Tamperelainen Turun tyttö Eila Roine käy läpi uransa huippuhetkia ja aallonpohjia

29.05.2023
01 eila roine kulttuuritoimitus

Tamperelainen ja turkulainen Eila Roine. Kuva: Ruutukaappaus

HENKILÖ | Eila Roineen ainutlaatuinen haastattelu on Kulttuuri Tampere -videokanavan aarteita vuodelta 2015. Videon toimittaja Hannu Hyttinen kertoo tässä jutussa Eilan haastattelun taustoista.

”Opettaja sanoi mulle, että kyllähän jokainen ammatti voi olla kutsumus, mutta kahta ammatinvalintaa hän ei voi ymmärtää. Toinen on teurastaja ja toinen näyttelijä.”

Hannu Hyttinen, teksti

Kaikki tässä maailmassa ei tosiaankaan ole sitä miltä näyttää – ja kuulostaa.

– Turussa mää olen syntynyt, näyttelijä Eila Roine sanoo puhenuotillaan, jonka tunnistaa peritamperelaiseksi.

Sellaiseksi hänet tietysti mielletäänkin. Hän on tamperelaisuuden ikoneja, legendoita ja tukipilareita jos kuka. Elämänura Tampereen Työväen Teatterissa, tamperelaishenkiset roolit televisiossa ja 16 vuotta juontajamummuna TV2:n Pikku Kakkosessa Tampereen Tohlopissa ovat lyöneet häneen leiman, joka pysyy.

– Kyllähän mää tamperelainen olen. Täällä olen elänyt koko ikäni, mutta kyllä Turkukin on mulle rakas paikka. Se on semmoinen lapsuuden mansikkapaikka.

Roineen perhe muutti Turusta Tampereelle Eilan ollessa noin viiden vuoden ikäinen. Hänen Eero-isänsä oli saanut kiinnityksen näyttelijäksi Tampereen Teatteriin. Pian Eero Roine siirtyi Tampereen Työväen Teatteriin, jossa hän teki mittavan uran. Eero Roine on myös suomalaisen elokuvan tunnetuimpia näyttelijöitä.

* *

Perhe asui Tampereella, mutta kesät vietettiin Eilan lapsuudessa aina Turun Raunistulassa mamman eli äidinäidin luona.

Siellä Eila poimi mansikoita paitsi puutarhasta myös vanhojen naisten puheista.

– Mää aina odotin Raunistulassa, että sinne tulee kylään vanhoja naisia. Mää olen aina tykännyt vanhoista ihmisistä; niillä on niin hyvät jutut.

Oppi ei mennyt ojaan. Eila Roine on verraton kertoja, jolla on huikea määrä tarinoita oman elämänsä polulta.

Niitä on tallennettu 75-minuuttiseen videoon, jonka Tampereen kaupungin kulttuuripalvelut teetti vuonna 2015.

02 eila roine kulttuuritoimitus

Eila Roine kertoo Hannu Hyttisen haastattelussa, miten Väinö Linna oli mukana harjoituksissa, kun Täällä Pohjantähden alla -näytelmää harjoiteltiin Tampereen Työväen Teatterissa. Kuva: Ruutukaappaus

Videolla Eila Roine käy läpi sekä henkilökohtaisia muistojaan perheen elämästä että oman uransa huippuhetkiä.

Hän ei peittele aallonpohjiakaan. Ne kasvattivat sisua, joilla Eila on painanut läpi vaikeuksien.

Huumorinpilke ei katoa hänen silmäkulmastaan. Eila kertoo nauraen kansakoulunopettajastaan, joka kertoi olevansa surullinen hänen – näyttelijän tyttären – puolesta.

– Opettaja sanoi mulle, että kyllähän jokainen ammatti voi olla kutsumus, mutta kahta ammatinvalintaa hän ei voi ymmärtää. Toinen on teurastaja ja toinen näyttelijä.

Näitä anekdootteja Eilan muisteluissa riittää.

Kun niitä vuonna 2015 tallennettiin, hän oli 84-vuotias – eli itsekin siis juuri sitä sarjaa kuin ne Raunistulan hyväpuheiset vanhat naiset, joilta hän oli alkuoppeja näyttelijäntyöhönsä ammentanut.

* *

Katso video

Tampereen kaupungin kulttuuripalveluiden videon voi katsoa sekä tekstitettynä että ilman tekstejä.

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua