Tällä palstalla Kulttuuritoimituksen väki kirjoittaa ajattomista ja ajankohtaisista asioista, jotka heitä juuri nyt kiehtovat. Kikka Holmberg lukee Maritta Hirvosen kirjaa säveltäjä Jouni Kaipaisesta ja leipoo etätyön ohessa ruisleipää.
1
Netissä on tarjolla oopperaa, balettia ja konsertteja ympäri maailmaa. Myös tamperelaiset toimijat ovat reagoineet muuttuneeseen tilanteeseen nopeasti ja ruokkivat konserttinälkää potevia kuulijoita verkon kautta.
Tampere Filharmonia käynnistää 9.4. alkaen yhdeksänosaisen TF Chamber -kamarikonserttisarjan, joka lähetetään viikoittain torstaina tai perjantaina kello 19 Tampere Filharmonian YouTube-kanavalla sekä verkkosivuilla. Konsertit ovat kaikkien vapaasti katsottavissa. Luvassa on muun muassa Beethovenille ja Schubertille omistettuja kokonaisuuksia.
Tampere Biennale puolestaan muuntautuu radiofestivaaliksi nimekkeellä Tampere Biennale 2.0. Festivaalia vietetään vietetään Yle Radio 1:n kanavalla 2.–3.4.2020, ja luvassa on muun muassa TampereRaw’n esittämää uusinta suomalaista kamarimusiikkia sekä Jan Lehtolan urkuresitaali, jossa puolestaan kuullaan uutta suomalaista urkumusiikkia.
2
Etätyön tekeminen ei aina ole herkkua, mutta on siinä hyvätkin puolensa. Esimerkiksi ruisleivän leipomisen saa sointumaan oivallisesti etätyöpäivän kuvioihin. Ruisleivän leipominen ei ole vaikeaa, mutta aikaa se vaatii: taikinan alustamiseen ja kohoamiseen sekä leivottujen leipien kohoamiseen ja paistamiseen kuluu helposti kokonaisen työpäivän verran tunteja. Toki suurin osa vaiheista on passiivisia.
Taikinan voi alustaa kohoamaan ennen työskentelyn aloittamista. Parin tunnin päästä voi pysäyttää työt kahvitauon pituiseksi pätkäksi ja pyöräyttää leivät valmiiksi, ja seuraavalla tauolla parin tunnin päästä voi heittää leivät tunniksi uuniin. Työskentely sujuu paistuvan ruisleivän tuoksun siivittämänä ja päivän päätteeksi leipuri voi palkita itsensä ja ilahduttaa läheisiään uunituoreella leivällä.
3
Luen parhaillaan Maritta Hirvosen vasta ilmestynyttä kirjaa Hämärän maassa valon syvyys (Stresa, 2020). Teos kertoo marraskuussa 2015 edesmenneen säveltäjä Jouni Kaipaisen tarinan tämän perheen, ystävien ja kollegoiden sekä tämän teoksia tulkinneiden muusikoiden muistojen kautta.
Tärkeä osa kirjasta ovat Jouni Kaipaisen omat musiikkia ja taidetta käsittelevät tekstit. Sisällöltään monipuolinen, sujuvasti kirjoitettu ja ulkoasultaankin kaunis teos on kiinnostavaa ja samalla vaivatonta luettavaa.
4
Pianisti Victor Borgen (1909–2000) laadukas ja oivaltava musiikillinen huumori ei lakkaa koskaan ilahduttamasta. Yksi Borge-suosikeistani on yksinäytöksinen Mozart-ooppera, jossa Borge luonnollisesti esittää kaikki roolit itse. Lajista kiinnostuneen kannattaa perehtyä myös Igudesman & Joo -nimisen kaksikon eli viulutaiteilija Aleksey Igudesmanin ja pianisti Hyung-ki Joon musiikkikomiikkaan.
5
Sinivuokot ovat tänä keväänä ilmestyneet iloksemme yllättävän varhain: Pyynikin rinteitä ne ovat täplittäneet jo viikon. Keväinen metsä ja mustarastaan lurittelut väläyttävät onnen ja toivon tunteita ja ovat parasta juuri nyt.
Kikka Holmberg, teksti