Parasta juuri nyt (9.2.2023): Britannian parhaat pienoismallit, Koko Britannia Leipoo, Lääkärit vastaan internet, Parasta katseluaikaa

09.02.2023
PAAKUVA b

Britannian parhaat pienoismallit. Kuva: Channel 4

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Petri Hänninen on rentoutunut hyväntuulisten realitysarjojen parissa ja lukenut nykytelevision historiaa.

1

Britannian parhaat pienoismallit (The Great Big Tiny Design Challenge, 2022) on lämminhenkinen reality-sarja siitä, kuka ja kenen joukkue sisustaa upeimmin nukkekodin huoneen. Sarjan juju on siinä, että kilpailijat muodostavat tiimejä, jotka koostuvat joka jaksossa eri kilpailijoista. Ryhmä hitsautuu yhteen, eikä ketään puukoteta selkään vaan kilpakumppaneita kannustetaan ja autetaan, ja pudonneiden perään itketään. Toki kritiikkiäkin esitetään, mutta se on rakentavaa ja asiallista.

Tuomareista Willard Wigan on paha poliisi ja Laura Jackson hyvä poliisi. Juontaja Sandi Toksvig viljelee rutikuivaa brittihuumoria, ja kaikki käyttävät valloittavan erikoisia sanoja ja kielikuvia, omalla paksulla murteellaan lausuttuna.

Kilpailijat rakentavat ällistyttäviä pienoisesineitä ja huoneita historian lehdiltä. Rokokoo-sali, art deco -kylppäri, Elisabethin aikakauden makkari, Yrjön aikainen keittiö ja niin edelleen. Käsittämätöntä millaisia toimivia ja pikkutarkkoja pienoismalleja jotkut luovat muutamassa tunnissa. Äbsölytli göötsös!

Britannian parhaat pienoismallit MTV Katsomossa ja C Morella.

2

Kun kerran realitylinjalle suistuttiin, niin jatketaan samaan malliin. Toinen vastaava, ja varsin koukuttava reality on Koko Britannia leipoo (The Great British Bake Off), joka on jatkunut jo vuodesta 2010 saakka. Tuoreimmissa jaksoissa juontajina toimivat päiväyksensä ohittanutta glamrokkaria muistuttava Noel Fielding ja Pikku Britanniasta tuttu kiiltäväkaljuinen Matt Lucas, jotka tuovat sarjaan omituisen nyrjähtäneen tunnelman.

Niin kuin ei leipurien kakkaroissa olisi jo tarpeeksi. Amatöörileipurit kun loihtivat mitä merkillisimpiä leivonnaisia, jotka jäisivät suomalaisessa kakkupöydässä koskematta. Mutta komeita ne ovat!

Koko Britannia leipoo MTV Katsomossa.

3

Kukapa ei tarkkailisi toisia ihmisiä sillä silmällä, että mahtaa tuollakin olla hoitamaton ADHD ja toisella Asperger. Ai, etkö?

Kumminkin katsot norjalaista Lääkärit vastaan internet -tv-visailua, jossa joku tosielämän henkilö esittelee oireensa, ja kaksi joukkuetta pähkäilee mikä häntä mahtaa vaivata. Lääkärit luottavat tietotaitoonsa, ja maallikkojen joukkue kahlaa läpi internetiä. Oikean diagnoosin tehnyt joukkue nappaa pisteet.

Lääkärit vastaan internet Yle Areenassa.

4

Jani Saxellin toimittama Parasta katseluaikaa (WSOY, 2020) on mitä mainioin sukellus television kultakauden historiaan. Twin Peaks, Vallan linnake, Mad Men, Battlestar Galactica, Anna a lopussa, Alias Grace ja kaikki muut.

Parasta kirjassa on omien tv-kokemusten kertaaminen sekä sarjojen tarkkasilmäinen analysointi, vaikka muutama kirjoittaja sortuukin turhan semioottiseksi. Mike Pohjola latelee erinomaisia faktoja siitä, kuinka tuottajat lopulta pilasivat Game of Thronesin. Muutkin kirjoittajat myöntävät rehellisesti, etteivät heidän lempisarjansa kaikki kaudet välttämättä ole hyviä, ja perustelevat miksi näin on. Joitain esitellyistä sarjoista en ole itsekään nähnyt, mutta esseet panivat minut nostamaan ne katselulistalle.

5

Veden lorina ränneissä on kuin eurojen kilinää, sillä se kertoo että tuleva sähkölasku on kohtuullisuuden puitteissa. Ensimmäistä kertaa eläissäni nautin loskasta ja harmaudesta. Aiemmin olin vankkumaton paukkupakkasten ja karvalakkikelien kannattaja, mutta energiakriisi ja sähkön hinnan nousu tekevät ihmeitä ihmisen mielipiteille.

* *

…plus

Tuota, olis mulla vielä yksi. Nimittäin vanha kansa tiesi, miten lihasjumit lähtee. Kunnon löylyt ja koivuvihta, ja johan on seuraavana päivänä paikat auki. Vakuumipakattuja vihtoja saa alle kympillä muun muassa Clas Ohlsonilta ja Puuilosta. Kauhea siivo siitä tulee, mutta kestävät oikein säilöttynä useammankin käyttökerran.

Petri Hänninen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua