Matalan ja korkean veisut – muutama ajatus Vexi Salmesta

13.09.2020
Vexi Salmi

Kuva: Teemu Rajala / Wiki Commons

HENKILÖ | Kulttuuritoimituksen Antti Selkokari kirjoitti lyhyen ”lastun” sanoittaja ja musiikkituottaja Veikko ”Vexi” Salmesta, joka kuoli tiistaina 8.9.2020. Salmi oli 77-vuotias.

Veikko ”Vexi” Salmen (1942–2020) sanoittamien kappaleiden listan selaileminen on kuin altistumista jättiläismäiselle korvamatojen päättymättömälle kokoelmalle. Kappaleesta ei tarvitse kuin kuulla nimi ja – zzupp! – olet korvamadon vanki. Kokeilkaa vaikka:

Rentun ruusu, Surun pyyhit silmistäni, Katson sineen taivaan, Sydämeeni joulun teen, Ryysyranta, Pump pump, Jestas sentään, Kung Fu taistelee…

Listaamista voisi jatkaa ja jatkaa, kunnes olisi pakko nääntyneenä lopettaa. Salmi kirjoitti valtaosan 1970-luvulla eläneiden sukupolvien nuoruuden soundtrackistä.

Hänestä postuumisti puhutuissa puheenvuoroissa on muistettu mainita hänen kuvataiteen harrastuksensa. On vain luontevaa, että samassa ihmisessä asui mielenkiinto niin korkeaa kuin matalaa kohtaan.

Vexi Salmi osasi kirjoittaa kansaanmeneviä ralleja ryyppäämisen ja rälläämisen säestykseksi ja tukea korkeakulttuuria, koska hän ei ollut fakki-idiootti, vaan monipuolisesti kiinnostunut maailmasta. Tällainen laaja-katseisuus on harvinaista. Ja siksi maailma on hänen kuoltuaan köyhempi paikka.

Antti Selkokari

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua