Parasta juuri nyt (31.7.)

31.07.2019

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Ville Aalto on piristänyt itseään Midsommar-elokuvalla, Drab Majestyn goottipopilla ja Kapteeni Kuolion seikkailuilla.

1

Kesän piristävin hittielokuva on Ari Asterin ohjaama Midsommar, joka on niitä leffoja, joista kannattaa tietää mahdollisimman vähän ennen näkemistä. Valkokankaalla nähtävä kuvasto on toisinaan äärimmäisen häiritsevää, toisinaan hätkähdyttävän kaunista eikä sekuntiakaan tylsää. Kaiken kruunaa Bobby Krlicin (Haxan Cloak) upea score.

2

Netflixin ääripoliittinen, Ava DuVernayn ohjaama minisarja When They See Us palaa 1980-luvun loppupuolella alkunsa saaneeseen Central Park Fiven tapaukseen, joka on edelleen valitettavan ajankohtainen. Sarjan parhaaseen antiin kuuluvat loistavat nuoret näyttelijätulokkaat, jotka jättävät varjoonsa Vera Farmigan ja Felicity Huffmanin kaltaiset vakionimet.

3

Yhdysvaltalaisen Drab Majesty -yhtyeen kolmas levy Modern Mirror sisältää suloisen tarttuvaa goottipoppia, jota kelpaa kuunnella kesähelteilläkin. Kitarat helisevät ja rumpukoneet poksuvat juuri niin kuin pitää, mutta nuo genren kliseepurkilta ammennetut elementit antaa kernaasti anteeksi – niin komeasti niitä hyödynnetään.

4

Kapteeni Kuolio on Tampereen sympaattisin sarjakuvasankari, jonka seikkailuissa täydellisesti sisäistetty kotiseutuhistoria kohtaa psykomaantieteen ja hillittömän huumorin. Uusimmassa albumissa Kapteeni Kuolio ja Pyynikin Näkit (Lempo Kustannus) supersankarimme kohtaa Pyhäjärvessä taistelevat vedenalaiset hirviöt. Tarina perustuu tositapahtumiin, tietenkin.

5

Jos laadukas ja kriittinen poliittis-yhteiskunnallinen kirjoittaminen on sydäntä lähellä, kannattaa tutustua Current Affairs -lehden verkkoversioon. Artikkelit tarkastelevat maailmaa vasemmalta ja tavallisesti yhdysvaltalaisesta perspektiivistä, mutta niiden sisältämä pohdinta on monesti universaalia ja lähes poikkeuksetta erittäin vetävästi kirjoitettua.

Ville Aalto

Pin It on Pinterest

Share This