Parasta juuri nyt (4.10.): HBO:n naiskuvaston syys-special – The Deuce, Divorce, Kidding, The Affair

04.10.2019
Maggie Gyllenhaal televisiosarjassa The Deuce.

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kaisa Läärä tuijottaa pimenevissä illoissa suoratoistopalveluiden suosikkeja. Tällä kertaa vuorossa ovat HBO:n sarjat.

1

Kutkuttavan värikästä ja ah niin seitkytlukulaista. Siinä ovat ensiajatukset The Deuce -sarjan kuvastosta.

Heti ensijaksoissa tulee selväksi käsiteltävä teema: naiset ja seksi. Välillä tuntuu, että seksuaalisella vapautumisella ja pornoteollisuuden raadollisuudella halutaan hieman mässäilläkin. Näissä jaksoissa ei sievistellä vaan tehdään hyvin selväksi, ettei 70-luvun meno ollut suinkaan vain kukkia ja mehiläisiä kedoilla. Poikkeuksen stereotyyppiseen käsittelytapaan tekee naisen näkökulma. Toimijana onkin naispäähenkilö, joka toki alkuun on eräänlaisena olosuhteiden uhrina.

Sarja kuvaa kahden erilaisen aikakautensa sankarin matkaa halki yhteiskunnan kehityksen. Tarinsta saa käsityksen, miten aikuisviihdeteollisuuden kehityskaari on kulkenut ja millaisia rooleja naisilla on tässä ollut.

Sarjassa naisten asema ei ole aivan niin yksioikoinen kuin ensijaksolta luulisi. Se on sekoitus parituksen, seksi- ja huumekaupan, hyväksikäytön, valta-asetelmien ja toimijoiden kamppailua sukupuoliroolien näkökulmista. The Deuce tarjoilee roolimalliksi naissankariroolin sukupuolen valtarakenteiden kamppailussa.  Kolmoskausi ottaa käsittelyyn 1980-luvun, ja jaksot ovat tulleet tarjolle syyskuussa.

Sarja nostaa varmasti punan poskille, jollei syyskuura ehdi nipistellä poskipäitä ensin. Nautittavaksi rohkeassa, ei ehkä kovin siveässä tai ainakaan ahdasmielisessä seurassa. Varoitus, tyrkyllä on paljon paljasta pintaa.

2

Sarah Jessica Parker ja Thomas Haden Church televisiosarjassa Divorce.

Sarah Jessica Parker ja Thomas Haden Church sarjassa Divorce.

Avioero, voiko osuvampaa aihetta olla kesälomien jälkeen. Pimenevät syysillat saavat mielen ankeaksi. Tätäkö arki on? Onko tuo sohvan toisessa päädyssä kyyhöttävä ihmisolento todella hän, jonka kanssa haluan hautaani harppoa? Näiden ajatusten keskellä on syytä katsoa Divorce.

Sinkkuelämää-sarjasta tutuksi tullut Sarah Jessica Parker näyttelee tutuin ilmein ja maneerein keski-ikäistä lähiörouvaa Francesia. Perhe-elämä ahdistaa päähenkilön nurkkaan ja kaikki tuntuu tasaisen paksulta, vailla jännitystä ja nuoruuden seikkailuhurmaa. Sitä haetaankin, hieman ennalta-arvattavasti, muualta kuin omasta arjesta.

Tarina alkaa pariskunnan ystävän Dianen 50-vuotisjuhlista, joissa Diane ja hänen miehensä Nick ajautuvat hirveään riitaan. Frances haluaa menoa elämän arkeen, ja toki syrjähyppy sysää tarinaan vauhtia. Lisäksi mukaan otetaan Sinkkuelämää-sarjan tavoin ystäväpiiri.

Tarinaa kuljetaan pääosin Francesin ja Nickin kautta, molempien lähipiiriä kuullen ja kuunnellen. Arkisista ärsytyksen aiheista kumpuavat riidat, kiusaannuttavan tutut tavat ja eroista tutut vaiheet käydään läpi. Ääneen pääsevät myös pariskunnan lapset ja appivanhemmat, puolin ja toisin.

Tuoko ero viidenkympin villityksessä ratkaisun harmaaseen eloon vai onko vanhassa suhteessa sittenkin vara parempi? Ainakin viihdyke on koko kolmen kauden ajan taattua ja tarjoaa perspektiiviä kotikutoisiin sadeiltoihin.

Divorce tarjoilee mielenkiintoisen kattauksen oman elämänsä naissankareita yksinhuoltajasta, kieroutuneeseen parisuhdevallankäyttäjään ja syrjähypyn tekijään. Ehdottomasti pienen suolaisen ja makean kanssa mussutteluun, ehkä jopa ahmien nautittavaksi.

3

Jim Carrey televisiosarjassa Kidding.

Jim Carrey sarjassa Kidding.

Kasvojen vääntelystä tuttu Jim Carrey on jäänyt mieleen vaikuttavasta roolistaan noir-genreen kuuluvasta elokuvasta Numero 23. Tätä muistikuvaa vasten Kidding-sarjan traileri ei luonut kovinkaan suuria odotuksia.

Lastenohjelman juontajaa näyttelevä Carrey on ihastuttavan höpsähtänyt Jeff, eli Mr Pickles (Herra Suolakurkut). Päähenkilö on suoranainen kiltteyden ja viisauden perikuva, kunnes kiiltokuva alkaa säröillä. Pinnan alta paljastuu erilaisia tragedioita, niitä kurjien sattumusten summia, joista meistä jokainen valitettavasti pääsee osalliseksi jossain vaiheessa elämää.

Jeffin vaimo Jill on äärimmäisyyksiin asti venyvä perheen äiti – ja yhtä imelän kiltti. Jeffin sisko Deidre sen sijana on säpäkkä ja tuo sarjaan mielenkiintoisen sekä ristiriitoja täynnä olevan äitihahmon. Deidre on ollut kantava voima lapsuuden perheen takana, myös aikuisikänsä. Lisäksi Deidren ja Jeffin isä kantaa patriarkaalisen perheen johtajan roolia. Kuka murenee ensimmäisenä ja miten lastenohjelmaimperiumin raunioita pidetään yhdessä pystyssä?

Nautittavaksi naiivien ja lastenohjelmakuvastosta nauttivien visuaalisuuksien ystäville. Varaa lähelle iso kulho ironian ja sarkasmin ymmärrystä, sillä se tulee tarpeeseen. Nauti huumorintajun kera. Uusi kausi alkaa loppuvuoden aikana, ensimmäinen katsottavissa jo nyt.

4

The Affairin Dominic West muistetaan hyvin The Wire -sarjasta. Maura Tierney on puolestaan tuttu muun muassa Teho-osastosta.

Suhdesotkujen aallokossa kuolema ei ole koskaan liian kaunana, ei fyysisesti eikä henkisesti. Tämän tematiikan kiemuroihin tarinansa kutoo The Affair. Idyllisessä Montaukin merenrantakaupungissa kaikki on pinnalta katsottuna ihanasti. Jokainen tuntee toisensa, ja heidän ongelmansa. Virkistävä kertomisen tapa tarkastelee kohtauksia eri henkilöiden näkökulmista ja paljastaa muistimme pettävyyden. Menivätkö asiat jokaisen paikalla olleen mukaan aivan samalla tavalla vai onko jonkun näkökulma erilainen?

Jännitystä ei sarjasta puutu. Kausi kauden jälkeen käsikirjoitus onnistuu yllättämään. Osa jaksoista tuntuu hieman polkevan paikallaan, mutta hiljaisempien vaiheiden jälkeen tulee aina uusi tyrsky. Äkkiseltään mykkyräisimmätkin ihmissuhteet näyttävät selkeytyvän, kunnes inhimillisyys palaa kuvioihin.

Sarja antaa lohtua. Kaikkein ulkoisesti menestyneimpien elämä on lopulta yhtä sekavaa onnenkantamoista kuin kaikkien muidenkin.

Parhaillaan käynnissä oleva viides kausi tuo mukaan uuden 29-vuotiaan naisen. Hänen näkökulmansa näyttää, millaisia aiheita nuoret naiset keskenään ja yksikseen pohtivat. Mukaan on saatu osuvasti kuvaten perheenperustamisen problematiikkaa. Milloin on hyvä aika hankkia lapsia, kenen niitä sopii hankkia ja kuka sopii vanhemmaksi? Hyvin ajankohtainen aihe myös Suomessa!

Huora-madonna-asetelmien välillä liukuvat naiskuvat tarjoavat samaistumispintaa. Aina ei mene niin kuin halusi, ja se on elämää.

Nautittavaksi epätoivon keskellä ja suurien mokien sattuessa kohdalle vertaistukena. Päästäkseen sarjan tunnelmaan voi nauttia lasin viiniä, niin sarjassakin päähenkilöt usein tekevät.

Kaisa Läärä