Parasta juuri nyt – Rooma Special

20.06.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Minna Lymi suosittelee hylkäämään Rooman pakolliset nähtävyydet ja nauttimaan ikuisen kaupungin kesästä paikallisten tapaan.

Rooman historiallinen keskusta (Centro Storico) ei ole ihan samanlainen huvipuisto kuin Venetsia, mutta kieltämättä erityisesti kesällä vähän sinne päin.

Nähtävyyksiä jahtaava matkailija joutuu varautumaan pitkiin jonoihin, selfie-tikkujen kanssa muikisteleviin ryhmiin, kummallista roinaa tuputtaviin kaupustelijoihin ja tietenkin ylihintaiseen ruokaan, jonka laadusta kukaan ei osaa (eikä halua) luvata mitään. Onneksi helteessä jonottamiselle on vaihtoehtoja.

1

Lähde Flaminioon, mene taidemuseo Maxxiin ja tutustu Olivo Barbierin, Paola De PietrinPetra Noordkampin ja Paolo di Paolon valokuviin. Kävelymatkan päässä Maxxista löydät Auditorium Parco della Musican sekä Stadio Olimpicon, jonne roomalaiset jalkapallofanit kokoontuvat jälleen elokuussa, kun Serie A:n pelit alkavat.

2

Espanjalaisilla portailla syöminen ja juominen on nykyään kiellettyä, mutta onneksi Roomasta löytyy hurmaavia puistoja, joissa jokainen voi istahtaa nurmikolle nauttimaan kevyttä lounasta. Puistoista tunnetuin lienee Villa Borghese, mutta tutustu myös Villa Torloniaan tai hieman syrjässä olevaan Villa Adaan, joka on erityisesti lenkkeilijöiden suosiossa. Eväät piknikille kannattaa hankkia esimerkiksi Bolognan tai Pratin kauppahallista – tai ihan tavallisesta supermarketista.

3

Mene ulos elokuviin. Il Cinema in Piazza -festivaali tarjoaa (kyllä, ilmaiseksi) ulkoilmanäytöksiä heinäkuun loppuun saakka kolmessa eri paikassa: Trasteveressa, Tor Sapienzalla ja Ostian satamassa. Yleensä Italiassa joutuu tekemään hieman töitä löytääkseen näytöksen, jossa elokuvaa ei ole dubattu italiaksi, mutta Il Cinema in Piazza tekee poikkeuksen: vain Disney-elokuvissa puhutaan italiaa. Tänä kesänä festivaali tekee kunniaa muun muassa Bernardo Bertoluccille, Kim Ki-Dukille, Sophia Lorenille ja Steven Spielbergille.

4

Anna aperitiiveille niille kuuluva arvo. Kuumimpina kesäiltoina voit unohtaa illallisen kokonaan ja syödä vain kevyesti aperitiiviaikaan. Tutki bussireitit ja suuntaa viimeistään kello kuudeksi Montesacron kaupunginosaan, josta löytyy useita paikallisten suosimia baareja, kuten Deriva Anienen ja Ponte Tazion. Montesacron lisäksi seikkailun arvoisia kaupunginosia ovat esimerkiksi Monti, Pigneto, Testacchio, San Lorenzo ja Bologna. 

5

Pettikö hermo? Haluatko sittenkin nähdä Colosseumin, Pantheonin ja ainakin vilauksen Vatikaanista? Osta lippu hop on, hop off -bussiin ja huristele bussin katolla kaupungin ympäri. Turistibussit eivät enää saa ajaa Centro Storicossa, mutta pysäkeiltä on vain pieni kävelymatka aitiopaikoille. Pidä pieni hengähdyshetki, kun saavutat Castel Sant’Angelon: joelta katsottuna vain kivenheiton päässä linnoituksesta oikealle löydät hämmästyttävän rauhaisan ja pienen terassin, joka tarjoaa virvokkeiden lisäksi myös lukemista.

Minna Lymi

Pin It on Pinterest

Share This