Kulttuuritoimitus muutti uuteen konesaliin uudistuksen yhteydessä, sivuston suosio tuo omat haasteensa

08.05.2020
95886173 594939208040512 7805004691313524736 n

It-asiantuntija Matti Viljanen valvoo JH Computerin keskusvalvomosta käsin paitsi konesalia myös asiakkaiden verkkoja ja laitteita Sastamalan Putajassa.

UUDISTUS | Kulttuuritoimitus sai uuden ulkoasun ja uudistui teknisesti 1-vuotissyntymäpäivänsä aatonaattona 8.5.2020. Sivustolla on vuoden aikana vieraillut liki 400 000 suomalaista.

Marita Salonen

Kulttuuritoimitus.fi rakennettiin ja avattiin 10.5.2019 ripeällä aikataululla. Jo ennakkokiinnostus oli ollut niin suurta, että ymmärsimme varautua lukijamäärien kasvuun. Tekniset ratkaisut ovatkin olleet ensimmäisen toimintavuoden haasteita. Nyt 1-vuotissyntymäpäivän aatonaattona sivusto on muuttanut uuteen, suomalaiseen konesaliin.

Jo heti alussa halusimme olla varmoja siitä, että mahdollisissa ongelmatilanteissa saamme nopeasti apua vuoden jokaisena päivänä. Yhteistyökumppani löytyi Nokian, Ylöjärven ja Tampereen risteyksestä, Kolmenkulmasta.

Miksi Data Group JH Computer haluaa tukea Kulttuuritoimitusta, it-asiantuntija Pasi Vehmaa?

– Oltiin aiemmin tehty yhteistyötä monen Kulttuuritoimituksen tekijän kanssa muissa projekteissa. Kun apua pyydettiin, sitä annettiin. Jos meille jonkin ongelman heittää, me halutaan se ratkaista. Ehkä meitä yhdistää juuri sellainen hulluus, että halutaan ratkaista ongelmia.

Millä mielellä olette seuranneet Kulttuuritoimituksen touhua nyt vuoden ajan?

– Mielenkiinnolla on seurattu vähän etäältä ja katsottu, mihin se johtaa. Samalla odotettu uudenlaisia haasteita ja niitähän on tullut.

uudistus

Uusi ulkoasu ja tekninen uudistus valmistui 1-vuotissyntymäpäivän aatonaattona.

Millaiseen suuruusluokkaan julkaisu kuuluu? Sivuja on lukenut 1-vuotissyntymäpäivän aikoihin toukokuun 2020 alussa lähes 400 000 suomalaista.

– Tämä on meidän näkökulmastamme ainutlaatuinen asiakkuus ja projekti. Ei ole ollut mitään vastaavaa, ihan omassa luokassaan.

Millaisia haasteita sivuston laajuus aiheuttaa?

– Kyllä se teknisiä haasteita aiheuttaa. Pitää olla koko ajan riittävä kapasiteetti käytettävissä ja samaan aikaan tietotekniikka taustalla mahdollisimman huomaamatonta loppukäyttäjälle.

Missä sivusto on ihan tarkalleen?

– Se sijaitsee Sastamalan Putajassa Data Group JH Computerin tiloissa. Noin vuosi sitten pystytettiin oma konesali, se oli meille aika iso sijoitus. Siellä pyörii erilaisia pilvipalveluita, yritysten virtuaalisia verkkoja ja varmuuskopiointia. Konesaliin on koottu kaikki osaaminen, mitä meidän firmasta löytyy ja opiskeltu vähän lisääkin.

– Haluttiin olla mahdollisimman riippumattomia muista toimijoista. Näin me pystytään itse korjaamaan mahdolliset ongelmat heti ja asiakas saa avun nopeasti.

– Konesali tukee vihreitä arvoja ja paikallisuutta. Aurinkopaneelit tuottavat suurimman osan jäähdytykseen käytettävästä energiasta. Nykyaikainen palvelinrauta on muutenkin energiatehokasta. Sekin on jo ympäristöystävällinen teko, että useampi asiakas pystyy käyttämään samoja tehoja hyödyksi.

Kuinka turvassa Kulttuuritoimitus on?

– Erittäin turvassa. Paikka on fyysisesti eristetty täysin. Kaikki laitteet on lukitussa salissa kulunvalvonnan takana. Aina pitää olla hyvä syy, miksi ovea avataan. Sivustoa seurataan ja päivityksiä asennetaan viikoittain. Varmuuskopiointi on toteutettu useaan eri fyysiseen lokaatioon. Siksi on mahdotonta, että dataa voisi hukkua missään tilanteessa.

Tietoturvallisuus ja tekninen toimivuus ovat verkkojulkaisun elinehtoja, ja ensimmäinen vuosi on sujunut täysin häiriöttä. Sujuuko kaikki yhtä hienosti, vaikka lukijamäärä kasvaa koko ajan ja välillä tulee isoja piikkejä?

– Me pidetään huoli siitä, että kaikki toimii taustalla niin, että lukija ei huomaa mitään muutoksia. Toimituksen ei tarvitse miettiä tekniikkaa, sitä kaikkea mitä taustalla tarvitaan. Se on meidän asiakaslupauksemme kaikille: toimivaa ja huomaamatonta tietotekniikkaa.

Kulttuuritoimitus.fin uudistus

Rakenne ja ulkoasu: Graafikko Juha Kurkikangas, WordPress

Tekniikka, tietoturva ja varmuuskopiointi: Datagroup JH Computer

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua