Nykyaika, Kulttuuritalo Laikun Galleria ja Studio, Galleria Rajatila, Galleria Koppelo, Galleria Saskia, Pispala Clothing, Pieni Taidegalleria, Galleria Vivi ja uutena tulokkaana tänä vuonna Tahmelan Huvila

* *

Galleriaviikko 2024

la 19.10.2024 

  • 12–16 GALLERIA SASKIA: Café Saskia palvelee asiakkaita koko päivän. 
  • 12–16 TAHMELAN HUVILA: Lasten lauantai – Matalan kynnyksen taidetoimintaa lapsille. 
  • 12–15 TAHMELAN HUVILA: Pop up -akvarellityöpaja lapsille vanhempineen. Tule kokeilemaan vesivärimaalausta ammattilaisvälineillä. Vetäjänä Pirjo Virtanen. 
  • 16– Englanninkielinen galleriakierros: Tampere Intercultural Art Space TIcAS organizes an English-language tour on Saturday, October 19, starting at 4 p.m. The meeting place is at Tampere Intercultural Art Space (Pirkankatu 10). At this spontaneous Gallery Crawl, Zeynep from TIcAS will accompany you to the following destinations: Valokuvakeskus Nykyaika, Galleria Ronga, Pieni Taidegalleria and Taidekeskus Mältinranta. 
  • 17–19 TAIDEKESKUS MÄLTINRANTA: Galleriaviikon avajaiset – Yleisölle avoin Pecha Kucha -ilta viiden taiteilijan voimin. Tapahtumassa Joel Alalantela, Ilai Elias Lehto, Tiia Matikainen, Juha Siro ja Sami Sänpäkkilä kertovat työstänsä, itsestään tai heitä kiinnostavista asioista omien valokuviensa avulla. Myös yleisöllä on mahdollisuus kysellä lyhyesti kuvista mahdollisesti esiin nousevia kysymyksiä. 

su 20.10.

  • 12–16 GALLERIA SASKIA: Café Saskia palvelee asiakkaita koko päivän. 
  • 12–14 GALLERIA KOPPELO: Taiteilijatapaaminen – Matti Mastosalo 
  • 12–17 TAHMELAN HUVILA: Taidemyyjäiset 
  • 14–16 GALLERIA RONGA: Taiteilijatapaaminen Marjo Lampila. 
  • 14–16 GALLERIA RAJATILA: Rentoa sekatekniikkataidetta yhdessä, vetämässä Mia Huu ja Sanna Saarreharju. 
  • 16 GALLERIA SASKIA: Taidekritiikin kato: Kuinka kuvataiteesta keskustellaan tulevaisuudessa? Kuka tarvitsee taidekriitikoita, kun tekoäly suoltaa taidepuhetta paljon vetävämmin? Aiheesta keskustelevat taidekriitikko Tiina Nyrhinen ja kuvanveistäjärunoilija Ilai Elias Lehto. 

ma 21.10.

  • 17–19 TAHMELAN HUVILA: Taiteilijoiden avoimet ovet Huvilan siivessä – Suvi Teerenhovi ja Pirjo Virtanen 
  • 18–19.30 GALLERIA VIVI: Kaipuun kupliva helminauha -näyttelyn avajaiset. Taiteilijat Kuura Pääkkö, Helli Kamppuri, Lotta Petäjäniemi ja Anniina Enqvist tavattavissa. 

ti 22.10.

  • 13–17 TAIDEKESKUS MÄLTINRANTA: Yhteisöllinen roskataidepaja kierrätysmateriaaleista. Tule mukaan rakentamaan isoa Taidesuunnistus-teosta vanhoista Taidesuunnistus-katalogeista. Toteutetaan Yhteistyössä BCensemblen ja Taidesuunnistus ry:n kanssa. 
  • 14–14.30 GALLERIA VIVI: Kettukarkkirunoköllöttely. Järjestäjä: Tampereen kaupungin nuorisopalvelut/Pajasto/Taidepaja. 
  • 16–18 GALLERIA RONGA: Taiteilijatapaaminen Marjo Lampila 
  • 16–19 VENÄJÄNKIELINEN GALLERIAKIERROS: Lähtö pääkirjasto Metson edestä. Oppaana Elena Anokhina. 
  • 17–18 KULTTUURITALO LAIKKU: Inka Hannulan tanssipaja Studiossa 
  • 17–18 GALLERIA RAJATILA: VIRTA-performanssi 
  • 17–18.30 GALLERIA VIVI: Sanataidetyöpaja Muistan ku! Ohjaajana Sanna-Erika Suorsa. 
  • 17–19 TAHMELAN HUVILA: Art & Sauna. Saunatyöpaja – croquis nopea piirustus. Saunaan erillismaksu. 
  • 18–19 GALLERIA RONGA: Taidemeditaatio, vetäjänä Marjo Lampila. 

ke 23.10.

  • 14–16.30 GALLERIA VIVI: Kässäpajan nonstop-virkkausnurkka. Virkkausnurkassa nostalgisoidaan isoäidinneliöiden parissa. Voit tulla virkkaamaan oman neliösi osaksi isompaa kokonaisuutta, tai viedä mukanasi vaikka lasinaluseksi. Kahvitarjoilu. Virkkausnurkka toteutetaan Pajaston Kädentaitopajan nuorten kanssa. 
  • 15–16 GALLERIA RONGA: Katumaalausta lapsille ja nuorille. 
  • 16–18 VALOKUVAKESKUS NYKYAIKA: Polaroid-taidepaja 
  • 16–18 PISPALA CLOTHING: Taiteilijatapaaminen Sami Sänpäkkilä 
  • 16–18 GALLERIA RONGA: Taiteilijatapaaminen Marjo Lampila 
  • 17–18 TAIDEKESKUS MÄLTINRANTA: Taideluento ”Naistaiteilijat modernismin piirissä”, luennoitsijana Anne Paldanius. 
  • 17–18 GALLERIA RAJATILA: VIRTA-performanssi 
  • 18–19.30 GALLERIA VIVI: Lempeä open mic -ilta. Kaikenlaiset tekstit, omat tai lainatut ovat tervetulleita, eikä ennakkoilmoittautumisia tarvita. Lavan lämmittävät Kuura Pääkkö ja Lilja Paakkanen. 

to 24.10.

  • 11–20 TAHMELAN HUVILA: Argentiinalainen tango – Ulla Linjama Lehtinen ja Eero Lehtinen (Luomatuotanto). 
  • 13–17 GALLERIA SASKIA: Esittelyssä Pirkanmaan muotoilu- ja taideteollisuusyhdistys Modus ry:n virtuaaligalleria. Tule testaamaan virtuaalilaseja ja koe käsityötaidetta uudella tavalla. 
  • 13–18 GALLERIA RAJATILA: Ota tai jätä -taidetarvikkeiden vaihtopiste 
  • 16–18 GALLERIA RONGA: Taiteilijatapaaminen Marjo Lampila 
  • 17–17.45 TAIDEKESKUS MÄLTINRANTA: Taiteilijatarinoita – Senni Aleksandra ja Jari Arffman kertovat työskentelystään. 
  • 18–19.30 GALLERIA VIVI: Nostalgia-ilta tarrojen parissa. Tule jakamaan hauskat nuoruuden tarinasi tarra askartelun äärellä. Kaakao- ja teetarjoilu. Illan järjestävät Kaipuun kupliva helminauha -näyttelyn taiteilijat. 
  • 18–21 PISPALA CLOTHING: Ruudun takaa – Square Heart 
  • 18–21 VALOKUVAKESKUS NYKYAIKA: Ruudun takaa -esitys 
  • 19.30 GALLERIA RONGA: Musiikkiesitys – Värjö 

pe 25.10.

  • 12–14 GALLERIA RONGA: Taiteilijatapaaminen Marjo Lampila. 
  • 13–18 GALLERIA RAJATILA: Ota tai jätä -taidetarvikkeiden vaihtopiste 
  • 17–18 GALLERIA KOPPELO: Paula Puikkonen – Viisi vinkkiä koloristille 
  • 17–19 TAHMELAN HUVILA: Taiteilijoiden avoimet ovet Huvilan siivessä – Suvi Teerenhovi ja Pirjo Virtanen 
  • 18–19.30 GALLERIA VIVI: Keikkailta galleriassa Sikuriina Karisukki ja Uhrisavu 
  • 18-20 PIENI TAIDEGALLERIA Taiteilijatapaaminen Soile Jääskeläisen. Anna-Helena Vilkon renessanssimusiikkia luutulla ja tarjoilua. 
  • 18–21 PISPALA CLOTHING: Ruudun takaa – Emmi Kallio. 
  • 18–21 VALOKUVAKESKUS NYKYAIKA: Ruudun takaa -esitys. 
  • 20 GALLERIA RONGA: Musiikkiesitys – Nelikasi. 

la 26.10.

  • 12–16 GALLERIA SASKIA: Café Saskia palvelee asiakkaita koko päivän. 
  • 13–15 TAHMELAN HUVILA: Pop up -akvarellityöpaja aikuisille. Tule kokeilemaan vesivärimaalausta ammattilaisvälineillä. Vetäjänä Pirjo Virtanen. 
  • 14 GALLERIA RONGA: Lyhytelokuva – P. J. Piippo 
  • 14–16 GALLERIA RAJATILA: Croquis-piirustusta 
  • 15 PIENI TAIDEGALLERIA: Vintagekoruesitelmä, asiantuntijana keräilijä Sirpa Virtanen.  Luennon jälkeen kahvitarjoilu ja mahdollisuus tuoda omia koruja arvioitavaksi. 
  • 18–21 PISPALA CLOTHING: Ruudun takaa – Erno Peltonen 
  • 18–21 VALOKUVAKESKUS NYKYAIKA: Ruudun takaa -esitys 
  • 19 GALLERIA RONGA: Lyhytelokuva – P. J. Piippo 

su 27.10.

  • 12–16 GALLERIA SASKIA: Café Saskia palvelee asiakkaita koko päivän. 
  • 13 GALLERIA SASKIA: Taiteilijatapaaminen Iina Heiskanen ja Tuuli-Anna Viitanen 
  • 14–16 GALLERIA RONGA: Kirjoita runo teoksesta tai piirrä kuva runosta -työpaja – Marjo Lampila ja Riikka Järvelä. 
  • 16 GALLERIA SASKIA: Taidekaraoke. Ota mukaasi teos ja tule kertomaan sen tarina tai tule kuuntelemaan muiden tarinoita! Juontajana Sirkkaliisa Virtanen. 

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua