Parasta juuri nyt: Edinburgh Special

07.07.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Jukka Salminen kertoo, mitä ei kannata sivuuttaa Skotlannin pääkaupungissa vieraillessa.

Asuin viime vuoden Edinburghissa ja koen velvollisuudekseni raportoida ainakin tämän verran kokemuksistani Skotlannin pääkaupungissa.

1

Tällaisella historialla kyllästetty kaupunki oli ainakin minulle liikaa ottaa haltuun. Kaikkien tärkeiden tapahtumien hahmottaminen vuosisatojen aikajanalle on lähes mahdotonta.

Kannattaa siis valita itseä kiinnostavat asiat ja keskittyä niihin. Minulle ne liittyvät Edinburghiin sijoittuviin tv-sarjoihin, kuten Rebusiin, tai elokuviin, kuten Trainspottingiin.

Internetistä löytyy omiin tarpeisiin tietoa ja tarinoita kuvauslokaatioista.

2

Golf Tavern on loistava mahdollisuus ihmiselle, jota golf ei sinällään kiinnosta, sillä lajin synnyinmaassa sitä täytyy tietenkin kokeilla. Meadows-puiston vieressä oleva 36-reikäinen pubigolf-rata on loistava paikka perheille tai kaveriporukalle läiskiä golfia ja nauttia Golf Tavernin juomista. Lisäksi pubissa on loistava ruoka ja, auringon laskiessa Arthur’s Seat näyttää ulkoterassilta upealta.

3

Edinburgh on meren äärellä ja Portobello Beach ihana paikka läpi vuoden. Rantabulevardi kahviloineen ja ravintoloineen on oma maailmansa, ja kesäisin ranta on täynnä ihmisiä.

Cramond Island on kaupungin pohjoispuolella ja sinne voi kävellä rannalta laskuveden aikaan. Saarella on ollut asutusta jo roomalaisten aikaan, mutta erityisesti sitä on käytetty lampaiden kasvatukseen ja kalastukseen. Maailmansodissa sinne on rakennettu bunkkereita ja siellä ne ovat pystyssä edelleen.

4

North Berwick on lempipaikkani Skotlannissa. Ota juna Waverley-asemalta itään ja käy Lobster Shackissa syömässä ja Steampunk Caféssa kahvilla. Vuokraa pyörä Law Cyclesista ja aja Driftiin merenrantakahvilaan.

5

Muita itkettävän hyviä asioita ovat…

  • Dishoom: ihanaa bombaylaista ruokaa.
  • Säkkipillit: sisälläni läikähtää aina, kun kuulen pipe bandin soittavan.
  • Täydet pintit: lasit täytetään piripintaan.
  • Halpa cheddar: extra mature cheddar maksaa 2,50 puntaa ja on ihana asia!

Jukka Salminen