Parasta juuri nyt (6.7.2021): Pyöräily, säveltäminen, vinyylilevyt, Carnivàle, Viinistun taidemuseo

06.07.2021
Viinistu

Viinistun taidemuseo sijaitsee noin 80 kilometrin päässä Tallinnasta. Kuva: Jesse Heikkinen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kesäisen inspiraation vallassa Jesse Heikkinen on nauttinut taiteesta sekä kokenut vapauden ja vauhdin huumaa.

1

Jo pitkän aikaa keikkalavoilla heiluminen sekä soittokamojen kantaminen paikasta toiseen on ollut minulle lähes ainoa liikuntamuoto. Luonnollisesti koronan aiheuttamien rajoitusten takia tämäkin liikuntamuoto on ollut viime aikoina erittäin vähäistä, mutta uusi kotikaupunki ja sen myötä uudet työkuviot ovat innostaneet minua hyppäämään pyörän selkään lähes vuosikymmenen mittaisen tauon jälkeen.

Voi sitä vapauden ja vauhdin harmonista huumaa, kun poljet peltojen keskellä kauniissa kesäaamussa lempimusiikkiasi kuunnellen! Muistakaamme kuitenkin käyttää kypärää ja pakata juomapullo mukaan ennen lähtöä.

2

Tämä kesä on ollut minulle äärimmäisen inspiroivaa aikaa. Sävellyskynä on ollut terävimmillään ja pöytälaatikkoon on kasaantunut valtava määrä uusia biisiaihioita sekä valmiita demoja.

Uskon pyöräilyn ja luonnon helmassa vietetyn ajan olevan syypäitä tähän, sillä onhan luonto ihmisille ikiaikainen inspiraation lähde. Saa nähdä, montako uutta bändiä tulen vielä perustamaan ennen tulevaa talvea.

3

Uuden asunnon myötä sain viimeinkin asennettua kunnollisen äänentoistojärjestelmän vinyylisoittimelleni, ja nyt muutaman kuukauden aikana äänitekokoelmani on kasvanut ainakin kolminkertaiseksi.

Vinyyli on jo muutaman vuoden ollut myydympi formaatti kuin CD, eikä ihme: levyn hypnoottista pyörimistä seuratessa on pakko nöyrtyä tuon fyysisen tallenneformaatin nerokkuuden edessä.

Viimeisen parin kuukauden aikana levylautasellani eniten kierroksia ovat keränneet Dead Can Dancen sekä King Crimsonin vinyylit.

4

Kuumat ja raukeat kesäillat sekä Carnivàle – taivaassa solmittu liitto. Daniel Knaufin luomaa televisiosarjaa suunniteltiin kuvattavan kuuden tuotantokauden verran, mutta HBO katkaisi tuotannolta rahahanat jo kahden kauden jälkeen vuonna 2005.

Sarjassa seurataan varsin erikoista tivoliryhmää, joka matkaa läpi kuivuuden ja suuren laman riepottelemaa 1930-luvun jenkkilää. Mukana matkassa ovat muun muassa telekineettisiä voimia omaava katatoninen korttipovaaja sekä sokea absinttijuoppo mentalisti.

Carnivàlen mystinen ilmapiiri, hidas tempo sekä uskomattoman kaunis visuaalinen toteutus tekevät siitä täydellisen sarjan nautittavaksi kuuman kesäpäivän päätteeksi. Mainittakoon vielä, että Clancy Brownin suoritus Justin Crowena on aivan uskomaton.

Carnivàle on katsottavissa HBO Nordic -palvelusta.

5

Viinistu on pieni parinsadan asukkaan kylä Pohjanlahden rannalla, jonne päädyin erään paikallisen opastamana käydessäni vastikään Virossa. Vanhan kalastuskolhoosin tiloihin tehty taidemuseo oli todella vaikuttava ja kokoelma hämmästyttävän laaja. Kyseessä on poliitikko Jaan Manitskin yksityinen taidekokoelma, joka koostuu virolaisesta taiteesta 1800-luvulta nykyaikaan.

Noin tuhat teosta kattava kokoelma on ehdottomasti näkemisen arvoinen, kuten myös museon viereisessä ”tynnyrigalleriassa” nähtävillä oleva Aili Vintin näyttely Naine ja Meri.

Tallinnasta matkaa museoon tulee noin 80 kilometriä, vahva suositus!

Jesse Heikkinen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua