Parasta juuri nyt (6.1.2022): Lux Helsinki, Don’t Look Up, Konrad Mägi, Naisia vanhuuden partaalla, lumi

06.01.2022
lux helsinki 2022

Fuse* – Falin Mynd. Suvilahti. Kuva: Petri Anttila

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Eija Niskasen listalta löytyy kuvataidetta, elokuvaa ja valoa.

1

Joulunpyhinä Don’t Look Up (2021) oli kaikkien huulilla, trendasi Twitterissä, sai kriitikot kriittisiksi ja tiedemiehet hurmioon. Adam McKayn ohjaama elokuva on tuiki tarpeellinen ja reippaalla kädellä tehty satiiri siitä, miten vitkastellen poliitikot ja talouselämä ovat valmiita ottamaan vastaan maailmanlaajuisen tuhon uhan – elokuva viittaa ennen kaikkea ilmastonmuutokseen, mutta itselleni tuli sitä katsellessa mieleen myös koronapandemia ja se, miten innokkaasti osa ihmiskuntaa pistää mieluummin päänsä pensaaseen kuin tajuaa sen, että liemessä ollaan.

Elokuvan vastaanotto kertoo jotakin elokuvakritiikin tilasta, vähän samaan tapaan kuin Silvia Hosseini näkee kirjallisuuskritiikin olevan oudossa raossa. Ratkaiseva konflikti muodon ja sisällön merkityksen välillä elokuvan vastaanotossa näyttää todellakin olevan. Tärkeän viestinsä lisäksi Don’t Look Up saattaakin hyvässä lykyssä avata keskustelua elokuvakritiikistä ja sen perustasta ja tavoitteista.

Don’t Look Up katsottavissa Netflixissä.

dont look up

Leonardo DiCaprio ja Jennifer Lawrence näyttelevät tieteentekijöitä, joita ei uskota. Kuva: Netflix

2

Lux Helsinki peruttiin viime vuonna, mutta tänä vuonna se jälleen ilahduttaa keskellä pimeintä vuodenvaihdeaikaa, etenkin kun niin moni menopaikka Helsingissä on kiinni.

Valoteoksia on sijoitettu pandemia-aikaan sopivasti ympäri Helsinkiä Vuosaarta myöten ja lähitarkastelua vaativat pienten tilojen teokset siirretty parempina aikoina näytettäväksi. Houkuttelevilta kuulostavat Korkeasaaren valot ja Olympiastadionin seudun teokset. Myös Eduskuntatalo on Lux-valaistu. Kaunis luminen maisema antaa teoksille hyvän taustan.

Lux Helsinki 5.–9.1.2022 klo 17–22 (paitsi Korkeasaari klo 10–19, Korkeasaareen pääsymaksu ja ennakkovaraus).

3

EMMA eli Espoon modernin taiteen museo tarjoaa vielä 23.1.2022 saakka tunnetun virolaistaiteilijan Konrad Mägin laajan näyttelyn.

Konrad Mägi (1878–1925) oli yksi virolaisen modernismin uranuurtajia. Hänen keskeisiä aihepiirteitään olivat maisemat ja muotokuvat. Viron haaleanväriset, aika lailla Suomea muistuttavat maisemat hän näki taiteessaan voimakkaissa Välimeren väreissä. Molemmista lajityypeistä löytyy niin Virossa kuin ulkomailla maalattuja teoksia, osa myös Suomessa tehtyjä. Mägin toiminta Suomen kulttuuripiireissä lieneekin maamme taidehistorian tuntemattomia koloja.

Mägi on aiemmin ollut laajasti esillä Tallinnan Kumussa.

Mägi norjalainen maisema for KT

Konrad Mägi: Norjalainen maisema, 1908–1910. Kuva: Viron taidemuseo

4

Naisia vanhuuden partaalla on Riikka Rahin puhesarja vanhenevista naisista. Rahi oli havahtunut kuudenkympin kriisissään siihen, että elämää on enemmän takana kuin edessä ja että naisen vanheneminen käsitetään ja käsitellään yhteiskunnassa jotenkin oudosti tai pikemminkin jätetään käsittelemättä. Vaihdevuosistakin on alettu vasta aivan viime aikoina puhua julkisuudessa.

Sarja on humoristinen ja käy läpi eri elämänalueita työelämästä ihmissuhteisiin, seksiin ja vaikkapa siihen, miten ei enää löydä silmälaseja eikä avaimia ja löytääkin ne sitten aivan oudosta paikasta.

Naisia vanhuuden partaalla Yle Areenassa.

5

Lumi on tullut ja sitä tulee lisää. Helsinki on tätä kirjoittaessani todellinen winter wonderland. Nyt vain lisää samaa, että saadaan ladut auki ja pääsee hiihtämään.

Yksi Suomen parhaista puolista on neljä vuodenaikaa, ainakin niin kauan kuin ilmastonmuutos ei vie niitä. Pandemian aikana, paljon ulkona kävellessäni, olen alkanut nähdä niistä jokaisen kauneuden.

Eija Niskanen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua