Parasta juuri nyt – Tapahtumien Yö Special!

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaarina Lehtisalo haluaa olla Tapahtumien Yössä yhtä aikaa teatterissa, kirkossa ja elokuvissa. Mitähän siitäkin tulee!

Torstai 8.8.2019 on Tampereella hieno päivä! Koulut alkavat ja lapset pääsevät jälleen oppimaan uusia asioita. Mutta ei siitä sen enempää, sillä silloin saa myös valvoa! Ainakin me aikuiset. Sillä onhan jälleen Tapahtumien Yö – ja Tampereen Teatterikesä kuumimmillaan.

Aivan edesvastuuttomalla subjektiivisella mutu-otteella valitsen Tapahtumien Yöstä viisi tapahtumaa, joissa itse haluaisin olla mukana. Se ei kuitenkaan ole ihan mahdollista – jos en iltaan mennessä onnistu monistamaan itseäni.

Nyt mennään!

1

Elokuvan ystäville on tarjolla harvinaista herkkua Arthouse Cinema Niagarassa Kehräsaaressa. Cinemadrome esittää – niin mitä? Kukaan ei tiedä! Paitsi toivottavasti Niagaran henkilökunta, ja hehän ovat tunnetusti vaiteliasta sakkia. Aivan turha yrittää urkkia etukäteen.

Sen verran salaisuuden verhoa on raotettu, että elokuvan tiedetään alkavan kello 21. Ja kesto on vaivaiset 55 minuuttia, joten tylsistymisen riski neljän euron hintaan nähden ei ole kovin suuri. Mainittakoon myös, että tuohon vajaaseen tuntiin mahtuu sen verran uskallettua kuvastoa, että elokuvalle on lätkäisty ikärajaksi K18.

Cinemadrome Unknown. Arthouse Cinema Niagara kello 21.

2

Urkumusiikkia kahdeksalla raajalla!

Olenko ainoa, joka huolestui jättiläishämähäkin invaasiosta Tampereen tuomiokirkkoon? (Liiallinen tieteiselokuvien katselu on jättänyt jälkensä.)

Mutta ei hätä ole tämännäköinen ollenkaan. Kyseessä on tietystikin kaksi mukavaa urkuria, joilla on yhteensä kahdeksan raajaa. Kotkalainen duo Jaana Jokimies ja Irina Lampén soittavat konsertissaan tuttuja suosikkiteoksia, ohjelmistossa ovat muun muassa Wagnerin Valkyyrioiden ratsastus, Tšaikovskin Pähkinänsärkijä ja Sibeliuksen Finlandia.

Viime vuonna Tuomiokirkossa kuultiin elokuvamusiikkia ja kirkko oli helleiltana aivan täynnä, joten kannattaa tulla paikalle ajoissa. Vapaaehtoinen maksu konsertin ohjelmasta on 10 euroa.

Urkumusiikkia kahdeksalla raajalla. Tampereen tuomiokirkko kello 19.

3

Haluatko tietää, mitä tapahtuu Sirkku Peltolan uudessa näytelmässä Koiran morsiamet? Näytelmähän saa ensi-iltansa vasta lokakuussa, mutta Tapahtumien Yössä on mahdollista saada erilainen näytelmäkokemus. Peltolan kolmaskymmenes näytelmä esitetään nimittäin lukudraamana TTT-Klubilla. Lukijoina ovat näyttelijät Teija Auvinen, Sari Mällinen ja Saska Pulkkinen.

Lukunäytelmä alkaa TTT-klubilla kello 19. Näytelmä kestää tunnin ja neljäkymmentä minuuttia.

Jos sen sijaan haluat odottaa varsinaista ensi-iltaa, näytelmän kantaesitys on 9.10. Kellariteatterissa.

Koiran morsiamet, lukudraama. TTT-Klubi kello 19.

4

Tampereen Ylioppilasteatterissa on torstaina luvassa upea esitys. Siis ihan sananmukaisesti UPEA-KLUBI. (Yrittäkääpäs sanoa tuo ääneen, itselläni ei mennyt putkeen kertaakaan. Aina tuli ”ubeaklupi”. Onneksi tässä vaan kirjoittelen.)

UPEA-klubissa esiintyy queer-feministisen taiteen tekijöitä, ja luvassa on ainakin runoutta, dragia ja burleskia. Tapahtuman ikäraja on K18.

Ovet tapahtumaan aukeavat kello 19, ja itse esitys alkaa kello 20. Lippujen hinta on viisi euroa.

UPEA-KLUBI. Tampereen Ylioppilasteatteri kello 20.

5

Onko tullut seurattua Chernobyl-sarjaa HBO:lta? Juu tai ei, niin Tapahtumien Yössä neuvostoliittolaisesta ydinvoimasta saadaan ensi käden tietoa. Elokuvakerho Monroe järjestää sivistävän Valokino-illan, jossa näytetään neuvostoliittolaisia lyhytelokuvia.

Ohjelma alkaa kello 22 Deli 1909 & Wine Barin terassilla. Illan aikana nähdään elokuvat Siperia kutsuu (1981), Vihreä energia (1985) ja Siirtyminen ydinvoimaan (1986). Elokuvissa on suomenkielinen selostus. Radat maan alla (1971) elokuvan säestää livenä Orb of Discord.

Elokuvien välissä pidetään vartin tauot, joten Valokino kestää yli kolme tuntia. Pääsymaksu on vapaaehtoinen, mutta ikäraja on tiukka K18.

Ja iso hurraahuuto elokuvakerho Monroelle! Tämä kerho on kuulkaas ollut olemassa jo yli 50 vuotta! Täytyy vain toivoa, että illalla ei sada, sillä tapahtumassa on säävaraus.

Lämmintä päälle kuitenkin.

Elokuvakerho Monroe: Valokino. Deli 1909 & Wine Bar kello 22.

* *

Tässä vain viisi itseäni kiinnostavaa tapahtumaa, jotka tietenkin hauskasti ovat ajallisesti melkein päällekkäin. Jos mikään näistä viidestä ei natsaa, kerrottakoon, että oikeasti tapahtumia on yli 200. Ja nehän löytyvät näppärästi Tampereen Teatterikesän sivuilta.

Kaarina Lehtisalo

Pin It on Pinterest

Share This