KULTTUURIGAALA EHDOKASKEHYKSET Vuoden kulttuuriteko KUVAAJA MA

Parasta juuri nyt (6.1.2023): Telakka Jazz, My Rock’n’Roll Friend, Universumin puutarhat, Tavara-asema, Honky Tonk Radio Girl

Janne Laurila
06.01.2023
Inka Hannula ja Teemu Raudaskoski IMG 20221114 203754 1528x1536 1

Galleria Saskiassa on esillä Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken teoksia.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Janne Laurilan listalta löytyy Tracey Thornin kirjaa, amerikkalaista radio-ohjelmaa sekä Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken taidetta.

1

Ajankohtaisesti olen todella innoissani tänään perjantaina (6.1.2023) alkavasta Telakka Jazz -tapahtumasta, jota kuratoin yhdessä Janne Tuomen kanssa.

Parin välivuoden jälkeen järjestettävä tapahtuma on venynyt tänä vuonna kolmipäiväiseksi. Tärppeinä voisin mainita perjantailta loistavan vapaata jazzia ja nykymusiikkia yhdistelevän Ainon-yhtyeen, jonka albumi Drought (We Jazz) oli yksi vuoden 2020 piristävimpiä tuttavuuksia. Lisäksi perjantaina esiintyy Pelkkä Poutanen, jonka keikan piti alun perin olla levynjulkaisukeikka. Kuitenkin tapahtuman siirryttyä vuodella on Pyhä veri vuotaa (Eclipse, 2022) kerennytkin kerätä jo kiitosta ja muun muassa Emma-ehdokkuuden!

Lauantailta voisin nostaa Libero Mureddun konsertin ja sunnuntailta todellisen spesiaalin, kun Suhkan Uhka -nimellä esiintyvää kokoonpano soittaa edesmenneen Antti Hytin sävellyksiä hänen muistokonsertissaan.
Henkilökohtaisesti olen tohkeissani myös mahdollisuudesta esiintyä Hot Herosin kanssa sekä lauantain dj-keikastani. Olen jo pakannut liikaa levyjä laukkuun, varmuuden vuoksi!

2

Luin joulun aikaan Tracey Thornin kirjan My Rock’n’Roll Friend (Canongate, 2021). Thorn on tietysti paljon tunnetumpi mainion Everything But The Girl -yhtyeen laulusolistina, mutta viime vuosina hän on kirjoittanut useammankin kehutun kirjan.
My Rock’n’Roll Friend kertoo The Go-Betweens -yhtyeen rumpalista Lindy Morrisonista, räiskyvästä ja värikkäästä persoonasta, jonka elämä on ollut paljon muutakin kuin indie-yhtyeessä rumpalointia.

Kirja ei oikeastaan keskity musiikkiin, eikä muusikkokirjojen tavoin käy läpi biisejä ja levyjä. Pikemminkin se on tarkkanäköinen ja kauniskielinen kuvaus elämästä bändin jäsenenä, naisena ja ystävänä 1980-luvun musiikkimaailmassa.

Thornin kirjassa käy ilmi, minkälaisia poikakerhoja rock-lehdet ja bändikuviot aikoinaan olivat. Morrison oli kokeneempi, lukeneempi ja kenties sivistyneempikin kuin The Go-Betweensin häntä seitsemän vuotta nuorempi lauluntekijäkaksikko Robert Forster ja Grant McLennan. Silti Morrisonilta lähinnä kyseltiin, miltä tuntuu olla tyttö bändissä, ja konserttiarvioissakin häntä kuvailtiin lähinnä toiseuttavin termein.
Thornin älykäs ja miellyttävällä tavalla arkinen tapa kirjoittaa kuljettaa tarinaa hienosti eteenpäin ja tuo näiden kahden toisistaan hyvin erilaisen naisen ystävyyden lähelle. Hieno kirja!

3

Talven harmauteen kaivataan värikkyyttä. Sitä tarjoaa Inka Hannulan ja Teemu Raudaskosken yhteisteoksia esittelevä näyttely Universumin puutarhat Galleria Saskiassa. Näyttely avautuu tänään ja on esillä vain kolme viikkoa, joten kannattaa mennä heti eikä viivytellä.

Hannula ja Raudaskoski ovat maalanneet yhdessä jo vuosia ja heidän tyylinsä on kehittynyt eräänlaiseksi muotojen ja värien leikiksi, jossa voi halutessaan nähdä Tohtori Sykerö -henkisiä kojeita, olentoja ja tapahtumien sarjoja.

Hannulan ja Raudaskosken yhteismaalauksia onkin nähty näyttelyiden lisäksi muun muassa Tampereen elokuvajuhlien julisteessa, pianisti Ville Hautakankaan levyn kannessa ja rumpali Janne Tuomen bassorummun kalvossa!

Universumin puutarhat Galleria Saskiassa 25.1.2023 asti.

4

Ensi viikolla avataan Tullikamarin välittömässä läheisyydessä Tavara-asema.
En ole aiemmin päässyt kehittämään tapahtumataloa alusta saakka, mutta nyt olen saanut tämänkin kokea.

On todella innostavaa nähdä kuinka vajaassa vuodessa kylmillään olleeseen rakennuksen kuoreen on tehty nykyaikaiset vaatimukset täyttävä konserttisali upealla parvella ja ravintolapalveluilla. Todella moni ihminen on tehnyt valtavan työn talon käynnistämisessä, ja ensi viikolla pääsemme vihdoin nauttimaan konserteista ja tapahtumista!

Olen toki innoissani talon ohjelmasta kokonaisuudessaan, mutta henkilökohtaista sieluni kanteletta värisyttelee erityisesti heti avajaisviikonloppuna nähtävä ruotsalaisen Dina Ögon -yhtyeen keikka (14.1.2023), jossa avausesiintyjänä nähdään loistava Pambikallio.

Luvassa on muutenkin hyvin jännittävä kevät K40-discoineen ja teemabileineen, tervetuloa vierailemaan!

5

Paljon närää ja keskustelua on herättänyt Yle Radio Suomen ratkaisu hyllyttää rakastetut erikoisohjelmat Kantritohtori ja Bluesministeri. Esa Pulliainenkin otti asiaan ärtyneesti kantaa uutenavuotena somessa.

Itseänikin huolestuttaa intohimoisena musatohkeilijana tarjonnan kaventuminen. Kaikki eivät osaa tai ehdi kaivaa luovin ristiviittauksin kiehtovaa uutta musiikkia kuuluville, näissä asioissa kuratoidut erikoisohjelmat näyttelevät mielestäni suurta roolia.

Haluankin suositella kantrimusiikin ystäville amerikkalaista vaihtoehtoa pahimpaan roots-nälkään. Kuuntelen nimittäin säännöllisesti WFMU-kanavan nettisivuilta hienoa Honky Tonk Radio Girl -ohjelmaa. Ohjelman toimittaja Rebecca Birmingham on asiansa osaava ja hauska tyyppi, joka keräilee muun muassa vanhoja New Orleans- ja country-seiskoja. Ohjelmassa soi yleensä pelkästään hyvä musiikki!

Janne Laurila

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua