Parasta juuri nyt – Tukholma Special!

Marja Aaltio
18.10.2019

Jimmy Nelsonin kuvat tekivät vaikutuksen Fotografiskassa Tukholmassa.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Marja Aaltio vietti päivän Tukholmassa ja nautti kaupungin ilmaisesta – tai lähes ilmaisesta – kulttuuritarjonnasta oppien viisi asiaa.

1

Pirkanmaan koululaisten syysloma meni jo, viimeistä päivää viedään, mutta muut kuin koululaiset voivat vielä irrottautua arjesta päiväksi tai pariksi ja hakeutua kulttuurin äärelle vaikka jossain kauempana.

Minä vietin muutaman päivän ihan yksin Tukholmassa pari viikkoa sitten ja nautin kaupungin ilmaisesta tai lähes ilmaisesta kulttuuritarjonnasta. Tarkoitukseni oli myös haastatella yhtä kirjailijaa ja kirjoittaa hänestä Kulttuuritoimitukseen, mutta kirjailija joutui perumaan haastattelun. Harmitti, mutta jäipä aikaa kävellä vähän lisää.

Tukholmassakin, kuten täällä Tampereella on, paljon gallerioita, joihin voi piipahtaa nauttimaan kuvataiteesta. Törmäsin Bellmansgatanilla Södermalmilla pieneen Galleri Bellmaniin, jossa oli esillä valokuvia graafisesta Tukholmasta. Sattumalta paikalla oli myös yksi kuvaajista, Louise Dahlgren, joka kertoi kuvanneensa Hammarbys Sjöstadia, koska se on niin kaunis. Kauniita ne kuvat olivatkin.

Opetus: Kannattaa kurkata sisään, kun näkee avoimen oven.

Louise Dahlgrenin valokuvia Hammarby Sjöstadista.

2

Tilaisuus, johon en tarttunut, harmittaa vieläkin. Harhailin kohti hotelliani ja törmäsin suureen kirkkopuistoon ja komeaan kirkkoon. Kirkko oli Pyhän Johanneksen kirkko vain muutaman loikan päässä vilkkaalta Sveavägenin ostoskadulta, Olof Palmes gatanin pohjoispuolella.

Kirkon portin ilmoitustaululla kerrottiin seuraavana päivänä olevasta ilmaisesta urkukonsertista. Siinä vaiheessa vielä luulin haastattelevani kuuluisaa kirjailijaa juuri siihen aikaan. Kun haastattelu peruuntui, olisinkin päässyt konserttiin. En kuitenkaan mennyt.

Myös Hedvig Eleonoran kirkossa Östermalmin torilla, siinä väliaikaisen kauppahallin takana, on usein ilmaisia konsertteja.

Jos satut lauantaina 19.10.2019 paikalle, pääset nauttimaan kulttuuri-illasta, joka alkaa lapsikuoron konsertilla ja päättyy Stevie Wonder -messuun. Kirkossa näyttää olevan pitkin syksyä erilaisia teemamessuja. Tulossa on ainakin The Beatlesia ja marraskuun lopussa vielä Beyoncé-teema.

Ihka ensimmäisen Hedvig Puls -messun teemana vajaa vuosi sitten oli Avicii. Nuorena kuollutta muusikkoa muistettiin messussa hittien voimin, hymnit jäivät sillä kertaa sivuosaan. Suosio oli taattu ja teemamessut saivat jatkoa.

Tuossa lienee jotain samaa kuin Aleksanterin kirkon mahtavissa Blues Brothers -messuissa.

Opetus: Tartu tilaisuuteen.

3

Onneksi on kirjakauppoja! Vaikka kirjailijatapaaminen peruuntui, pääsin kuulemaan kirjailijaa. Sattumalta tietenkin. Suuntasin Akedemibokhandeln-kirjakauppaan Mäster Samuelsgatanilla. Siellä oli alkamassa Ulf Ellervikin haastattelu. Lundin yliopiston kemian professori on kirjoittanut kirjan, jonka nimi suoraan suomeksi käännettynä on Myrkytetty: Tarinoita kauhuista, kaavoista ja epäonnistumisista. Kirja kertoo kuuluisista ja ei niin kuuluisista myrkytysmurhista. Ei ihan dekkarikirjailija, mutta melkein.

Akademibokhandeln järjestää kirjailijahaastatteluja säännöllisesti. Kannattaa tarkistaa verkkosivuilta, osuuko joko mielenkiintoinen tapahtuma omalle kohdalle.

Opetus: Sattuma tarjoaa mielenkiintoisia tilaisuuksia.

4

Olin liikkeellä pienellä budjetilla ja vähän huonona päivänä. Yllättävä ylimääräinen vapaa-aikani osui maanantaille, jolloin aika moni museo on suljettu. Onneksi eivät kuitenkaan kaikki, ja onneksi käytössäni oli myös sunnuntai.

Ehdin nähdä Fotografiskassa Jimmy Nelsonin huikeat kuvat alkuperäiskansoista eri puolilta maailmaa. Nelson ei esitä heitä kolonialismin uhreina vaan ylpeinä omasta kulttuuristaan.

Fotografiskan pääsymaksun pulitin, mutta Kansallismuseon erikoisnäyttelyn kohdalla visuus iski. Tyydyin katsomaan peruskokoelmia, joihin oli vapaa pääsy. Vuodesta 1989 kertova erikoisnäyttely jäi näkemättä. Sama juttu Moderna museetissa, jossa tyydyin tutustumaan ruotsalaisen arkkitehtuurin historiaan pienoismallien avulla. Peruskokoelmaan on sielläkin vapaa pääsy, mutta vaihtuvat näyttelyt maksavat.

Museoissa on myös ilmaisia päiviä. Esimerkiksi Scenkonst museetiin pääsee keskiviikkoisin sisään ilmaiseksi.

Opetus: Valitse ensin, mitä haluat nähdä ja varaa matka vasta sitten.

Bonusopetus: Älä luota siihen, että ensimmäinen suunnitelma onnistuu, vaan tee varasuunnitelma.

5

Ohi meni myös mielenkiintoinen teatteriesitys. Olisin halunnut nähdä Mikael Persbrandtin lavalla, mutta ei se sitten onnistunutkaan. Hänellä on oma teatteri, Maximteatern, Östermalmilla. Molièren Luulosairas sai ensi-iltansa viime vuonna ja on ollut äärettömän suosittu. Harmi vain, että sitä ei minun vierailuni aikaa esitetty.

Esitys on nyt lokakuussa kiertänyt eri puolilla Ruotsia, ja Göteborgissa sen vielä ehtisi nähdä 27.10. Tällä viikolla oli pari esitystä myös Tukholmassa. Tiedän, että innokkaimmat suomalaisfanit ovat nähneet esityksen pariinkin kertaan.

Pieni vinkki Svenska Teaternille: ottakaa Persbrandtin Den inbillade sjuke vierailijaksi, meitä tulijoita kyllä olisi. Vielä parempi, jos vaikka teatterikesä kutsuisi Mikaelin tänne Tampereelle!

Opetus: Katso edellä, eli suunnittele matkan ajankohta paremmin!

Marja Aaltio, teksti ja kuvat