Villiomenapuu-muraali. Kuva: Miina Puolitaival
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anna Elina Isoaron listalta löytyy runoutta, musiikkia ja muraaleja.
1
Kouluikäisten lasteni ensimmäiseksi kesälomaviikoksi reissasimme Kaustiselle ja osallistuimme siellä perinteikkäälle Näppärikurssille. Mauno Järvelän kehittämä näppäripedagogiikka on kansanmusiikkilähtöinen musiikkikasvatusfilosofia, jonka kantavana ajatuksena on, että eri ikäiset ja tasoiset musiikinharrastajat soittavat yhdessä. Intensiivinen musiikkileiriviikko oli hieno kokemus lapsilleni – he selvästi nauttivat yhteissoitosta – mutta lopulta kaikkein eniten fiiliksissä taisin olla minä, ysärillä totisiin tutkintosuorituksiin keskittyneen musiikkiopiston käynyt sellisti, jonka instrumentti oli ennen kurssia virunut koskemattomana kotelossaan monta vuotta.
Arkiviikon kestoisen leirin aikana harjoiteltiin tunnin konserttiohjelmisto, ja intensiivinen rutistus huipentui kahteen konserttiin Kansantaiteen keskuksessa. Konsertteja piti järjestää kaksi sen vuoksi, että liki 300-päinen leiripoppoo ei olisi mahtunut yhtä aikaa konserttilavalle.
Näppäripedagogiikasta voi saada maistiaisia myös eri puolilla Suomea ympäri vuoden järjestettävillä viikonloppukursseilla. Tämän kesän ohjelmistoa pääsee kuulemaan vielä Kaustisen kansanmusiikkifestareiden Mukulamatineassa.
Kaustisen Kansanmusiikkijuhlat 10.–16.7.2023.
2
Yhteismusisoinnin iloa olen saanut kokea tänä kesänä myös kuoron riveissä. Laulan Naiskuoro Telluksessa, joka osallistui kesäkuussa Tampereen Sävel -kuoro- ja lauluyhtyetapahtumaan. Tampere-talossa järjestetyssä monipäiväisessä katselmuksessa lavalle nousi lähes 50 kuoroa. Kotimaisten kuorojen joukossa kuultiin myös kansainvälisiä vieraita, ja esimerkiksi tarttolaisen kamarikuoro Helün kaunis sointi teki minuun kuulijana vaikutuksen. Huipuinta oli tietysti kuitenkin päästä itse pramean konserttitalon isoon saliin laulamaan!
Osana festaria järjestettiin lukuisia ilmaiskonsertteja ja muita tapahtumia, ja erityisen hauskaa olikin sattua Telakan terassille haitarilla säestettyyn yhteislaulutuokioon.
3
Tampere-talon ison salin lavalla sain kesäkuussa nähdä myös elävän legendan Patti Smithin. 76-vuotiaan rock-tähden karisma oli pettämätön ja sen voimin vaimennettiin myös suomalaiskansallista myötähäpeää herättäneen känniöykkärin huutelu.
Yleisö eli vahvasti liki kaksituntisen konsertin mukana, välillä penkeistä tanssiin nousten. Patti Smithin poliittisimmat kappaleet tuntuivat entistäkin ajankohtaisemmilta, ja runoilijan mieltäni sykähdytti myös illan aloitus runonlausunnalla.
4
Viime viikolla vietettiin Tammelassa Pinninkadulla Villiomenapuu-nimisen muraalin julkistusjuhlaa.
Kirsi Kunnaksen runosta ammentavan julkisen taideteoksen ovat tuottaneet yhteistyössä Annikin runofestivaali ja Pirkkalaiskirjailijat. Teoksen on toteuttanut kuvataiteilija Verna Tervaharju.
Uusi muraali asettuu dialogiin kolme vuotta sitten valmistuneen Teemu Mäenpään tekemän Runopuu-muraalin kanssa. Runopuun lähtökohtana on teksti Mirkka Rekolalta.
Muraalin julkistusjuhlan ohjelmanumeroissa käsiteltiin Kirsi Kunnaksen kirjailijanuraa hyvin monipuolisesti. Vaikka Kunnas tunnetaan ylivoimaisesti parhaiten lastenrunoistaan, hän kirjoitti myös aikuisille suunnattua lyriikkaa ja toimi suomentajana. Muraaliinkin valittu runokatkelma on peräisin Kunnaksen aikusille kirjoittamasta tuotannosta.
Kirpeänhauskana yksityiskohtana ohjelmasta jäi mieleen Mirkka Rekola -elämänkerturi Jonimatti Joutsijärven puheenvuoro, jossa hän valotti näiden kahden tamperelaisen runoilijasuuruuden kimuranttia ystävyyttä: välillä egot saattoivat kolista yhteen, mutta ymmärrys suurista elämän pohjavirroista oli jaettua.
5
Runoilot Tampereella jatkuvat tällä viikolla – onhan torstaina 6. heinäkuuta Runon ja suven päivä! Viitapiiri-yhdistys on järjestänyt jo pitkään Runopiha-tapahtumaa. Muutama vuosi sitten tämä sympaattinen pienoisfestari muutti Tallipihalta Laikunlavalle. Tänä vuonna esiintyjäkaartissa nähdään paikallisten nimien lisäksi muun muassa turkulainen Susinukke Kosola. Jokavuotinen Runopihan vieras on mainio runoimprovisaatioryhmä Muuntaja, joka luo lavalla lennosta runoja yleisön antamista sanoista.
Runopiha-festivaali 6.7.2023. Lisätietoa Facebookissa.
Anna Elina Isoaro
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (21.11.2024): Vaietut arktiset sodat, Pikku Kakkosen konsertti, Oro Jaska
Marja Mustakallio on katsellut Yle Areenaa ja viihtynyt pikkupoikien konserttiseuralaisena.
Parasta juuri nyt (15.11.2024): Polkom, Louhiteatteri, Judith Mok, Rokumentti, Yleisradio
Pasi Huttunen kaipaa lisää poliittista satiiria, intoilee Rokumentista ja suree Ylen heikentämistä.
Parasta juuri nyt (14.11.2024): Die Brücke, romantiikka, avaruus, Larissa Sansour, Tove Jansson
Tällä palstalla kulttuuritoimituksen väki kirjoitta ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Sirpa Pääkkönen on kiertänyt museoita Tukholmassa ja Helsingissä.
Parasta juuri nyt (12.11.2024): Kevään kirjat, Paris Paloma, Munch-museo, Forest Shuffle, The Devil’s Plan
Mikko Saari on lukenut kirjakatalogeja, kuunnellut uutta musiikkia ja käynyt katsomassa Munchin tauluja.