Ufotutkijat-sarjassa sodanaikainen valonheitin houkuttelee outoja valo- ja plasmapalloja. Kuva: Hannu Kettunen / Yle
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Ville Pirisen listalta löytyy turkkilaista poppia, lähetyssaarnaajia ja ufotutkijoita.
1
Kun vuoden 2019 alkupuolella kirjoitin elämäni ensimmäistä Parasta juuri nyt -juttua Kulttuuritoimitukseen, olin juuri törmännyt turkkilaisen Gaye Su Akyolin mahtavaan musiikkiin.
Se on taas ja yhä parasta juuri nyt, kun artistin viime vuoden loppusuoralla ilmestynyt uutuuslevy Anadolu Ejderi (Glitterbeat, 2022) pyörii analogisissa ja digitaalisissa soittimissa. Nuori ihminen muovailee Anatolian rikasta musiikkiperinnettä angloamerikkalaisiin vaikutteisiin yhdistelemällä edistyshenkistä, oma- ja korkealaatuista menoa. Kuuntele ihmeessä.
Alla oleva videobiisi rokkailee notkeasti, levymitassa löytyy monenlaista ääni- ja tunnemaisemaa.
2
Yle Areenalta jo jonkin aikaa löytynyt minidokumenttisarja Ufotutkijat ei lakkaa olemasta parasta juuri nyt. Käsikirjoittaja-ohjaaja Tommi Hakko seuraa kameroineen suomalaisia ufotutkijoita, joista ehdottomaksi keskushahmoksi nousee Heikki Kulju.
Nopeasti yytsäiltyyn sarjaan mahtuu yllättäviä käänteitä Esko Ahoa ja Clint Eastwoodia muistuttavasta humanoidista taikuuden kautta avaruusolentoihin saatavaan chat-yhteyteen. Kokonaisuus ottaa otsikkoaiheensa vakavasti, ja onnistuu samalla olemaan empaattisesti huumorintajuinen.
Ufotutkijat on jonkinlainen kevytversio edesmenneen Perttu Häkkisen tavasta haastatella minkä tahansa alan erikoisasiantuntijoita, tai toisesta näkökulmasta katsottuna erikoishörhöjä, aidosti kiinnostuneella arvokkuudella.
Ufotutkijat Yle Areenassa.
3
Samantyyppistä viehätystä ja mahdollisuutta kurkistaa aivan toisenlaiseen tapaan hahmottaa maailmaa tarjoilee juuri Yle Areenaan tärähtänyt Tania Andersonin dokumenttielokuva Lähetyssaarnaajat. Amerikkalaisten mormoninuorten lähetystyömatka Suomeen tallentuu dokumentiksi Ufotutkijoita verkkaisemmin ja malttaa luottaa elokuvalliseen tunnelmointiin nopeiden leikkausten sijaan.
Yhteistä elokuville on kuitenkin lähestymistapa, joka ei sinänsä ota kantaa dokumentin keskushahmojen maailmankatsomukseen, vaan näyttää kuinka äärimmäisen erikoista hommaa on opetella juuri täysi-ikäistyneenä suomen kielen alkeet, lennähtää amerikkalaisesta mormoniyhteisöstä vaikkapa Hämeenlinnaan ja koittaa käännyttää satunnaisia vastaantulijoita.
Vahvalla jenkkiaksentilla väännetty ”Minä olen vanhin Davis, ja olisiko teillä hetki aikaa keskustella Zeisuksesta” -avaus on jonkinlainen extremeversio ”onkos liittymähommat kunnossa” -kyselyille ja toimii Suomessa keskimäärin ihan hiton heikolla menestyksellä. Katso itse!
Lähetyssaarnaajat Yle Areenassa.
4
The Great British Bake Off eli Koko Britannia leipoo on vuodesta 2010 asti pyörinyt englantilainen tv-ohjelma ja ilmiö, joka on poikinut runsaasti tv-formaatin paikallisversioita, musikaalin ja monenlaista leipomiseen ainakin ohuelti liittyvää oheisbisnestä. Sellaista helppoa koko perheen ja hyvän mielen telkkaria ainakin kaikille, joita leipominen ja/tai leivottujen asioiden syöminen kiinnostelee. Taitavat amatööroit leipaisevat ja ammattilaistuomarit nirsoilevat maistellessaan tuotoksia.
Brittiversion kolme uusinta kautta, eli kaudet 11–13, tarjoavat leipomisviihteen lisäksi välillä suorastaan kokeelliseksi äityvää absurdia komediaa, kun kausien juontajina toimivat koomikot Noel Fielding (Mighty Boosh) ja Matt Lucas (Pikku-Britannia) sekoilevat vapautuneesti leipuriteltassa.
Kakkukisailu saa ihmeellisen outoja sävyjä, kun Matt Lucas laulaa yllättäen improvisoidun saksankielisen version Kiviset ja Soraset -tunnarista tai tyypit vääntävät ”leipojat, teillä on vartti aikaa” -kuulutuksen johonkin todella kaukaa haettuun ja totaalisen tyhjänpäiväiseen dadaistiseen huumorisolmuun. Osa vitsien tehosta tulee pitkälti siitä, että ne tuntuvat olevan ”väärässä paikassa” leipuriviihdekeksin täytteinä.
Äkkiä Ihmebantu-jengi sotkemaan/pelastamaan suomiversion seuraava kausi!
5
Vuoden vaihtuminen on kaikenlaisten listojen kulta-aikaa. Top kymppiä pukkaa siitä kuka teki mitäkin milläkin tavalla päättyneenä vuonna, ja mikä mahtaa olla milläkin tolalla ja kenenkä lie tekemänä nyt tulevana. Se on tosi jees, sillä kyllä kunnon listaus on aina just hyvää netin täytettä.
Erityisesti tämä koskee yksittäisten henkilöiden perusteltuja listauksia suosikki/inhokki/en osaa sanoa -asioista, sillä niissä on aina jotain uutta löydettävää/opittavaa suuremmalla todennäköisyydellä kuin demokraattisemmissa kriitikkopolleissa.
Täten siis rohkaisen kaikkia pusaamaan omia listojaan esim. sosiaaliseen mediaan. Luen kaikki!
Mitä oudompi asia itselle on kyseessä, sitä parempaa on perustellun listauksen tutkailu. Esimerkkejä listoista, jotka haluaisin lukea jonkin yksittäisen asiaansa vihkiyteen konossöörin kirjoittamina:
- 15 typerintä artesaaniolueiden makuyhdistelmää
- Vuoden 2022 parhaat rumpusoundit
- Yli-Iin top 6 -kundit
- 45 keskinkertaisinta Kiss-biisiä
- Jäykkäkätisimmät Marvel-piirtäjät kautta aikojen top 25
- Kaikkien aikojen parhaat äänitteet, joilla armenialainen duduk-puhallin on pääroolissa
- Internetin hauskimmat Danzig-hupivideot top 18
- 300 parasta kotimaista musiikkikappaletta vuodelta 2020
- 3 000 parasta ulkomaista musiikkikappaletta vuodelta 2020
- Miellyttävimmät marketeissa kaupattavat saaristolaisleivät top 8
- Hinta/käyttökelpoisuus-suhteeltaan surkeimmat efektipedaalit sähkökitaralle
- Parhaat pohjoismaiset kuivahiivabrändit
- 2000-luvun komeimmat viikset viihteen etulinjassa top 16
- Parhaat kirppariostokset 2022 top 10
- 35 järjettömintä screenshottia puhelimenmuistissa
- Top 8 unessa naurattaneet vitsit jotka muistaa yhä
- Top 10 hämärimmät sanakäänteet tasavallan presidentin uuden vuoden puheissa viimeisen 50 vuoden ajalta
- 20 parasta markkinoilta kadonnutta karkkipakettia
- 40 kehnoimmin aikaa kestänyttä kotimaista tv-sketsiä kautta aikojen
- Top 30 parhaat Top 10 listat 2022
Ville Pirinen
Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua
Parasta juuri nyt (5.1.2024): Pakt, Arja Havakka, Ice Mo’ & The Zydecoolers
Maija Kääntän listalla on zydecoa, elämäkertaa ja trilleriä.
Parasta juuri nyt (3.1.2025): Uuden Musiikin Kilpailu, Toto, Rod Stewart, Scorpions, Katri Helena
Aila-Liisa Laurila on silmäillyt tulevaa konserttitarjontaa ja laskenut, paljonko lippuihin tarvittaisiin rahaa.
Parasta juuri nyt (2.1.2025): Ennusmerkkejä, Angels in America, Pauliina Mäkelä
Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Anu Huttusen listalla on teatteria ja kuvataidetta.
Parasta juuri nyt (31.12.2024): Telakka Jazz, Getta Get Theroux This, The Wire, Woog Riots
Janne Laurila on lueskellut Louis Theroux’n muistelmia ja sukeltanut Baltimoren alamaailmaan.