Parasta juuri nyt: Flow Festival Special!

08.08.2022
Kuva1 16

Flow Festival 2019. Kuva: Flow Festival / Petri Anttila

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Elsa Lindström innostuu tänä viikonloppuna järjestettävän Flow Festivalin monipuolisesta tarjonnasta.

Flow Festival on omasta mielestäni yksi Suomen cooleimmista festareista – eli brändäys on onnistunut ja hyvin.

Vuodesta toiseen lavoille on noussut erilaisia kiinnostavia artisteja, suurista nimistä nouseviin indie-artisteihin. Tänä vuonna (12.–14.8.2022) pääesiintyjinä ovat perjantaina Gorillaz, lauantaina Florence + The Machine ja sunnuntaina Nick Cave and the Bad Seeds – joista viimeisin on oma suosikkini ja ykköshypekohteeni, sillä Caven edellinen keikka Pori Jazzissa oli maaginen.

Muilla lavoilla on kymmenittäin hyviä nimiä – esimerkiksi Red Arena by Lapin Kulta Pure -teltassa, jonne mahtuu 15 00 henkeä, nähdään tanskalaisen elektropopin kuningatar , punkkilegenda Bikini Kill ja turkulainen R&B-taituri Louie Blue.

Free.fi Black Tentissä lavalle puolestaan nousevat muiden joukossa iki-ihana Arppa, räpillään kantaaottava Yeboyah ja brittiläinen synthpop-artisti Holly Humberstone.

Viikonloppuun mahtuu suurimpien nimien lisäksi myös kymmenittäin pienempiä timantteja, joista osan poimin tähän. Liian paljon jää (taas) näkemättä, sillä vieläkään kukaan ei ole keksinyt miten olla kahdessa paikassa samaan aikaan.

1

Flow’n ”maamerkki” eli pallolava on täällä taas, nimellä Balloon 360°. Perjantaina pallon alla esiintyy poppia punkiin, folkiin ja kuka tietää vielä mihin kaikkeen sulavasti yhdistävä Isaac Sene, ja lauantailta odotukset Linda Fredriksson Juniper -jazzbändin suhteen ovat korkealla.

2

Suomalainen elektroduo Morphology on jo jonkinasteinen legenda. Morphologyn musiikki on tummaa elektroa kauneimmillaan, ja se synnyttää halun sukeltaa syvemmälle. Duo tunnetaan kokeilevista ja kiehtovista liveseteistään, ja odotankin Resident Advisor Front Yard -lavan keikkaa (3.8. klo 16) innolla.

3

The Other Sound X Sun Effects -nimetystä Suvilahden voimalaitoksesta löytyy ehkä vuoden paras elektro-ambient-lava. Caterina Barbierin (12.8. klo 20.30) musiikissa kuulee futuristisia sävyjä ja psykedeliaa. Babrierin jälkeen esiintyvä TRAINS (12.8. klo 22.15) tuo kuuntelijan takaisin maan- ja merenpinnalle. Lauantaina klo 19.30 lavalle nousee Marja Ahti, jonka musiikki leikkii ja kutsuu keskusteluun.

Kaikkien kolmen musiikkia voi luonnehtia ambientiksi elektroksi, joka on kuin viipyilevää seikkailua tämän ja toisen maailman rajoilla, ajatuksia vapauttavaa iloa.

4

Flow’n erityispiirre on taidepuoli, josta löytyy aina herkkuja silmille korvien lisäksi. The Other Sound X Sun Effects -alueelta löytyy joukko kiinnostavia taideteoksia: Ville Mäkelän tyrannioita ja despootteja kritisoiva Ivana V, Merle Karpin luontoa, luontosuhdetta ja taiteen suhdetta niihin pohtiva videoteos Hehku sekä Metsä puilta, metsän ja viivakoodien yhtäläisyyksiä tutkiva teos Alexander Salvesenilta, jonka taidetta on nähty muun muassa Lux Helsingissä ja Mäntän Kuvataideviikoilla.

Kuva2 27

Alexander Salvesen: Now In Some Other Time, 2019 – käsintehdyt lasimaalaukset ja heijastukset Träskändan kartanon seinälle. Kuva: Alexander Salvesen

5

Ja päätetään musiikin ja taiteen komboon: Cirkossa on esillä suomalais-irakilaisen Adel Abidinin uutuusteos Musical Manifest, joka koostuu kuudesta musiikkivideosta, joissa Abidin laulaa ja näyttelee. Niiden kautta Abidin tarkastelee kieltä, pelkoja ja epävarmuuksia, kietoen ne kaikki identiteetin ja perspektiivin ympärille. Musiikki ja rakkaus siihen on myös osa omaa identiteettiäni, joten tämä on nähtävä – ja teosta voisi melkeinpä suositella kaikille festarikävijöille pakolliseksi.

Elsa Lindström

Kuva3 25

Still-kuva teoksesta Musical Manifest. Kuva: Adel Abidin

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua