Parasta juuri nyt (5.5.2022): Kaosens mittpunkt, matkasovellukset, Tivoli Food Hall, Suomen passi, italialainen kahvila

05.05.2022
PÄÄKUVA PJN 115

Hiljaista matkaa, toivottaa SJ. Kuva: Kimmo Ylönen

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kimmo Ylönen on läpäissyt kaaoksen keskipisteen ja nauttinut italialaista kahvia.

1

Kaosens mittpunkt, kaaoksen keskipiste, julistaa väliaikaisen kävelytunnelin seinään ruuvattu kookas kyltti. Kuin asiaa alleviivatakseen kulkijat ovat suihkuttaneet maalikannuistaan tekstiä tekstin päälle. Piste on sijainnut jo jokusen vuoden Tukholmassa, noin puoli kilometriä Stadsgårdenin satamasta keskustaan päin. Alueella tehdään järjestelyjä.

Seikkailuun suuntaavan tutkimusmatkailijan on hyvä mitata selviytymistaitonsa heti matkan alussa. Jos onnistuu hoipertamaan ehjin nahoin ulos kaaoksen keskipisteestä, voi kohdata alligaattorit, lumivyöryt ja haaksirikot luottavaisin mielin.

2

Vannoin aikoinaan ja aina uudestaan, että kirjoitan pergamentille ja maksan kävyillä. Älypuhelinta en ala räplätä. Saa nauraa.

Parasta ja kätevintä on matkan tekoa avittava app. Olen tullut laivalla, kahdella junalla ja neljällä linja-autolla kauas Espanjaan ilman yhtään paperille tulostettua lippua. Sovelluksiin tilatut liput saa näkyviin ilman verkkoyhteyttä ja laitteelle saa syötettyä sähköä melkein kaikista kulkuneuvoista tai asemilla ainakin.

Eri yhtiöiden tapa tarkistaa sähköinen lippu voi vaihdella, mutta ongelmia ei ole ollut. Eikä sitä puhelinta edelleenkään tarvitse yhtenään räplätä. Lippujen esiin taikomisessa ei mene yhtään sen enempää aikaa, kun kaikki A-neloset muovikansioon järjestäneeltä kanssamatkustajalta. Maisemia ehtii katsella.

3

Hyvä vaihtoehto Kööpenhaminan rautatieaseman käytävillä tapahtuvan ketjumuonituksen ja oikean ravintola-aterian välille löytyy asemalta koilliseen. Heti Bernstorffinkadun toisella puolella venyy pituutta maailman toiseksi vanhimman huvipuiston ravintolamaailma, Tivoli Food Hall.

Lainaan ohikulkevaa suomalaisryhmää valistavaa opasta: ”Tääl on saman katon alla erilaisia nousevia food-konsepteja.” Viisitoista kioskia tarjoaa makuja Marokosta Intiaan ja Meksikosta Italiaan. Salaattibaari on islantilainen. Edes purilaiset eivät tule jättiläisten hihnalta.

Kauppahallia muistuttavassa tilassa annokset tilataan ja noudetaan kioskien tiskiltä. Ruoka nautitaan omassa, vapaasti valittavassa pöydässä. Ainakin ennen sesongin alkua, siis juuri nyt, ympäristö on miellyttävällä tavalla eloisa.

4

Passia on tällä matkalla kysytty kahdesti. Tarkastukset tapahtuivat Saksan ja Sveitsin rajoilla. Eri maista tulevilla ihmisillä on erinäköisiä henkilöpapereita. Joidenkin maiden kansalaisia ehdottoman palveluhenkiset, mutta kohteliaalla tavalla tiukat rajavalvojat haastattelevat matkan päämäärästä, kestosta ja tarkoituksesta. Asiakirjat viedään toimistoon tarkastettavaksi. Paperiton perhe saatetaan ystävällisesti ulos, sivuun ja kohti epävarmaa huomista.

Suomen passille ja minulle sen takana toivotetaan hyvää matkaa minne ikinä. Ihmevihko toimii. Taannoin Chilessä rajaviranomainen ohjasi minut ohi pitkän jonon ja sen päässä odottavan läpivalaisulaitteen. Hymyilevä virkamies katkaisi alkaneen mutinan toteamalla jämptisti: ”Hän on Suomesta.”

5

Terassilla on muovituolit. Pienellä pöydällä seisoo erityinen paperipyyhelaatikko. Sokeri on pakattu pikku pötköihin, joita kuuluu heiluttaen ja napsutellen herkistellä ennen jauheen purkamista kuppiin. Autot baarin edessä on pysäköity kahteen rinnakkaiseen riviin, ulommaisten olettaessa, etteivät kadun reunaan jääneet ole juuri nyt menossa minnekään.

Baarin pitäjä, apulaiset ja asiakkaat ovat kaikki saman italialaisen kylän tai korttelin väkeä. Kaikkia tervehditään. Kaikki tiedetään ja tunnetaan. Kaikista juorutaan selän tai tolpan takana. Ymmärrän puhetta tarpeeksi vähän.

Tämä on äänekäs rauhan satama, jossa asemilla uhanalaiset matkatavarani kököttävät turvassa pappa-barrikadin takana. Kahvi on aina hyvää. Kaljaa saa tarpeeksi pienissä pulloissa, mutta janon yltyessä myös isoissa. Useimmat syövät jäätelöä.

Kimmo Ylönen

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua