Parasta juuri nyt (31.5.2024): Rastaiden majatalo, Tiina Lehikoinen, Students for Palestine Finland, Daido Moriyama, Wim Wenders

31.05.2024
daido185 md 00372 148mm 227mm jpeg s

Kuva: Daido Moriyama / Daido Moriyama Photo Foundation

Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Juho Narsakan listalta löytyy runoutta, valokuvataidetta ja jazzräppiä.

1

Rastaiden majatalon toukokuussa ensimmäinen virallinen albumi Peilipeli (Dödstil, 2024) lumoaa! Jazzräpin ja vuosituhannen alun soundit mieleen tuova levy yhdistää perinteitä herkkään avoimuuteen. Kokonaisuus kuulostaa samaan aikaan tutulta ja tuoreelta.

Rastaiden majatalo tuottaa, räppää ja kirjoittaa itse riiminsä. Enpä ole aiemmin kuullut suomirap-levyä, jonka sanoituksissa viitataan esimerkiksi antropologi ja anarkisti David Graeberiin sekä Gilles Deleuzen ja Felix Guattarin filosofiaan. Kokonaisuus soi monenlaisista viittauspiteistä huolimatta pakottomana. Rastaiden majatalon ovi on auki maailmaan!

2

20240528 133742

Hellepäivien lukemistoa puutarhassa. Kuva: Juho Narsakka

Kesän tultua on ihanaa aloittaa päivä aamukahveilla ja lukemalla pihalla. Paikaksi sopii erinomaisesti esimerkiksi puutarha, puisto tai ranta.

Ulkolukemiseksi suosittelen tutustumista Tiina Lehikoisen jo seitsemään runoteokseen yltävään tuotantoon. Erityisesti kolmessa viimeksi ilmestyneessä teoksessa Lehikoisen tyyli on kypsynyt ja hioutunut muodostamaan saumattomia kokonaisuuksia. Multa (2016) käsittelee muistisairautta ja Terra Nova (2019) erilaisia utopioita. Runoilijan uusin teos on Mutta armo on kukka joka laulaa (2024).

Lue Erkki Kiviniemen teoksesta Kulttuuritoimitukseen kirjoittama arvio täältä.

3

20240522 153645

Students for Palestine -ryhmän leiri Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edessä. Kuva: Juho Narsakka

Suomessa on järjestetty lokakuusta 2023 lähtien ennen näkemätön määrä mielenosoituksia Palestiinan tukemiseksi ja Gazan sodan vastustamiseksi. Opiskelijoiden Students for Palestine Finland -ryhmä on pitänyt jo kuukauden ajan leiriä Helsingin yliopiston Porthania-rakennuksen edessä nostaakseen esiin palestiinalaisten ahdingon.

Opiskelijat vaativat Helsingin yliopistoa purkamaan vaihtosopimuksensa ja keskeyttämään tutkimushankkeensa israelilaisten yliopistojen kanssa. Lisäksi yliopiston halutaan julkistavan taloudelliset sijoituksensa yrityksiin, jotka hyötyvät Palestiinan kansanmurhasta ja aloittavan prosessin yrityksistä irtautumiseksi.

Leirissä voi kuka tahansa käydä vierailemassa ja oppimassa uutta. Paikan päällä järjestetään jatkuvasti runsaasti erilaisia esitelmiä ja keskustelutilaisuuksia Palestiinasta ja muista aiheista. Päivittäinen ohjelma ja ajankohtaiset tiedot löytyvät ainakin Students for Palestine Finland -tililtä Instagramissa.

4

Suomen valokuvataiteen museossa on käynnissä vielä kuluvan viikon ajan (2.6.2024 asti) valokuvaaja Daido Moriyaman laaja retrospektiivi. Kuvaamisen 1960-luvulla aloittanut Moriyama on Japanin kansainvälisesti tunnetuimpia valokuvaajia. Moriyama tunnetaan kaduilla otetuista tilannekuvistaan. Lofi-estetiikkaa ennakoineet rakeiset mustavalkokuvat voisivat olla myös 2000-luvun internetin syövereistä.

5

Kävin katsomassa näyttelyn perään Wim Wendersin ohjaaman ja yhdessä Takuma Takasakin kanssa käsikirjoittaman Perfect Days -elokuvan. Tokioon sijoittuvasta elokuvan jälkeen olo oli yhtää seesteinen kuin juotuani kirsikankukilla maustettua teetä. Japani-teemaiseen päivään suosittelen yhdistelmää Moriyama & Wenders.

Juho Narsakka

Myös nämä saattavat kiinnostaa sinua